Hvordan skal en rentbrennende ovn brenne?

Slik fyrer du riktig i peisen
  1. Legg to kubber i bunnen av brennkammeret. Stable opptenningsved lagvis opp til hullene for sekundærluften.
  2. Legg 2–3 opptenningsbriketter eller lignende rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.
  3. Under normale trekkforhold kan du nå stenge døren og bålet vil passe seg selv.

Hvordan få vedovnen ren?

Fukt lett et tørkepapir i vann og dypp det i kald aske. Det er viktig at det ikke er for mye vann i papiret, da det kan dannes rustflekker på støpejernsovner hvis vannet begynner å renne. Gni papiret med asken på glasset som er på innsiden av peisen. Gjenta gjerne prosessen hvis det ser ut som det trengs.

Hvordan fjerne fastbrent sot?

Fukt et sammenkrøllet avispapir og dypp det forsiktig i asken og gni så papiret mot glasset med asken inn mot glasset. Aske og vann danner en svak lut som effektivt fjerner fastbrent tjære og sot. Gjenta eventuelt flere ganger. Rent papir brukes så til slutt for å fjerne de siste restene.

Hvordan skal en rentbrennende ovn brenne? – Related Questions

Hvordan vaske sot fra ovn?

Fukt tørkepapir med vann og dypp det i natron. Gnikk over glasset til soten er borte. Tørk over med et tørkepapir med litt eddik på. Du kan fjerne sot fra glasset med ovnsrens på sprayflaske.

Hvorfor soter glasset på peisen?

Derfor får du sotglasset

Hvis temperaturen i peisen er for lav øker sjansen for at sot og tjære legger seg som et teppe i brennkammeret og på peisglasset. Årsaken til dette er som regel at veden du bruker er for fuktig, eller at det er dårlig trekk.

Skal veden stå eller ligge i peisen?

Plasser veden liggende, da utnytter du brennverdien i veden bedre. Bruk aldri parafin, tennvæske eller lignende til opptenning.

Når skal man lukke spjeldet?

Til å begynne med skal spjeldet stå helt åpent så ovnen får maksimal lufttilførsel under opptenningen. Når ilden har godt fatt, lukkes spjeldet ned til midtposisjon. Når det er et fint lag med glør, legges det litt mer ved på samtidig med at spjeldet åpnes litt mer – til ilden har godt fatt.

Kan man brenne papp i peisen?

Kun fyr med ved og tennbriketter.

Ikke brenn juletrær, reklame, papp og julepapir. Juletrær kan bli en potensiell brannfelle. Treet er ferskt og har mye barnåler, noe som kan skape en eksplosiv brann som er vanskelig å kontrollere. Mye reklame og julepapir inneholder plast, og avgir giftige gasser.

Hvordan bli kvitt beksot?

— Beksoten legger seg som en svart, blank glasur i ovner, peiser og pipene. Den er nesten umulig å fjerne mekanisk med vanlig feierutstyr. Denne soten kan utløse pipebrann. I jernvarehandlerne får du kjøpt et sinkpulver som er beregnet på å fjerne beksoten i piper og ovner, sier Lorentzen.

Hvordan fjerne brent?

Fyll forma med varmt vann og Zalo Ultra eller Jif Skurekrem. Eventuelt kan du spraye den med Jif Ovn og grill spray. La det virke i 10-30 minutter. Vask deretter formen med en oppvaskbørste eller svamp.

Hvordan fjerne sot fra teppe?

Når skal skal fjerne sot fra tepper er det første du bør gjøre å støvsuge så godt du kan. Dette fjerne ikke all soten, men tar en stor del av det. Neste steg er å fukte en klut med varmt vann og flekkfjerner. Så er det bare å jobbe med flekken, og skylle kluten så ofte det trengs (som er rimelig ofte med sot).

Hvordan fjerne aske fra peis?

Tøm peisen for aske

Ikke bruk vanlig støvsuger; det er brannfarlig og asken inneholder små partikler som kan ødelegge selve støvsugeren. For trygg fjerning av aske skal du bruke enten en bøtte i metall eller askesuger. Vi anbefaler at du bruker hansker for å beskytte huden mot sot når du rengjør ildstedet.

Hvor lenge må aske ligge?

– For å være sikker vil jeg anbefale å la asken ligge i tre-fire dager i et område hvor det ikke er fare for brann, sier brannsjef Stein Gjøsund i Os brann og redning. Det kan være varme eller glør i gammel aske i flere dager etter at du koste deg med fyr i peisen.

Hvorfor ikke støvsuge aske?

Aske kan inneholde glør som kan blusse opp – og er dessuten fint støv – så dette må ikke suges opp med en vanlig støvsuger. Fyrer du ofte i peisen kan du få kjøpt en egen askestøvsuger til dette.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment