Hvordan dyrke selleri med suksess: Tips og råd

Lurer du på hvordan du kan dyrke din egen friske selleri hjemme? Tenk deg å kunne hente knasende grønnsaker rett fra hagen til middagsforberedelsene dine. Det er enklere enn du tror!

Har du noen gang stått i butikken og ønsket at du kunne dyrke dine egne grønnsaker for å være sikker på kvaliteten? Med selleri kan du ha kontroll over hele prosessen, fra frø til bord.

Velge riktig type selleri

Når du skal dyrke selleri, er det viktig å velge riktig type for dine behov. Her er noen punkter å vurdere:

 • Vanlig Selleri: Den vanligste typen med en kraftig smak og knasende tekstur.
 • Sjelerøtter: En mildere variant av selleri med tynne stengler og en mer subtil smak.
 • Krydderselleri: Har et høyere innhold av bladverk og passer godt som krydder i ulike retter.

Husk å ta hensyn til dine preferanser og bruksområder når du velger hvilken type selleri du vil dyrke hjemme.

Forberede jorden for planting

Når du skal dyrke selleri, er det viktig å forberede jorden riktig. Her er noen trinn du kan følge for å klargjøre jorden før planting:

 • Velg en solrik plass i hagen din.
 • Fjern ugress og steiner fra området der sellerien skal plantes.
 • Sørg for god drenering ved å løsne opp jorden grundig.
 • Tilsett kompost eller gjødsel for å berike jorden med næring.

Husk at en godt forberedt jord legger grunnlaget for sunn vekst og gode avlinger av selleri.

LES DETTE:  Hvordan plante bærbusker? En enkel guide

Så sellerifrøene

Når du skal så sellerifrøene, er det viktig å følge noen enkle trinn for å sikre vellykket spiring og god vekst. Her er noen nyttige tips for å komme i gang:

 • Forbered jorden: Sørg for at jorden er løs og godt drenert. Du kan blande inn litt sand eller kompost for å gi frøene et optimalt miljø for spiring.
 • Sådybde: En generell regel er å så frøene ca. 0,5 cm dypt i jorden. Dekk til med et tynt lag med jord og trykk forsiktig ned.
 • Avstand mellom frøene: La det være omtrent 2-3 cm mellom hver sellerifrø når du sår dem. Dette gir plantene nok plass til å vokse uten konkurranse.
 • Vanning: Etter såing, vær forsiktig med vanningen. Holder jorden fuktig, men ikke våt, bidrar til en jevn spiring av frøene.

Gi riktig pleie til selleri plantene

Når det gjelder pleie av selleri er det viktig å være oppmerksom på visse faktorer som kan påvirke plantenes trivsel. Her er noen nyttige tips for å sikre sunn og robust vekst:

 • Vann jevnlig: Selleri liker fuktig jord, så sørg for å vanne regelmessig, spesielt i tørre perioder.
 • Unngå vanntetting: Pass på at jorden har god drenering for å unngå vannlogging, da dette kan skade røttene.
 • Tynne ut plantene: Når selleriplantene når en høyde på ca. 10 cm, bør du tynne dem ut ved å fjerne de svakeste plantene for å gi plass til de sterkeste.
 • Gjødsle moderat: Tilfør en balansert gjødsel med lav nitrogenandel for å fremme sunn bladvekst uten at det går på bekostning av rotdannelsen.
LES DETTE:  Hva skal vi gjøre i hagen i august? Tips og råd for hagestell

Følg disse enkle retningslinjene for pleie av selleri, og du vil legge grunnlaget for vellykket dyrking og en rikelig høst.

Høste og lagre selleri

Når det er tid for høsting, vil du ønske å sikre at sellerien din er klar til å plukkes. Her er noen nyttige tips for en vellykket høst og lagring av selleri:

 • Høsting: Når selleristenglene har nådd ønsket størrelse, kan du begynne å høste dem. Det beste tidspunktet for høsting er vanligvis på sensommeren eller tidlig høst. Du kan bruke en spade eller en gaffel til forsiktig å løsne jorden rundt planten før du trekker opp stengelen.
 • Lagring: Etter at du har høstet sellerien, er riktig lagring nøkkelen til å beholde friskheten. Fjern forsiktig blader og røtter før du plasserer stilkene i en plastpose med litt fuktig sand. Oppbevar posen i kjøleskapets grønnsaksskuff, og husk å sjekke jevnlig for eventuelle tegn på forråtnelse.
 • Holdbarhet: Riktig lagret selleri kan vare i flere uker hvis det oppbevares under optimale forhold. Sjekk jevnlig stilkene for å fjerne eventuelle skadede eller visne deler som kan påvirke holdbarheten til resten av planten.

Disse enkle trinnene vil bidra til at din hjemmedyrkede selleri holder seg frisk og velsmakende lenge etter høsten er over.

Oppsummering

Du har nå lært viktige trinn for å dyrke selleri vellykket. Fra såing til høsting og lagring, disse retningslinjene vil hjelpe deg med å få sunne og holdbare selleristilker. Husk å vanne jevnlig, sikre god drenering, og bruke riktig gjødsel. Tynn ut plantene ved 10 cm høyde for optimal vekst. Når det er tid for høsting, fjern planten forsiktig og lagre den riktig i plastpose med fuktig sand i kjøleskapet. Sjekk jevnlig for holdbarhet. Med disse tipsene vil du kunne nyte de deilige smakene av hjemmedyrket selleri året rundt. Lykke til med dyrkingen!

LES DETTE:  Hvordan dyrke jord på riktig måte for god hagevekst

Frequently Asked Questions

Hvordan så sellerifrø for vellykket spiring?

For å så sellerifrø vellykket, start med frøutvalg av høy kvalitet, plant dem grunne i fuktig jord, og oppretthold jevn fuktighet uten å gjøre jorden våt.

Hva er viktigheten av riktig pleie for selleriplanten?

Riktig pleie av selleriplanten er avgjørende for sunn utvikling. Sørg for jevnlig vanning, god drenering, tynning av plantene ved 10 cm høyde, og bruk moderat gjødsel med lav nitrogenandel.

Hvordan kan jeg høste og lagre selleri?

For høsting og lagring av selleri, vent til planten er moden, fjern den forsiktig, oppbevar den i plastpose med fuktig sand i kjøleskapet, og sjekk regelmessig for holdbarhet.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment