Hvordan legge Decra?

Decra-plater legges fra toppen av taket og nedover, og i hele takets bredde. Du bør alltid bruke beskyttelsesbriller og hansker, da granulatet på platene er skarpt og kan sprette opp i øynene under monteringen. Deretter legges det 23 cm brede stykket, hvor falsen er skåret av, opp på bordet.

Kan man gå på Decra tak?

Kan jeg gå på Decra ®taket? Ja. Du bør plassere vekten rett over lekten når du gårtaket. Vi anbefaler imidlertid ikke å på lakkerte Decra ®-takpanner med mindre det er helt nødvendig.

Hvordan legge Decra? – Related Questions

Hvor mye overlapp på takplater?

Ved skjøting av 2 eller flere plater i lengderetning, husk å beregne 200 – 300 mm overlapp.

Hvor tett skal takplater skrues?

De fleste plater skrus fast med selvskjærende skruer. Skruene plasseres alltid der platene støttes av lekter. Det skal normalt brukes 6-10 skruer per kvadratmeter.

Hvordan er takplater festet?

Takplater festes med pakningsskruer, som også kan gå under navn som farmerskruer eller plateskruer. – Disse skruene har en pakning som forhindrer at vann trenger inn og forårsaker rust. Vær nøye med lekteavstand, og bruk denne avstanden som mål for å finne ut hvor skruene skal festes.

Hvordan montere huntonit takplater?

Montering skjer vanligvis på langsgående elektikerlekter med avstand c/c 60/28cm (for 28 cm brede plater) og spikres med avstand 100 mm. Ved montering på tvers av lekter eller tørkede bjelker, skal enden av platen alltid treffe spikerslag. Lekteavstand 300 mm eller 600 mm.

Hvordan feste takpapp?

Takpappen festes med pappspiker, som slås i toppen for ca. hver 10 cm. Ta nå den beskyttende filmen av takfotbeslaget og på den nederste delen av lengden. Gjør det litt om gangen, samtidig med at du trykker takpappen fast på beslagets tjæreunderlag.

Hvor lenge holder takplater?

Takplater: 30-40 år (med riktig vedlikehold kan levetiden fordobles). Taklekter: 30 år.

Hvilket tak er billigst å legge?

Ståltak er et av de billigste og beste alternativene. Ståltak er det enkleste alternativet når det gjelder vedlikehold. Tak lagt med stålplater er nesten vedlikeholdsfrie.

Hva er best å bruke som undertak?

Et fast under tak kan bestå av rupanel eller plater av kryssfinér eller OSB, kledd med takbe legg, men det kan også være en forenklet løsning med trefiber plater. Undertak som metervare er en kraftig folie i flere lag, som leveres på rull. Undertak som metervare og enkle trefiberplater er de billigste løsningene.

Skal det være fuktsperre i tak?

Det skal være dampsperre i taket for å hindre den varme og fuktige inneluften i å møte den kalde luften utenfra i isolasjonen. Hvis det skjer, vil luften kondensere, noe som skaper fukt og dermed risiko for både mugg, råte og fuktskader. Derfor er det viktig å ha en god og helt tett dampsperre i både vegger og tak.

Hvor lenge kan et tak stå uten takstein?

Taksteinen er som regel ikke problemet, den kan vare i mange titalls år, men det gjør ikke sløyfer og lekter som holder taksteinen på plass. Allerede fra taket er nytt skal man et par ganger i året sjekke takets tilstand og se over takrenner og nedløp. Når det har gått noen år, skal man være ekstra påpasselig.

Skal undertak være helt tett?

Nytt undertak

Som sikring skal det i de aller fleste tilfeller legges tett undertak. På slette takbord eller plater legges underlagsbelegg («papp») direkte. Men det er viktig at du fjerner alle utstikkende spiker, trefliser og annet som kan gi hull i belegget.

LES DETTE:  Hvilke oppvaskmaskiner passer i Ikea kjøkken?

Kan man legge takshingel når det regner?

Monter aldri shingel under nedbør, ettersom du da risikerer dårlig nedklebing. Shingel skal alltid monteres på såkalte “kalde” tak, det vil si tak som har så god utlufting og isolasjon at varmegjennomgang fra innsiden med snøsmelting og vannoppdemning unngås.

Er OSB diffusjonsåpen?

OSB-plater er forholdsvis diffusjonstette og må ikke legges direkte mot konstruksjon som skal isoleres. Det vil si at om du legger OSB-plater i stedet for asfalt-plater og deretter dampsperre på innsiden er råte ett faktum.

Er undertak vanntett?

Undertaket skal være vanntett, men det i seg selv tåler ikke sol, snø og vind, eventuelt annen mekanisk påkjenning. Være seg fallende grener, hakespett, osv, osv. Det er derfor det skal legges mekanisk og UV beskyttelse over denne.

Hvor lenge holder et undertak?

De fleste typer undertak kan benyttes. Takvinkelen bør være fra 10 grader på enkelte plater. Forventet levetid er ca. 50 år.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment