Når tar man stiklinger av pelargonia?

Én pelargonia kan bli til flere! Og vår og tidlig sommer er en fin tid for å ta stiklinger. Jeg overvintrer mine pelargoniaer i en kjølig kjellerbod, deretter får de vokse litt i stua, før de flytter ut i siste halvdel av mai. Mens jeg har dem i inne, tar jeg alltid et par stiklinger.

Hva gjør man med pelargonia om høsten?

Når høsten kommer, og du vil at pelargoniaen skal være vare i flere sesonger, er det tid for klargjøring til vinterlagring. Fjern blomstene, fjern det øverste jordlaget i pottene og se til at jorda ikke er for fuktig når planten settes inn. Husk at ingen pelargoniaer tåler frost.

Kan man ta stiklinger av pelargonia om høsten?

Personlig klipper jeg og setter alle stiklinger nå på høsten og «etterfyller» bare stiklinger på våren. Stiklingene setter jeg til roting under lys i vekstrommet i kjelleren. Stiklingene som står til roting står i ca 20 grader med mye lys.

Når tar man stiklinger av pelargonia? – Related Questions

Hvordan formere pelargonia?

Pelargonia er enkel å formere med stiklinger*. Fra én morplante kan du høste flere stiklinger og lage mange nye planter selv. Når vi formerer såkalt vegetativt (ukjønnet, uten frø) er du sikret at alle de nye plantene, avkommet, blir genetisk like morplanten.

Hvordan oppbevare pelargonia om vinteren?

Overvintring av pelargonia

Pelargonia er en av de sommerblomstene du kan oppbevare gjennom vinteren og plante i utepottene igjen når våren kommer. Blomstene bør oppbevares tørt og kjølig gjennom vinteren, gjerne i et kjellerrom som holder ca. 5 grader. Husk at pelargonia ikke tåler frost.

Hvordan ta avleggere av begonia?

Begonia Rex er lett å formere selv ved å ta stiklinger av bladene. Bladene kan stikkes rett i jorda, og danner røtter fra nerven i bladet.

Hvor ofte skal pelargonia vannes?

Pelargonia er en plante som foretrekker jevn og moderat vanning. Gi den heller for lite vann enn for mye, for den tåler litt lett tørke. Dette er med andre ord den perfekte sommerblomsten for deg som har lett for å glemme vanning.

Hvorfor blir bladene gule på pelargonia?

Pelargonia har relativt høyt næringsbehov. Det er lurt å tilsette langtidsvirkende gjødsel når du planter, og siden fylle på med svak flytende gjødsel i vanningsvannet. Det er et tegn på næringsmangel når bladene blir gule og blomstringen avtar.

Hvordan stelle Dronning Ingrid?

Den har lys rosa blomster, lys grønt bladverk, og vokser kraftig og blomstrer rikt. Plasser den gjerne på et lyst sted, enten i vinduskarmen eller i krukken ute. Kan overvintres inne på et kjølig og lyst sted, men husk å vanne den litt gjennom vinteren!

Hva slags gjødsel til pelargonia?

GJØDSEL: Her er der også like mange råd som pelargoniaer. Alt fra hestemøkk, kaffegrut, utblanda urin og til flotte spesialgjødslinger som skal være spesielt beregnet for pelargoniaer. Vi bruker å tilsette litt Multicote, som er langtidsvirkende gjødsel som har ei virketid på 3-4 måneder.

Hva er forskjellen på geranium og pelargonia?

Re: hva er forskjellen på geranium og pelargonium

Geranium= Storkenebbfam, altså stauden. Pelargonium= Potteplanten som må overvintres inne.

Når kan Dronning Ingrid settes ut?

Trives i sol til halvskygge og kan settes utendørs når faren for nattefrost er over. Vannes omtrent en gang i uken fra mars til oktober. La pelargoniaen tørke ut mellom hver vanning.

Når sette inn pelargonia?

Ta inn uteplantene før frosten starter for å unngå skader på plantene. De skal kun vannes sparsomt i løpet av vinteren. Når det nærmer seg februar–mars, kan du begynne å vekke pelargoniene til liv igjen. Sett fram plantene i lyset på et sted med romtemperatur, og begynn å vanne litt oftere.

Hvordan stelle engelsk pelargonia?

Stell av engelsk pelargonia
  1. Plassering. Plasseres lyst, gjerne i direkte sollys. Trives i romtemperatur.
  2. Vanning. Vann blomsten regelmessig, men la den tørke litt mellom vanningene. Da blir det lettere å stelle den hvis du skal plante den om i en litt større krukke.
  3. Gjødsel. Gjødsle hver uke hele våren og sommeren.

Hvordan få ynde til å overvintre?

På høsten må den inn i hus. Optimal temperatur gjennom vinteren er 13-16 grader i et solrikt vindu. Den kan se litt pjusk ut, men holder du ut til våren, vil den belønne deg med et enda rikere og flottere flor på terrassen neste sommer. Om våren beskjæres gjerne rankene og ny jord tilføres.

Skal ynde klippes ned på høsten?

Ynde beskjæres sent på høsten eller tidlig om våren. Det som klippes av, kan brukes som stiklinger og bli til nye planter. Ynde er flerårig og kan overvintre. Den bør i så fall stå lyst og svalt ved en temperatur på rundt 5–12 °C.

Kan man ta stiklinger av ynde?

Kan man ta avlegger av ynde? Du kan ta toppstiklinger om våren. De roter seg nokså lett ved en temperatur på ca 25 grader. Disse stiklingene vil blomstre allerede samme år.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment