Hvordan plante poteter i drivhus: En komplett guide

Lurer du på hvordan du kan dyrke poteter i ditt eget drivhus? Forestill deg å kunne høste ferske poteter rett fra hagen din når du ønsker det. Denne artikkelen vil vise deg trinn for trinn hvordan du kan få suksess med potetdyrking i drivhuset ditt.

Har du noen gang drømt om å ha en kontinuerlig tilgang til deilige poteter som du har dyrket selv? Med riktig kunnskap og praksis kan du snart nyte den deilige smaken av hjemmedyrkede poteter. Oppdag hvordan du kan ta dyrkingen din til neste nivå!

Ved å følge enkle råd og veiledning i denne artikkelen, vil du snart være på vei til å høste din egen potetavling i drivhuset. Gled deg til å oppleve gleden og tilfredsstillelsen ved å dyrke dine egne poteter hjemme.

Forberedelser før planting

Før du begynner å plante poteter i drivhuset ditt, er det viktig å sørge for at du har alt klart og optimalisert for en vellykket vekstsesong.

 • Velg riktig tidspunkt: Plant potetene dine på våren når jorden begynner å varmes opp. Dette gir dem den beste starten.
 • Forbered jorden: Sørg for at jorden er løs og godt drenerende. Et godt dreneringssystem bidrar til å unngå råte.
 • Velg sunne poteter: Bruk kun friske og sykdomsfrie poteter som frø. Dette reduserer sjansene for problemer under veksten.

Når du har gjort disse forberedelsene, er du klar til å plante potetene i drivhuset ditt.

LES DETTE:  Hvordan plante ferskentre? Enkel veiledning

Valg av potetsorter for drivhusdyrking

Når du velger potetsorter for drivhusdyrking, er det viktig å tenke på dine preferanser og behov. Her er noen ting å vurdere:

 • Tidlig eller sen sort: Velg mellom tidlige sorter som modnes raskt eller sene sorter som kan lagres lenger.
 • Smak og tekstur: Noen poteter er mer melne, mens andre har en fastere konsistens. Tenk på hva du foretrekker.
 • Sykdomsresistens: Sørg for at sorten er motstandsdyktig mot vanlige sykdommer som kan trives i et drivhusmiljø.

Noen populære potetsorter for drivhus inkluderer:

Populære Potetsorter Modningstid Egenskaper
Asterix Tidlig Rødskall med hvitt kjøtt, egnet til baking
Beate Midt-tidlig Gulskall med gult kjøtt, god til mos
Kerr’s Pink Sen Rosa skall med hvitt kjøtt, egnet til steking

Plassering av potetplanter i drivhuset

Når du skal plassere potetplanter i drivhuset, er det viktig å tenke på optimal vekstbetingelser for plantene. Her er noen nyttige retningslinjer:

 • Lysforhold: Plasser potetene på et sted med god sollys. Poteter trenger minst 6 timer med direkte sollys om dagen.
 • Luftgjennomstrømning: Sørg for at det er tilstrekkelig luftsirkulasjon rundt potetplantene. Dette bidrar til å forhindre fuktighetsrelaterte sykdommer.
 • Temperatur: Hold temperaturen jevn og moderat inni drivhuset. Poteter trives best ved temperaturer mellom 15°C og 20°C.
 • Avstand mellom planter: Plant potetene i rader med passende avstand mellom hver plante. Dette gir rom for god utvikling og luftsirkulasjon.

Jevnlig pleie og vedlikehold

Når potetplantene dine har begynt å vokse i drivhuset, er det viktig å gi dem riktig omsorg for å sikre en sunn og god avling. Her er noen tips for jevnlig pleie og vedlikehold:

 • Vanning: Sørg for at potetene får tilstrekkelig vann, spesielt under tørre perioder. Hold jorden jevnt fuktig, men unngå overvanning som kan føre til råte.
 • Gjødsling: Tilfør næring til plantene med egnet gjødsel etter behov. En balansert gjødsel vil bidra til sunn vekst og gode avlinger.
 • Ugressbekjempelse: Hold området rundt potetplantene fritt for ugress som kan konkurrere om næringen. Lukt også etter skadedyr og ta nødvendige tiltak ved behov.
 • Støtte til plantene: Noen potetsorter kan trenge støtte når de vokser seg høyere. Bruk pinner eller annen støtte for å hindre at plantene faller sammen.
 • Sjekk for sykdommer: Inspeksjon av blader og stengler regelmessig kan bidra til tidlig oppdagelse av eventuelle sykdommer eller skadedyrangrep. Ta umiddelbare tiltak hvis du ser tegn på problemer.
LES DETTE:  Hva koster tiden for hagearbeid i 2019? Spar penger med disse tipsene

Høsting og lagring av poteter

Når potetplantene har vokst seg store og sunne, er det på tide å høste inn den etterlengtede avlingen. Her er noen nyttige tips for effektiv høsting og riktig lagring av potetene dine:

 • Høsting:

 • Start med å forsiktig løsne jorden rundt plantene med en spade.
 • Grav deretter forsiktig opp potetene for hånd, pass på å ikke skade dem under prosessen.
 • La potetene tørke utendørs i noen timer for å herde skallet før du lagrer dem.
 • Velg et kjølig, mørkt sted med god luftsirkulasjon for lagring av poteter.
 • Sjekk jevnlig gjennom beholdningen for råtne eller ødelagte poteter, fjern disse umiddelbart.
 • Unngå lagring nær epler eller pærer da disse fruktene avgir etylengass som kan få potetene til å spire tidligere.

Med disse enkle trinnene vil du kunne glede deg over ferske, hjemmedyrkede poteter lenge etter at høstsesongen er over.

Konklusjon

Du har nå alle trinnene du trenger for å dyrke poteter i drivhuset ditt og glede deg over de deilige resultatene. Ved å følge nøye med på forberedelsene, velge riktige potetsorter, plassere plantene riktig, og gi dem den nødvendige omsorgen, kan du nyte ferske poteter hjemmefra. Ikke glem å bruke våre tips for høsting og lagring for å sikre at potetene dine holder seg friske og smakfulle lenge etter høstsesongen er over. Med disse enkle trinnene kan du glede deg over hjemmedyrkede poteter hele året!

Frequently Asked Questions

Hvilke forberedelser trenger jeg å gjøre før jeg planter poteter i drivhuset mitt?

Før planting, sørg for å forberede jorden ved å løsne den godt og tilsette kompost for næringsrik jord. Velg også potetsorter som passer for drivhusdyrking.

LES DETTE:  Hvordan dyrke salat hjemme: Tips og råd for suksess

Hvordan velger jeg riktig potetsort for drivhuset mitt?

Velg tidlige potetsorter som kan dyrkes godt i begrensede plasser som drivhus. Noen gode alternativer inkluderer “Anya,” “Swift,” eller “Red Duke of York.”

Hvor bør jeg plassere potetplantene i drivhuset?

Plasser potetplantene på et solfylt sted med god luftsirkulasjon i drivhuset for å fremme sunn vekst og hindre sykdommer.

Hvordan kan jeg best ta vare på potetplantene mine gjennom vekstsesongen?

Vann potetplantene regelmessig, fjern ugress rundt dem og overvåk eventuelle tegn på skadedyr eller sykdommer for tidlig behandling.

Hva er noen tips for høsting og lagring av poteter?

Løsne jorden rundt plantene før du forsiktig graver opp potetene. Tørk dem utendørs før du lagrer dem på et kjølig, mørkt sted borte fra ethylenproduserende frukter. Inspeksjon for råtne poteter er også viktig.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment