Hvor stor bør en stue være

Hvor stor bør egentlig stuen være? Dette er kanskje et spørsmål du har stilt deg selv når du har vurdert å flytte eller pusse opp hjemmet ditt. Det er en evig diskusjon blant både arkitekter og vanlige folk om hvor mye plass man trenger i en stue for å føle seg komfortabel.

Men det er ikke alltid så enkelt å finne ut av! For mange kan det føles som om man enten ender opp med en altfor stor eller altfor liten stue. Kanskje du har kjent på frustrasjonen av å ønske deg mer plass når du prøver å møblere rommet, eller kanskje du synes det virker umulig å skape en koselig atmosfære når du sitter i en for stor stue.

I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på hvor stor en stue egentlig bør være, og hva som kan påvirke valgene dine. Vi vil ta for oss fordeler og ulemper ved ulike størrelser på stua, og gi deg noen tips til hvordan du kan få mest mulig ut av den plassen du har til rådighet. Så heng med videre!

YouTube video

Hvorfor er størrelsen på en stue viktig?

Størrelsen på stuen kan være viktig av flere grunner. En romslig stue kan gi en følelse av å ha mer plass og luftighet. På den andre siden kan en for stor stue føles uforholdsmessig stor i forhold til resten av huset og virke upraktisk. Det er også viktig å ta hensyn til antall personer som vil bruke rommet regelmessig, samt hva det skal brukes til.

Forholdet mellom størrelse og funksjonalitet

Det er ikke alltid større er bedre når det kommer til størrelsen på en stue. Hvis stuen er altfor stor, kan det skape problemer med å innrede den riktig, og det kan bli vanskelig å skape en koselig atmosfære i rommet. Samtidig er det viktig at stuen har nok plass til å fungere godt for de som bruker den – enten du ønsker et område dedikert til TV-titting eller et hjørne for lesing.

Betydningen av estetikk

I mange hjem fungerer stuen som sentrum for samvær og sosialt liv. Dermed vil størrelsen på rommet også spille en rolle i hvordan hjemmet ser ut fra utsiden. En velproporsjonert stue kan gi inntrykk av balanse og harmoni, mens feil proporsjoner kan gjøre huset mindre attraktivt.

Hvordan kan man bestemme den optimale størrelsen på en stue?

Den optimale størrelsen på en stue vil avhenge av flere faktorer, inkludert antall personer som vil bruke rommet regelmessig, hva rommet skal brukes til og selve størrelsen på huset. Her er noen retningslinjer du kan vurdere når du bestemmer størrelsen på stuen:

Ta hensyn til formålet med stuen

Først og fremst må du tenke på hva stuen skal brukes til. Hvis du for eksempel ønsker et område dedikert til TV-titting eller gaming, vil du kanskje ha behov for mer plass enn om du bare trenger et område for å slappe av og lese bøker.

Ta hensyn til antall personer som bruker rommet

Hvor mange mennesker vil vanligvis bruke rommet? Hvis det bare er deg og din partner, kan det være lurt å velge en mindre stue. På den annen side, hvis du har en stor familie eller ofte underholder venner og gjester, vil du sannsynligvis ønske en større stue.

Vurder størrelsen på huset

Størrelsen på huset ditt er også en viktig faktor når det gjelder å bestemme hvor stor stuen bør være. Generelt sett bør en mindre bolig ha en mindre stue for å unngå at den føles overveldende. På samme måte bør et større hjem ha en større stue for å forhindre at rommet føles proporsjonalt feil.

Se på standardstørrelser

Det kan være nyttig å se på standardstørrelser når du bestemmer deg for hvor stor stuen din bør være. En vanlig størrelse for en stue er mellom 20-30 kvadratmeter. Selv om dette ikke nødvendigvis vil passe alle hjem og livsstiler, kan det gi deg en god indikasjon på hva som er vanlig.

Hva er gjennomsnittsstørrelsen på en stue i norske hjem?

Gjennomsnittsstørrelsen på en stue i norske hjem varierer avhengig av hvilket år huset ble bygget, og hvor i landet man befinner seg. Ifølge tall fra SSB (Statistisk sentralbyrå) har den gjennomsnittlige størrelsen på norske boliger økt gradvis de siste tiårene. I 2019 var den gjennomsnittlige boligen i Norge rundt 120 kvadratmeter.

Gjennomsnittsstørrelse etter alder

Ifølge tall fra SSB var den gjennomsnittlige størrelsen på nye boliger som ble bygget mellom 2010 og 2019 rundt 125 kvadratmeter. Samtidig hadde eldre boliger ofte mindre stuer, med et areal på rundt 25-30 kvadratmeter.

Forskjeller i størrelse basert på geografisk beliggenhet

Når det gjelder forskjeller basert på geografisk beliggenhet, kan man se at boliger i de større byene ofte har mindre stuer enn boliger utenfor bykjernen. Dette skyldes blant annet høyere priser og en økt etterspørsel etter sentrumsnære eiendommer.

Hvordan kan man tilpasse størrelsen på stuen til behovene til beboerne?

Det er flere måter å tilpasse størrelsen på stuen til behovene til beboerne:

Velg riktig møblering

Møbleringen av rommet kan ha stor betydning for hvordan stuen føles og fungerer. Hvis du har begrenset plass, kan det være lurt å velge møbler som er mindre i størrelse eller som kan doble i funksjon – for eksempel en sofa med innebygd oppbevaring. På den annen side, hvis du har mye plass, kan du vurdere å investere i større møbler eller flere sitteplasser for å gjøre rommet mer sosialt.

Skap soner i rommet

Hvis du ønsker å bruke stuen din til flere formål (for eksempel TV-titting og lesing), kan det være lurt å skape separate soner i rommet. Dette kan gjøres ved hjelp av tepper eller bokhyller som skiller områder fra hverandre og gir en klar definisjon av hva som er hva.

Ha god belysning

God belysning kan gjøre en stor forskjell i hvordan stuen føles og fungerer. Bruk en kombinasjon av taklamper, bordlamper og gulvlamper for å få riktig lys på riktig sted. Det kan også være lurt å ha dimmere slik at du kan tilpasse lyset etter behov.

Hvilke faktorer bør man ta hensyn til når man bestemmer størrelsen på en stue?

Når man bestemmer seg for størrelsen på stuen, er det flere faktorer som bør tas i betraktning:

Formålet med stuen

  • Hva skal rommet brukes til?
  • Vil det bare være et område for å slappe av og se på TV, eller vil det også bli brukt som et underholdningsrom?
  • Vil det inneholde et spisebord eller arbeidsområde?

Antall personer som bruker rommet

  • Hvor mange mennesker vil vanligvis bruke rommet samtidig?
  • Trenger du mye plass for å underholde gjester eller vil det vanligvis bare være deg selv og partneren din som bruker det?

Boligens størrelse

  • Boligens størrelse har også betydning når det gjelder hvor stor stuen bør være. En mindre bolig vil sannsynligvis ha en mindre stue for å unngå at rommet blir overveldende, mens en større bolig vil kreve mer plass for å opprettholde proporsjonene.

Budgett

  • Budgettet ditt vil også ha betydning når det gjelder hvor stor stuen bør være. Hvis du har et begrenset budsjett, kan det hende du må velge en mindre stue for å holde kostnadene nede.

Er det noen standardmål som anbefales for å bestemme størrelsen på en stue?

Det er ingen absolutte standarder når det gjelder størrelsen på en stue, men her er noen retningslinjer:

Gjennomsnittsstørrelse

Som nevnt tidligere, ligger den gjennomsnittlige størrelsen på en stue i Norge mellom 20-30 kvadratmeter. Dette kan gi deg et utgangspunkt når du velger størrelsen på din egen stue.

Forholdet mellom møbler og romstørrelse

En tommelfingerregel er at møblene dine bør oppta omtrent 60% av gulvplassen i rommet. Hvis du har en mindre stue, kan det være lurt å velge mindre møbler eller færre sitteplasser for å unngå at rommet føles trangt.

Hvordan kan man utnytte plassen i en mindre stue optimalt?

Hvis du har en mindre stue, kan det være utfordrende å få alt til å fungere sammen. Her er noen tips for å utnytte plassen i en mindre stue optimalt:

Velg riktig møblering

Velg møbler som passer godt sammen og som passer inn i rommet uten å ta opp unødvendig plass. Du kan også vurdere multifunksjonsmøbler som har flere funksjoner i ett.

Spar plass med veggmonterte hyller og bord

Veggmonterte hyller og bord tar ikke opp gulvplass og kan gi deg mer lagringsplass eller arbeidsplass.

Bruk lyse farger og speil

Lysere farger får rommet til å virke større enn det egentlig er, så velg lyse vegger, tak og gulv. Speil kan også gi følelsen av at rommet er større enn det egentlig er ved å reflektere lys.

Hvilken betydning har beliggenheten og formålet med rommet for valg av størrelse?

Beliggenheten på huset ditt kan ha stor betydning når det gjelder valg av størrelsen på stuen din. Hvis huset ditt befinner seg i sentrum av byen der prisene er høyere, vil du kanskje måtte nøye deg med en mindre stue fordi prisen per kvadratmeter er høyere.

I tillegg bør du ta hensyn til formålet med stuen. Hvis du har et stort sosialt nettverk og vil underholde mange gjester, bør du vurdere en større stue for å gi god plass til alle. På den annen side, hvis du bare trenger et område for å slappe av og se på TV, kan en mindre stue være mer enn nok.

Artikkelen om hvor stor en stue bør være konkluderer med at det ikke finnes en universell størrelse som passer alle, men at størrelsen på stuen bør tilpasses behovene og livsstilen til de som bruker den. Det er viktig å vurdere funksjonalitet, estetikk og plassering når man planlegger størrelsen på stuen.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment