Hvordan så og dyrke løk: En komplett guide for hjemmeplanting

Lurer du på hvordan du kan dyrke de saftige løkene dine hjemme? Kanskje har du prøvd før, men resultatene var ikke helt som forventet. Vi har alle vært der! Å dyrke løk kan virke enkelt, men det krever litt kunnskap og finesse for å få de beste resultatene.

Tenk deg å kunne høste dine egne, ferske løk rett fra hagen når du trenger dem. Ikke bare vil du spare penger, men du vil også nyte den tilfredsheten det gir å dyrke dine egne grønnsaker. Denne artikkelen vil veilede deg gjennom trinnene for å dyrke løk på en enkel og effektiv måte, slik at du kan glede deg over en rik høst av denne smakfulle grønnsaken.

Velge riktig løksort

Når du skal så og dyrke løk, er det viktig å velge riktig løksort som passer for ditt område og preferanser. Her er noen nyttige tips:

 • Velg løksort basert på modningstid: Noen sorter modner tidligere enn andre. Hvis du ønsker å høste tidlig på sesongen, bør du velge en tidlig-modnende sort.
 • Tenk på bruksområdet: Ønsker du å bruke løken fersk eller til lagring? Noen sorter egner seg bedre til lagring enn andre, så velg i henhold til dine behov.
 • Ta hensyn til smak og størrelse: Forskjellige løksorter har ulik smak og størrelse. Vurder hva slags smak og størrelse du foretrekker når du velger sort.

Husk at valget av løksort kan ha stor innvirkning på din dyrkingssuksess, så ta deg god tid til å velge den rette sorten for din hage!

LES DETTE:  Hvordan plante agurk i hagen: Tips for vellykket dyrking
Viktige faktorer Beskrivelse
Modningstid Tidlig vs. sen modning
Bruksområde Fersk vs. lagring
Smak Mild vs. kraftig
Størrelse Liten vs. stor

Forberede jorden

Når du skal så og dyrke løk, er det viktig å forberede jorden på riktig måte. En godt forberedt jord vil legge grunnlaget for en sunn vekst og en god høst av løk. Her er noen nyttige tips for å hjelpe deg med å forberede jorden på best mulig måte:

 • Grav dypt: Start med å grave jorden dypt ned, minst 20-30 cm, for å løsne opp i jorden og gi løken god plass til å utvikle seg.
 • Fjern ugress: Sørg for å fjerne alt ugress fra jorden før du planter løken. Ugress kan konkurrere med løken om næring og vann.
 • Tilsett kompost: Bland inn kompost i jorden for å tilføre næring og bedre drenering. Dette vil bidra til sunn vekst hos løken.
 • Justér pH-verdien: Løk trives best i litt sur jord med en pH-verdi mellom 6 og 7. Du kan justere pH-verdien ved å tilsette kalk eller svovel etter behov.

Ved å følge disse stegene vil du legge et solid fundament for vellykket løkdyrking hjemme. Neste steg er selve såingen av løken, som vi vil gå gjennom i neste avsnitt.

Planting av løk

Nå som du har valgt riktig løksort og forberedt jorden grundig, er det på tide å så løken. Her er noen trinn du kan følge for vellykket planting av løk:

 • Velg riktig tidspunkt: Løk bør vanligvis sås om våren når jorden er klar til å jobbes med. Unngå å så når det fortsatt er frost i bakken.
 • Forbered radene: Lag grunne furer i jorden med en avstand på ca. 10-15 cm mellom hver rad.
 • Så løken: Plasser løkene forsiktig i furene med spissen oppover. Avstanden mellom hver løk bør være omtrent 5 cm.
 • Dekk til: Etter at alle løkene er plassert, dekk dem forsiktig til med jord.
LES DETTE:  Hvordan dyrke selleri med suksess: Tips og råd

Husk å vanne regelmessig etter såing, spesielt under tørre perioder, for å sikre at løken vokser jevnt og sunt.

Viktige trinn for planting av løk:
Velg riktig tidspunkt
Forbered radene
Så løken
Dekk til

Vanning og pleie

 • Regelmessig vanning: Husk å vanne løkene jevnlig, spesielt i tørre perioder.
 • Unngå overvanning: Pass på at jorden ikke blir for våt, da dette kan føre til råte.
 • Fjern ugress: Hold området rundt løkplantene fritt for ugress som kan konkurrere om næringen.
 • Tynning: Hvis plantene blir for tette, tynn dem ut slik at løkene har nok plass til å utvikle seg skikkelig.
 • Gjødsling: Gi løkene næring etter behov, men unngå overgjødsling.
Vandring og Pleie Tips
Regelmessig vanning
Unngå overvanning
Fjern ugress
Tynning
Gjødsling

Høsting og lagring

Når løkplantene har nådd full modenhet, er det på tide å høste dem. Her er noen enkle trinn for vellykket høsting og lagring av løk:

 • Høsting:

 • Bruk en spade eller gaffel til forsiktig løsne jorden rundt løken.
 • Trekk forsiktig opp løken mens du passer på å ikke skade den.
 • Tørking:

 • Legg de nyhøstede løkene på bakken i solen for å tørke utendørs i noen dager.
 • Lagring:

 • Fjern eventuelle rester av jord forsiktig.
 • Oppbevar løkene på et kjølig, mørkt sted med god luftsirkulasjon, som for eksempel en kjeller eller et skap.
LØKTYPE OPTIMAL LAGRINGSTEMPERATUR
Gul løk Mellom 0°C og 4°C
Sjalottløk Rundt 0°C
Rød løk Omtrent 4°C

Ved å følge disse enkle trinnene for høsting og lagring kan du glede deg over ferske, hjemmedyrkede løker lenge etter at sesongen er over.

Konklusjon

Du har nå lært hvordan du kan dyrke løk med suksess, fra valg av riktig løksort til høsting og lagring. Ved å følge trinnene i denne veiledningen, vil du kunne nyte ferske, hjemmedyrkede løker lenge etter sesongen er over. Husk å løsne jorden forsiktig rundt løken ved høsting og tørke dem utendørs før lagring. Oppbevar løkene på et kjølig, mørkt sted med god luftsirkulasjon for å sikre best mulig holdbarhet. Med litt omsorg og oppmerksomhet vil du kunne glede deg over de deilige resultatene av din egen løkdyrking. Lykke til med din løkdyrkingseventyr!

LES DETTE:  Hvordan stelle petunia på best mulig måte

Ofte stilte spørsmål

Hvilke løksorter passer best for planting?

Vi anbefaler å velge løksorter som passer for ditt klima og jordtype, som for eksempel gul løk, rød løk eller sjalottløk.

Hvordan bør jeg forberede jorden før planting?

Før planting bør du sørge for veldrenert jord med god næringstilgang. Kombiner gjerne kompost eller gjødsel for å forbedre jordkvaliteten.

Hvor ofte bør løkplantene vannes?

Løkplanter trives best i fuktig, men ikke våt jord. Vann regelmessig, spesielt under tørre perioder, men unngå overvanning for å unngå råte.

Hva er viktige stelltips for løkplantene?

Hold ugress borte fra løkplantene, og tynn dem ut om nødvendig for å gi plass til vekst. Påfør organisk mulch for å bevare fuktighet og redusere ugress.

Hvordan høster og lagrer jeg løkene?

For høsting, løsne jorden rundt løken forsiktig og trekk den opp. Tørk løkene utendørs i solen før lagring på et kjølig, mørkt sted med god luftsirkulasjon.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment