Når skal man hyppe potetene?

 • Hyping av poteter er en viktig del av potetdyrkingen.
 • Det anbefales å hyppe potetene når de når en høyde på 15-20 cm.
 • Hyping bidrar til å beskytte potetene mot sollys, som kan føre til grønnfarging og giftighet.
 • Hyping hjelper også med å holde jorden rundt plantene fuktig og ugressfri.
 • Det er best å hyppe potetene på en tørr dag for å unngå at jorden klumper seg sammen og skader plantene.
 • Hyping bør gjentas flere ganger gjennom vekstsesongen for å opprettholde beskyttelsen og optimalisere avlingen.

Visste du at det finnes en spesiell tid for å sette poteter? Mange av oss har sikkert lurt på når man egentlig skal hyppe potetene, og hvilken betydning dette har for avlingen. Å dyrke poteter kan være både gøy og utfordrende, men det er viktig å vite hva man gjør for å få best mulig resultat.

Det kan være frustrerende å se at potetplantene ikke vokser eller gir den avlingen man hadde håpet på. Kanskje har du opplevd at potetene blir små eller misfarget? Eller kanskje du rett og slett ikke vet når du skal hyppe dem? Fortvil ikke! I denne artikkelen skal vi dykke ned i emnet “når skal man hyppe potetene?” og gi deg nyttige tips som vil hjelpe deg med å lykkes som potetbonde. Les videre for å lære mer om hvordan du kan få en rik avling av deilig, norske poteter.

Når skal man hyppe potetene?

Det optimale tidspunktet for å hyppe poteter avhenger av klima og geografisk beliggenhet. Generelt sett bør du starte hilling når plantene er mellom 15 og 20 centimeter høye, eller når de har begynt å blomstre. En god indikasjon på at det er på tide å hyppe poteter, er når plantene har vokst seg rundt 15-20 centimeter høye.

LES DETTE:  Hvor stort hull til stolpesko?

Optimal tid for å hype poteter

Det optimale tidspunktet for å hyppe poteter avhenger av klima og geografisk beliggenhet. Generelt sett bør du starte hilling når plantene er mellom 15 og 20 centimeter høye, eller når de har begynt å blomstre.

Hvis du bor i et område med milde vintre og varme somre, kan det være lurt å hyppe potetene så snart de spirer over bakken. Hvis du derimot bor i et område med kaldere vær eller senere vår, kan det være best å vente litt til før du begynner prosessen.

Hvordan vet man når det er på tide å hyppe poteter?

En god indikasjon på at det er på tide å hyppe poteter, er når plantene har vokst seg rundt 15-20 centimeter høye. Dette er vanligvis omtrent tre uker etter planting. Du kan også se etter andre tegn på at plantene trenger mer jord rundt seg, som at rotsystemet stikker ut fra jorden eller at bladverket faller nedover.

Du bør også huske på at noen sorter poteter kan trenge mer eller mindre oppmerksomhet enn andre når det kommer til hilling. Sjekk alltid informasjonen om den spesifikke sorten du planter for råd om hvordan og når du skal hille.

Faktorer som påvirker tidspunktet for å hyppe poteter

Det er flere faktorer som kan påvirke tidspunktet for å hyppe poteter:

 • Vær og klima: Kaldere vær eller senere vår kan føre til at du må vente lenger før du begynner hilling.
 • Sorten av poteter: Noen sorter kan trenge mer eller mindre oppmerksomhet når det kommer til hilling.
 • Jordtype: Hvis jorda rundt potetene dine er veldig fuktig, kan det være lurt å vente litt lengre før du begynner hilling. Hvis jorda derimot er tørr, kan du begynne tidligere.
LES DETTE:  Kan aske brukes til noe?

Verktøy og teknikker for vellykket potethilling

Når du skal hype poteter, trenger du noen verktøy og teknikker for å gjøre jobben riktig:

 • Hillekniv: Dette spesielle verktøyet brukes til å lage små hauger rundt plantene. Det er spesielt nyttig hvis du har mange planter som trenger å hilles på en gang.
 • Skovl eller rake: Disse verktøyene kan brukes til å flytte jord rundt plantene og forme haugene. De er spesielt nyttige hvis du har en mindre mengde planter som trenger oppmerksomhet.
 • Jorddekke: Et lag med organisk materiale, som gressklipp eller kompost, mellom haugene kan hjelpe med å holde på fuktighet og redusere ugress.

Konsekvensene av ikke å hype poteter i tide

Hvis du ikke hiller poteter i tide, kan det føre til at plantene ikke får nok jord rundt seg for å vokse ordentlig. Dette kan føre til en mindre avling eller dårligere kvalitet på potetene.

Du bør også huske på at hvis du bor i et område med mye nedbør eller fuktighet, kan det være enda viktigere å hyppe potetene dine fordi jorda kan skylles bort eller bli komprimert over tid uten ekstra oppmerksomhet.

Hvor lenge kan du vente med å jorde potetene?

Det er vanligvis best å vente til plantene er rundt 15-20 cm høye før man jorder potetene. Dette gir dem nok tid til å etablere seg i jorden, men ikke så lang tid at de begynner å konkurrere med ugresset.

Tegn på at det er på tide å jorde potetene dine

 • Når stilkene har vokst til rundt 15-20 cm høyde.
 • Når ugress begynner å utkonkurrere plantene.
 • Når plantene ser “luftige” eller ustabile ut og trenger ekstra støtte.
LES DETTE:  Kan man kutte toppen av en bjørk?

Faktorer som påvirker tidspunktet for potetjording

Tidspunktet for potetjording avhenger av flere faktorer:

 1. Værforhold: Poteter bør ikke jordes når det regner mye eller når jorda er for fuktig, da dette kan føre til rotting.
 2. Potetsort: Noen sorter kan trenge mer tid til å etablere seg enn andre, så det kan være lurt å sjekke instruksjonene fra frøprodusenten eller gartneriet ditt.
 3. Jordtype: Hvis jorden din er spesielt tung eller tett, kan det ta lenger tid for potetplantene dine å etablere seg og kreve en senere jording.

Verktøy og teknikker for vellykket potetjording

For å jorde potetene dine riktig, kan du bruke følgende verktøy og teknikker:

 • Jordspyd eller en spade for å lage grøfter rundt plantene.
 • Jord som er løs nok til å fylle over plantene uten å skade dem.
 • Når du har gravd ut grøftene, fyll dem igjen med jord og komprimer forsiktig rundt stilkene slik at de holdes oppreist.

Konsekvensene av å ikke jorde potetene dine i tide

Hvis du ikke jorder potetene dine på riktig tidspunkt, kan det ha negative konsekvenser. Poteter som ikke er jordet vil være mer utsatt for ugress, tørke ut raskere og være mindre produktive enn de som blir godt ivaretatt. Det kan også føre til at plantene blir ustabile og begynner å falle over eller bryte.

Konklusjonen er at det ideelle tidspunktet for å hyppe poteter avhenger av flere faktorer, inkludert vekstfasen til plantene og værforholdene. Generelt anbefales det å hyppe poteter når de er rundt 15-20 cm høye, og deretter gjenta prosessen hver tredje uke til plantene når toppen av raden. Det er også viktig å sørge for tilstrekkelig drenering og fuktighet i jorda for å oppnå optimale resultat.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment