Hva er et bærende undertak?

Solide bærende undertak består av rupanel (underpanel), finer, furusponplater (OSB). Forenklet undertak er en samlebetegnelse på undertaksmaterialer av trefiberplater, kartongplater og rulleprodukter beregnet til å ligge direkte på sperrene/takstolene.

Hva brukes ofte til undertak taktro?

Tidligere ble skifer gjerne lagt rett på undertaket, altså taktro. I dag legges den som oftest på lekter og sløyfer for å sikre god lufting- og dermed høy kvalitet. Byggforsk anbefaler at det benyttes bærende taktro med folie eller asfaltbelegg under tekningen.

Hva er best som undertak?

Det beste undertaket er en såkalt taktro av bord eller plater. På et slikt solid undertak er det enkelt å både legge og bevare undertaksbelegget helt og fint.

Hva er diffusjonsåpent undertak?

Diffusjonsåpent og diffusjonstett undertak

Diffusjonsåpne undertak slipper damp ut fra bygget. Diffusjonstette gjør ikke det, og krever derfor at det er god luft mellom isolasjonen og undertaket. For å velge riktig undertak må man vurdere taktekkingen og hvordan takkonstruksjonen er bygd opp.

Hva er et bærende undertak? – Related Questions

Hvor lenge holder et undertak?

De fleste typer undertak kan benyttes. Takvinkelen bør være fra 10 grader på enkelte plater. Forventet levetid er ca. 50 år.

Skal det være fuktsperre i tak?

Det skal være dampsperre i taket for å hindre den varme og fuktige inneluften i å møte den kalde luften utenfra i isolasjonen. Hvis det skjer, vil luften kondensere, noe som skaper fukt og dermed risiko for både mugg, råte og fuktskader. Derfor er det viktig å ha en god og helt tett dampsperre i både vegger og tak.

Hva menes med diffusjonsåpen?

Diffusjonsåpen betyr at den slipper igjennom damp. Nye bygg bygges med tette kaldloft, derfor er man avhengig av at undertaket slipper igjennom Varm luft som kommer fra underetasjen. Før bygde man ofte med diffusjonstett undertak, men med luftespalte ved rafta og møne, slik at man fikk sirkulasjon i lufta.

Hvilken maling er diffusjonsåpen?

Svar. At en maling er diffusjonsåpen betyr at den lar overflaten puste og avgi fukt. Hvis du har en kjeller, er det smart å male veggene med en diffusjonsåpen maling, for eksempel kalk- eller silikatmaling. Maler du i stedet med en tett plastmaling, risikerer du å sperre eventuell fukt inne i veggen.

Hva kan brukes som undertak?

Et fast under tak kan bestå av rupanel eller plater av kryssfinér eller OSB, kledd med takbe legg, men det kan også være en forenklet løsning med trefiber plater. Undertak som metervare er en kraftig folie i flere lag, som leveres på rull. Undertak som metervare og enkle trefiberplater er de billigste løsningene.

Er OSB diffusjonsåpen?

OSB-plater er forholdsvis diffusjonstette og må ikke legges direkte mot konstruksjon som skal isoleres. Det vil si at om du legger OSB-plater i stedet for asfalt-plater og deretter dampsperre på innsiden er råte ett faktum.

Når skal man ikke bruke dampsperre?

Så i nye hus kan du som hovedregel ikke unngå dampsperre. Nye hus er typisk isolert med 3-500 mm isolasjonsmateriale (for eksempel mineralull), og det er avgjørende for valget av dampsperre. Som en tommelfingerregel heter det at du skal bruke en dampsperre hvis du isolerer med mer enn 200 mm i veggene og taket.

Hva skjer uten dampsperre?

Den fuktige luften vil gå igjennom himling hvis man ikke har fuktsperre, og i møte med kald luft på loftet vil det avgis fukt/kondens. – Særlig i gamle hus skal man være på vakt ved etterisolering. Fyre for kråka er bedre for huset fordi da er loftet varmere og tørrere, noe som igjen gir mindre kondens.

Er fuktsperre og dampsperre det samme?

En dampsperre blokkerer vann. En vannbarriere blokkerer væske. En fuktsperre beskytter imidlertid mot fuktighet, som er en kombinasjon av vann og damp. Dampsperre sikrer også mot gass.

Skal man ha plast i gulv?

Det skal ikke legges plast i gulvet, men isolasjonen kan gjerne dekkes med ullpapp eller forhudningspapp før nytt gulv spikres på. Hvis du først har brutt opp gulvet, bør du vurdere å legge varmefolie i det.

Er asfaltplater vindsperre?

Asfaltplaten som er bak kan brukes som vindsperre uten Tyvek, men da må man tape alle skjøter. Slik som vi gjør det slipper vi å tape når vi ruller på Tyvek utenpå. Mange leverandører har kun et lag som standard og om kunden ønsker et ekstra lag med vindsperre så vil det som regel komme en ekstra regning.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment