Hvilke blomster er best på gravsted?

 • Det er viktig å velge blomster som tåler vær og vind, spesielt hvis gravstedet ligger utsatt til.
 • Blomster som kan være et godt valg inkluderer roser, nelliker, liljer og margeritter.
 • Noen mennesker velger også å plante stauder på gravstedet for en mer varig løsning.
 • Det kan være lurt å unngå blomster med sterke farger eller dufter som kan tiltrekke seg insekter.
 • Husk å ta hensyn til personlige preferanser og tradisjoner når du velger blomster til et gravsted.

Når man mister noen man er glad i, kan sorgen føles uendelig. Det å besøke gravstedet til den avdøde kan gi en form for trøst og nærhet, men det kan også være utfordrende å finne ord som kan uttrykke ens følelser. En måte å vise omtanke og respekt på, er ved å pynte gravstedet med blomster.

Men hvilke blomster passer best til et gravsted? Dette er et spørsmål mange stiller seg når de skal velge blomster til en grav. Vil du unngå risikoen for at blomstene visner raskt eller ikke passer til årstiden? I denne artikkelen vil jeg gi deg tips og råd om hvilke blomster som passer best på gravsteder, slik at du kan velge de vakreste og mest passende blomstene som vil minnes den avdøde på en verdig måte.

Hva kan man plante som rådyr ikke spiser?

Noen planter som egner seg godt til å plante på et gravsted i Norge er eføy, bergknapp og storkenebb. Disse plantene er hardføre og krever lite vedlikehold, samtidig som de gir en fin grønn farge gjennom hele året. Det kan også være fint å plante blomstrende planter som stemorsblomster eller lavendel for å gi litt farge og liv til området.

Hvilke blomster er vanligst å legge på et gravsted?

Vanlige blomster som legges på gravsteder i Norge er roser, liljer og nelliker. Roser symboliserer kjærlighet og respekt, mens liljer representerer renhet og uskyld. Nelliker brukes gjerne til å uttrykke takknemlighet og minner om den avdøde. En annen vanlig blomst som brukes mye i Norge er chrysanthemum, som symboliserer sorg og minne.

I tillegg til disse blomstene kan også andre favorittblomster eller blomster som har en spesiell betydning for den avdøde bli lagt på graven. Det kan være alt fra tulipaner til hortensia.

Det er også vanlig å legge ned kranser eller buketter med blandede blomster på gravstedet ved spesielle anledninger, for eksempel bursdager eller jubileer. Dette gjøres for å vise at man fortsatt tenker på den avdøde og verdsetter deres liv.

Blomstersymbolikk

Blomstersymbolikken varierer mellom ulike kulturer, men noen symboler går igjen internasjonalt. For eksempel symboliserer hvite roser uskyld og renhet, mens røde roser uttrykker kjærlighet og lidenskap. Liljer har også en sterk symbolsk betydning i mange kulturer, hvor de ofte representerer død og sorg.

Når man velger blomster til et gravsted, er det derfor viktig å tenke på blomstenes symbolikk og hva de kan representere for den avdøde. Det kan også være lurt å velge blomster som var favoritter hos den avdøde eller som har en spesiell betydning for familien.

Eksempler på andre blomster med symbolsk betydning:

 • Nelliker – takknemlighet og minne
 • Hortensia – takknemlighet, beundring og tålmodighet
 • Tulipaner – kjærlighet, glede og velstand
 • Anemoner – håp og forventning

Finnes det blomster som egner seg bedre til å plante på en grav enn andre?

Det finnes flere typer planter som egner seg godt til å plante på et gravsted. Generelt sett bør man velge planter som krever lite vedlikehold og som er hardføre nok til å overleve i ulikt vær. Dette gjelder spesielt i Norge hvor klimaet kan være utfordrende.

En type plante som egner seg godt til dette formålet er eføy. Eføy er en eviggrønn klatreplante som trives godt i skyggefulle områder. Den krever minimalt med vedlikehold og kan vokse over hele graven hvis man ønsker det.

En annen plante som passer godt på graver er lavendel. Lavendel har en behagelig duft og gir et estetisk uttrykk med sine vakre blå eller lilla blomster. Den er også en hardfør plante som tåler tørr jord og varmt vær.

Andre planter som egner seg godt på gravsteder:

 • Stedmoderblomster – hardføre planter med vakre blomster i ulike farger
 • Sedum – sukkulenter som trives i solfylte områder og krever lite vann
 • Prydbusker – for eksempel einer, barlind eller tuja

Kan man velge ulike blomster etter årstid for å pynte på gravstedet?

Ja, det er vanlig å velge ulike blomster etter årstid når man pynter på et gravsted. På våren kan man for eksempel bruke krokus eller tulipaner, mens høsten ofte assosieres med chrysanthemum eller høstasters.

Om vinteren kan man legge ned granbar eller andre eviggrønne vekster for å gi en koselig atmosfære. Det kan også være fint å legge ned lyslykter eller andre dekorasjoner som passer til årstiden.

Det finnes mange muligheter for å pynte opp et gravsted etter sesong og personlig smak. Noen velger å følge lokale tradisjoner og skikker, mens andre går sin egen vei og velger det de føler passer best.

Er det vanlig å ha faste planter eller skifte ut blomster jevnlig på et gravsted?

Dette varierer fra person til person og fra gravsted til gravsted. Noen velger å ha faste planter som krever minimalt med vedlikehold, mens andre ønsker å skifte ut blomster jevnlig for å gi en konstant oppdatering på graven.

Det er vanlig at familie og venner pynter på graven før spesielle anledninger eller merkedager, som jul eller bursdager. Noen velger også å ha faste avtaler med en hageentreprenør som tar seg av vedlikeholdet og sørger for at alt ser pent og ryddig ut.

Finnes det lokale tradisjoner eller skikker når det gjelder valg av blomster til gravsteder?

Ja, det finnes mange lokale tradisjoner og skikker når det gjelder valg av blomster til gravsteder i Norge. Dette kan variere fra sted til sted og fra kultur til kultur.

I noen områder er det vanlig å legge ned granbar på graven om vinteren, mens andre steder bruker man heller lyng eller andre eviggrønne vekster. I noen kulturer brukes rikelige mengder blomster i sterke farger for å feire livet, mens andre foretrekker mer diskrete og enkle dekorasjoner.

Det kan derfor være lurt å undersøke lokale skikker og tradisjoner før man pynter på et gravsted. På den måten kan man vise respekt for lokal kultur samtidig som man uttrykker sin egen personlige stil.

Finnes det lokale tradisjoner eller skikker når det gjelder valg av blomster til gravsteder?

Betydningen av blomster på norske gravsteder

Blomster på et gravsted er en vanlig måte å vise respekt og omsorg for den avdøde i Norge. Det er vanlig å legge ned friske blomster på graven, spesielt på spesielle dager som bursdagen til den avdøde eller i julen. Blomstene kan symbolisere kjærlighet, hengivenhet og minner om livet til den avdøde.

Lokale tradisjoner for valg av blomster

Det finnes ingen faste regler eller tradisjoner for valg av blomster til gravsteder i Norge. Imidlertid velger mange å bruke lokale planter og blomster som vokser naturlig i området, som en måte å ære den avdødes bånd til stedet. For eksempel kan man bruke tyttebærblader fra skogen eller fjellklokke fra fjellene.

Noen populære blomstervalg

 • Roser: Roser symboliserer kjærlighet, respekt og minne.
 • Liljer: Liljer representerer renhet og uskyld.
 • Gerbera: Gerbera symboliserer glede og håp.
 • Solhatt: Solhatt symboliserer styrke og motstandskraft.

Det er viktig å velge blomster som passer til årstiden og klimaet i området. Vinteren kan være utfordrende, men det finnes fortsatt en rekke alternativer som holder seg friske i kulden, for eksempel julestjerner eller amaryllis.

Det er også vanlig å la blomstene visne på graven, da dette symboliserer livets gang og at alt har sin tid. Det kan være en fin måte å minnes den avdøde på og se hvordan naturen endres over tid.

Etter grundige undersøkelser og vurderinger har vi konkludert med at det ikke finnes en “beste” blomst for gravsteder. Valget av blomster avhenger av personlig preferanse, sesong, klima og til og med kulturelle tradisjoner. Det viktigste er å velge en blomst som symboliserer respekt, kjærlighet og minne om den avdøde. Husk også å velge en blomst som tåler værforholdene på gravstedet for å sikre at den holder seg frisk så lenge som mulig.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment