Hvordan stelle Påskekaktus?

Påskekaktus er en hardfør, lettstelt plante med flate, leddete blader og et vell av blomster på våren. Trives i sol-halvskygge i lett fuktig jord. Kan trives både kjølig som meget varmt. Unngå overvanning.

Når blomstrer Påskekaktus?

Påskekaktus er en planteart i kaktusfamilien fra det sørlige Brasil. Der vokser den på andre trær (epifyttisk) i sub-tropisk regnskog. Påskekaktus blomstrer om våren ved påsketider, derav navnet. Arten er en mye brukt stueplante.

Hvordan behandle Julekaktus?

De vil gjerne ha halvskygge, så et øst- eller vestvendt vindu passer bra. Ser du at planten skrumper inn eller blir grålig kan det hende den har fått for mye sol eller for lite vann. Bare rett på det og den kommer seg fint igjen. Gi den svak gjødsling eller kaktusgjødsel i vekstsesongen fra april til september.

Hvordan stelle Påskekaktus? – Related Questions

Hvordan behandle Påskekaktus?

Mens den blomstrer, bør den få vann så fort som det har blitt tørt i potta. Kaktusjord er godt drenert, så overflaten tørker veldig fort ut. Det beste er å løfte forsiktig på potta og vanne når den kjennes lett ut, ca. en gang i uka er vanlig i romtemperatur.

Kan julekaktus stå ute?

Når planten har fått et nytt hjem, bør den få stå i ro. Blir den snudd på, kan knoppene falle av. For å få den til å blomstre på nytt bør den stå kjølig, under 15 grader. Det greieste er å sette den ute på høsten, før det er fare for frost.

Skal kaktus stå i sol?

Et sted i full sol fungerer like bra som lett skygge. Kaktuser kommer fra varmere strøk i verden og vil helst ha det varmt og godt også hjemme hos deg. Gjerne rundt 25 grader, men de klarer seg også i svalere temperaturer.

Hvordan ta stiklinger av kaktus?

«Bladkaktuser» er lette å formere med stiklinger. Skjær av et «blad» (som egentlig er en flat stengel) og stikk det direkte i kaktusjord. Vann forsiktig hvis jorda er tørr. Ompotting: Når røttene har blitt synlige i potten eller danner rotsnurr i potten er det på tide å potte om til en større potte og ny kaktusjord.

Hvordan få kaktus til å trives?

Kaktuser og sukkulenter – mye lys, lite vann

Opprinnelig kommer kaktuser og sukkulenter fra solrike, tørre strøk. Det gir en god pekepinn på hvordan de vil trives best hjemme hos deg. Dette er planter som evner å lagre vann i bladene sine. Derfor er mye lys og lite vann oppskriften på suksess.

Er Påskekaktus giftig?

​​​​​Påskekaktus, selje, krokus, løvetann, hestehov og perleblomst. ​Det er ufarlig å ha smakt på disse plantene.

Hvor lenge kan en kaktus leve uten vann?

Klarer seg uten vann i flere uker

Typisk for sukkulenter og kaktuser er egenskapen til å magasinere vann. De kan klare seg uten vann i flere uker, nettopp fordi de lagrer vann i blad og stengler. Når de vannes bør de få en skikkelig rotbløyte, men de må tørke skikkelig opp mellom hver vanning.

Hvorfor råtner kaktus?

Hvorfor råtner kaktus? Fruktkjøttet inneholder ganske mye veske, og kan lett forårsake råte. I begge tilfellene var det fruktene som var årsaken til råte på kaktus. Råte er ofte forårsakes av sopp som smitter.

Hvor ofte skal en kaktus ha vann?

Kaktus dør av for mye vann. Om sommeren skal de vannes regelmessig, men tørke ut mellom hver vanning. Det holder som regel å vanne dem et par ganger i måneden. Vinterstid kan de settes kjøligere, og vannes minimalt.

Hvordan få en kaktus til å vokse?

Den trives best plantet i porøs jord med god dreneringsevne, gjerne med litt sand og steiner i. En myte er at den slett ikke behøver vanning – det gjør den, og gjerne jevnlig. Jorden kan med fordel tørke ut mellom hver vanning, siden overvanning fort fører til en trist kaktus med rotråte.

Skal kaktus ha gjødsel?

Kaktus trenger svært lite gjødsel. Ofte får de nok næring ved å bli pottet om til ny, frisk jord en gang i året. Store, hurtig voksende planter bør imidlertid få litt gjødsel en gang i måneden i vekstsesongen.

Hvorfor kaster kaktusen knoppene?

Knoppene kan falle av om den tørker for mye, men også om den får for mye vann. Det greieste er å løfte på potta en gang om dagen, og vanne når den kjennes lett ut, Etter blomstring trenger den mindre vann, og i hvileperioden før den skal få nye knopper trenger den like lite som alle andre kaktuser.

Hvordan få kaktusen til å blomstre?

For å vanlig kaktus i blomst er det en ting som er avgjørende, nemlig hvileperiode. Egentlig er det litt i seneste laget, men om de får hvilt seg ordentlig fra nå skal det muligens holde for å få kaktus i blomst til sommeren. Hvileperioden er viktig for knoppdannelsen.

Hvordan potte om stor kaktus?

Men hvordan kan du potte om en stor kaktus uten å bli stukket, og uten å ødelegge kaktusen? – Pakk den inn i bobleplast, er rådet fra Amundsen. Rett etter omplanting skal kaktusen ikke vannes på to-tre uker, da kan røttene råtne.

Kan en plante ha for stor potte?

Den nye potten bør være 1–2 størrelser større enn den gamle. Hvis potten og er for stor og det blir for mye jord, kan det være at jorden ikke tørker ordentlig, noe som får røttene til å mistrives.

Hvor ofte bør man potte om?

Ønsker du deg store frodige grønne planter? Da kan det være lurt å potte om plantene etter hvert som de vokser. Da sikrer du at røttene får større plass til å vokse og trives. Omtrent en gang i året, eller annet hvert år, er det lurt å potte om plantene dine.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment