Hvor dypt må man støpe?

Hvordan støpe gjerdestolper?

En enkel metode er å sette stolpen ned i et frostfritt hull, helle en halv pose tørrbetong i hullet, ha på jord og stampe det rundt stolpen. Deretter heller du på resten av tørrbetongen fra posen og stamper mer jord oppå. Du behøver ikke helle på vann, fordi fukten fra bakken er nok.

Hva betyr det å støpe?

Støping, formgivning ved størkning av flytende materiale i former. Størkningen skjer på grunn av avkjøling eller kjemiske reaksjoner. Metalliske materialer, termoplaster og glass stivner ved avkjøling, mens kjemisk herding skjer ved støping av for eksempel betong, gips og herdeplast.

Når er det for kaldt til å støpe?

Ingen støping mot flater kaldere enn +5 °C. Forskalingen skal være snø- og isfri.

Hvor dypt må man støpe? – Related Questions

Kan man støpe når det er frost?

Hvis du skal støpe plate til et nytt hus, anneks, garasje eller annet, er det ikke noe i veien for å gjøre det selv om det er minusgrader.

Kan man støpe under vann?

Betongstøp under vann krever betong som er sikret mot utvasking, slik at betongen holder sammen og ikke ender opp som en haug med grus og sand.

Hvor lang tid tar det før betong stivner?

at betong bruker opptil 3 uker på å herde? Selv om betong blir hardt etter bare ett døgn, så bruker den faktisk opptil tre uker på å herde helt. Pass derfor på kanter og hjørner når du har støpt nye hageheller, ny kjellertrapp og andre ting som er spesielt utsatte.

Når kan jeg gå på betong?

Betong har vel ca 70% styrke etter 2 uker. Ville vært svært forsiktig etter 3 dager. Normalt herdeforløp regnes ved 20 plussgrader, og da skal beskrevet trykkfasthet være oppnådd etter 28 dager. Betongtype, vannmengde, temeratur og tid har innvirkning på betongfastheten.

Kan man støpe når det regner?

Det blir ikke noe problem. Man bare støper slik at vannet ledes og tvinges til kanten og renner over.

Hvor mange grader tåler betong?

Ved -5 grader herder betongen meget sakte. Hvis du skal støpe ved så lav temperatur bør du ha oppvarmet betong med akselerator/industrisement og dekke til med isolasjon etter det er støpt. -5 grader er i grenseland for at herdeprosessen stopper opp og du kan få problemer med frostskader.

Hvorfor dekke betong med plast?

Plasten sørger for at overflaten ikke tørker ut og gir en jevn overflate på betongen. La plasten ligge så lenge som mulig, gjerne en uke eller to.

Skal støperør fjernes?

Rørene må ikke utsettes for fuktighet før støpeprosessen. De skal fjernes 24 timer etter støping, fjernes enklest ved å finne viklekanten og skjære skrått nedover langs denne.

Hvorfor plast under betong?

Fuktsperre (plast) og isolasjon

Så fylgjer fuktsperre av 0,20 mm plast. Det er viktig at plasten blir bretta opp langs ringmuren og over toppen av han. Dette hindrar at fukt treng inn frå underlaget og opp i betongen. Plasten verkar også som glidesjikt for betongen slik at han ikkje festar seg til ringmuren.

Hvor tykk må man støpen være?

Hvor tykk sålen skal være, er avhengig av hva slags belastning den skal utsettes for. Men Normalt vil den være mellom 10-13 cm tykk. For å slippe å legge armeringsnett over hele sålen, kan du bruke ferdigarmert betong. Det lønner seg uansett å legge armeringsjern langs kantene.

Hvor tynt kan man støpe?

Hvor tynne dekker kan jeg støpe? «Tommeltottregelen» er å ikke støpe tynnere enn 100 mm. Årsaken er fare for oppsprekking og at betongen «reiser seg- kantreising» i hjørner på dekker. Ved tynnere støp skal man vite hva man gjør og hvordan.

Hvor lenge skal plast ligge på betong?

Vanning under plasten etter at betongoverflaten har fått minimum 1 døgns modenhet. Hold gulvet fuktig og tildekket med plast i minimum 1 uke.

Hva kan gjør betong sterkere?

Armert betong er betong med innstøpt armering. Ved å forsyne betongen med armering, gjøres betongen enda sterkere. Armeringen består vanligvis av stenger eller kabler av stål, og dette stålet omsluttes av betongen.

Hvor lang levetid har betong?

Betong har en levetid på minst 100 år, og krever et minimum av vedlikehold. Betong inneholder ikke stoffer som er helse- eller miljøfarlige.

Når skal man ta av forskaling?

Etter at forma er fylt med betong, må den normalt stå i ett døgn før den kan rives. Dette gjelder støttende forskaling. Er det bærende forskaling, må den stå lenger, avhengig av temperatur.

Kan man bruke saltvann i betong?

I armert betong skal størrelsen være mindre enn fri avstand mellom armeringsstengene. Både tilslaget og vannet må være så rent som mulig fordi organiske humusstoffer kan hindre herdingsreaksjonene, og leire og slam kan ødelegge heften mellom sementlim og tilslag. Sjøvann/sjøsand bør unngås i betong.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment