Er opiumsvalmuen lovlig i Norge?

Det er lov å dyrke opiumsvalmue som prydplante i Norge, men man må ha spesiell tillatelse av Sosialdepartementet for å utvinne opium. Ingen må anlegge opiums-åker på egen hånd uten spesiell lisens, som vanligvis bare gis til personer som driver farmakologisk forskning.

Er Kornvalmue spiselig?

Frøene av kornvalmue er spiselige på samme måte som frøene fra opiumsvalmue (Papaver somniferum), og samles fra modne frøkapsler. De tørkes og brukes hele, oppmalte eller i uttrekk, men det kan også presses en olje ut av dem som kan brukes til matlaging.

Når blomstrer Kornvalmue?

Kornvalmue (Papaver rhoeas) er en ettårig blomst i valmuefamilien. Den vokser vilt og blir opptil 80 cm høy. Arten blomstrer fra juni til august med klarrøde vakre blomster som blir ca 7–8 cm store. Det finnes dyrkede hagevarianter med farger som hvit og rosa.

Er opiumsvalmuen lovlig i Norge? – Related Questions

Når skal man begynne å så frø?

Du kan så frø når som helst i løpet av året, men hvis du vil ha grønnsaker til sommeren er det best å så i januar eller februar. Grønnsakene som trenger lengst tid på å utvikle seg er chili og paprika. Noen blomster, som pelargonia og heliotrop, trenger også ekstra tid før blomstring. Disse kan sås tidlig vår/vinter.

Hvordan få frø fra valmuer?

Den spretter ikke opp sånn som stemor gjør, den får noen hull i enden, så frøene blir ristet ut som av en pepperbøsse. Det er greiest å ta dem så fort de er tørre og lette og “rister” på innsiden, men før hullene kommer. Det er greiest å så valmuer ute.

Når blomstrer valmue?

Fakta om valmuen
  1. Norsk navn: Valmue.
  2. Latinsk navn: Papaver.
  3. Antall ville arter i Norge: 3.
  4. Såing: mai/juni.
  5. Blomstrer: juni-august.

Når blomstrer Klokkeranken?

Planten blomstrer ca 20 uker etter såing. Den vokser fort og har en rik blomstring hele sommeren og høsten. Det er mest vanlig å så nye planter om våren og dyrke den som ettårig, men den kan også brukes som flerårig.

Er Kornvalmue flerårig?

Kornvalmue er en strihåret, ettårig plante som kan bli 40-100 cm høy.

Når blomstrer Hageiris?

Trives i sol og drenert hagejord. Blomsterfargen varierer, og blomstrer i juni-juli.

Skal Iris klippes ned?

Den kan ha godt av å deles hvert 3. eller 4. år etter blomstring. Klipp ned blomsterstengelen når blomstene er visnet, bladene vil fortsette med å holde seg fine.

Hvordan formerer dekkfrøete planter seg?

Dekkfrøede planter har dobbel befruktning

Frøemnet hos de dekkfrøede plantene er omgitt av beskyttende vev som utvikler seg til en frukt når frøemnet modnes. Dette bidrar til økt beskyttelse og større muligheter for spredningstilpasninger.

Hvordan få Iris til å trives?

* Foretrekker fuktig men drenert jord (trives feks godt i lett leire), men vanlig hagejord er helt ok. Vil helst stå i sol. * Kan formeres ved frø, men for å beholde navnsorter så må en formere ved å dele roten. Den er enkel å dele, og liker å bli delt av og til, det gir den økt voksekraft.

Hvor dypt skal Iris plantes?

For at blomstringen skal skje skikkelig, er det best å plante dem ca 12 cm dyp, og avstanden mellom løkene bør være omtrent 20-25 cm.

Kan man flytte Iris?

Iris har i likhet med for eksempel Hosta, ofte litt sammenfiltrede røtter, men det løses fint med en spade. Finn et sted i planten der den naturlig «deler seg», sett ned spaden og tråkk ned. Er planten stor i utgangspunktet, kan den gjerne deles i flere deler. Og voilà – en plante har blitt til to!

Hvilken jord til Iris?

Vekstkrav og klimasone. Hageiris trives best i en godt drenert, ganske tørr, kalkholdig jord i sol og halvskygge. Våt jord, for eksempel leirjord, særlig om vinteren, fører til mistrivsel og muligens død for iris.

Kan planter vokse uten lys?

Lys er viktig for planter

Kunstig lys gir vekst og rask produksjon, men naturlig sollys gir intensitet og næringsstoffer som aldri kan dupliseres. Uten lys får ikke planter blant annet grønnfargen sin, og blomster vil ikke blomstre.

Hva er forskjell på plantelys og vanlig lys?

Vanlige LED-lys bør ikke brukes til planter. Plantelys LED-format er spesielt sammensatt for planter, og skal gi god vekst både over og under jorden. Du får LED plantelys som vanlige pærer som kan henges over en plante eller to, men også som rør som kan brukes i et armatur, da kan du ha flere planter under.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment