Hvordan lykkes med kjøkkenhage?

Hvordan planlegge kjøkkenhage?

Her er noen gode råd til deg som planlegger å anlegge kjøkkenhage.
  1. Velg det stedet med mest sol.
  2. Det er alltid bedre å plante rett i jorda i stedet for i krukker.
  3. Ta vare på organisk materiale for å bygge jord.
  4. Dyrk ting du liker å spise.
  5. Ikke så frø for tidlig.
  6. Ikke undervurder behovet for vanning.
  7. Gi nok gjødsel/næring.

Når plante ut i kjøkkenhage?

Drømmer du om å anlegge egen kjøkkenhage, er høsten en perfekt tid for oppstart. Fyll den med komposterbart materiale allerede nå, og du får svart «gull» å plante i til våren.

Hva slags jord til kjøkkenhage?

I kjøkkenhagen er det derfor smart å ha en kompost av organisk materiale og bruke dette i jorda i grønnsakshagen. Alternativt kan du bruke ferdigjord som Økojord, Kugjødselkompost eller Plantejord Pluss, som er gode organiske jordtyper. Bruk plantekasser med jord, for planter du ikke vil dyrke rett i jorda.

Hvordan lykkes med kjøkkenhage? – Related Questions

Hvor bør kjøkkenhagen plasseres?

Plassering

Det er ikke tilfeldig hvor du velger å plassere kjøkkenhagen din. Mange grønnsaker trenger mye sol, så tenk på å finne et område av hagen din som har gode solforhold før du setter i gang. Det idéelle er et område som har direkte sollys store deler av dagen.

Kan planter leve uten jord?

Jordens viktigste funksjon er å gi planten noe å holde seg fast i, og hvis planten kan holde seg fast på andre måter, kan den godt klare seg uten jord. Den trenger bare lys, luft og vann som inneholder en del oppløste næringsstoffer.

Hvilken jord skal jeg velge?

Hvilken jord som er best avhenger av planten din og hvor den skal vokse. Det er jorden som gir planter betingelsene for å kunne vokse og trives. Når nedbrytning og metabolismen i jorda virker, kan plantene absorbere det de trenger fra næringsstoffer, vann og oksygen, og du får en vakker plante.

Hvilken jord skal brukes til grønnsaker?

Grønnsaker er næringskrevende

Grønnsaker er mer næringskrevende enn for eksempel stauder og busker, og derfor trenger de jord med mye organisk materiale og god struktur slik at røttene lett kan vokse og ta opp næring. Som for eksempel Felleskjøpets kompostert plantejord.

Hva er Gartnerjord?

Dette er kvalitetsjord til alle blomster og grønnsaksplanter. Den består av grov torv blandet med sand og leire, som gir luft til røttene og samtidig holder godt på fuktigheten. Jordblandingen er tilsatt næring.

Hvilken jord er best å så i?

Generelt sett kan du si at jo mindre en plante, frø eller stikling er, jo mindre næring trenger den. Derfor bør du velge en magrere jord når du for eksempel skal så. Desto større planten er, jo mer næring og jordvolum vil den trenge. Plantene behøver også mer næring i vår- og sommermånedene.

Kan man bruke gammel jord?

Jorden du har kan som regel brukes år etter år, men det er lurt å iblande organisk materiale, næring og struktur.

Kan planter få for mye gjødsel?

For mye gjødsel kan definitivt drepe planter, ja. Konsentrert gjødsel gir sviskader på røttene, så det lønner seg å bruke riktig blandingsforhold. I tillegg er det generelt lurt å bare gi svak gjødsel til planter som er sarte – f. eks.

Hvor ofte bytte jord på planter?

Unge potteplanter i vekst skal omplantes til nye potter med ny jord en gang i året. Større planter og langsomt voksende planter kan du plante om hvert andre år, eller når planten begynner å bli for stor for potten. Dersom planten ser ut til å trives vil den klare seg.

Kan man klippe av røtter på planter?

Noen ganger kan det være tilstrekkelig å bare fjerne litt av den gamle jorda, skjære av røttene som er snurret rundt, og plante den grønne veksten tilbake i den gamle potta. Riktignok med ny, næringsrik jord. – Andre ganger bør du plante over i en større potte, slik at planten får bedre plass til røttene og mer jord.

Hvordan få luftig jord?

Med dreneringshull i bunnen og lecakuler blir dreneringen bedre, og jorden blir porøs og luftig slik at planten trives godt. Også potteskår er bra å blande i bunnen. Husk å velge jord av høy kvalitet samtidig som du vanner regelmessig med næring, ikke minst i sommerhalvåret.

Hvorfor bruke lecakuler?

Overflødig vann renner gjennom jorda og lecaen, og jorda holder seg dermed fuktig, ikke våt. Et lag med leca holder dreneringshullene åpne slik at jorda ikke blokkerer dem og gjør bunnen av potta tett.

Hva kan jeg bruke i stedet for lecakuler?

Ingen planter har hørt om betongslagg eller lecakuler. Vannet renner for fort gjennom, og plantene får ikke strukket røttene nedover. Derfor bør du benytte sand i stedet.

Kan man bruke lecakuler om igjen?

Dreneringen virker heller ikke som den skal når lecaen får blande seg med jorda. Uten et skillelag vil lecakulene blande seg med jorda, og når du tømmer dette ut, må du i så fall grave ut igjen alle de små lecakulene fra jorda hvis du har tenkt å bruke de på nytt.

Kan man plante direkte i potte?

Sørg for at den nye potten er helt ren. Husk at det ikke lønner seg å plante direkte i potteskjuleren; da mister du kontroll over hvor mye vann som blir liggende rundt røttene til enhver tid.

Hvor ofte bør man potte om?

Ønsker du deg store frodige grønne planter? Da kan det være lurt å potte om plantene etter hvert som de vokser. Da sikrer du at røttene får større plass til å vokse og trives. Omtrent en gang i året, eller annet hvert år, er det lurt å potte om plantene dine.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment