Hvordan henge gardiner i stue

Er du lei av å slite med å henge opp gardiner i stuen din? Opplever du stadig at gardinstangen faller ned eller at gardinene blir skjeve og rotete? Det er ingen tvil om at det kan være en utfordring å få til det perfekte resultatet når man skal henge opp gardiner, spesielt hvis man ikke har noen erfaring med det fra før. Men fortvil ikke! Med noen enkle triks og tips kan du enkelt få til et flott resultat som vil gjøre stuen din enda koseligere.

Det er viktig å tenke på både funksjonalitet og estetikk når man skal henge opp gardiner. Gardinene skal ikke bare dekke for vinduene, men også gi rommet en fin atmosfære og stil. Hva slags type gardiner passer best til rommet ditt? Skal de være lyse eller mørke, tynne eller tykke, ensfargede eller mønstrede? Og hvordan bør du velge lengden på gardinen for å få den optimale effekten?

I denne artikkelen vil jeg guide deg gjennom trinn-for-trinn prosessen med å henge opp gardiner i stuen din. Vi vil ta for oss alt fra valg av materialer og verktøy, til hvordan måle riktig for å

YouTube video

Verktøyene du trenger for å henge opp gardiner i stuen

Når du skal henge opp gardiner i stuen din, er det viktig å ha riktig verktøy. Noen av de viktigste verktøyene du vil trenge inkluderer en boremaskin, skrutrekker, målebånd og nivå. Du kan også trenge en hammer og spiker hvis du velger å installere gardinstenger som ikke krever drilling.

En annen ting som kan være nyttig å ha er kroker eller ringer til å feste gardinene til stangen. Disse kommer i forskjellige størrelser og materialer, så det er viktig å velge de som passer best for dine gardiner og stang.

Når du har alt verktøyet ditt klart, kan du begynne å planlegge hvor du vil plassere gardinene og hvordan du vil henge dem opp på en måte som gir best mulig utnyttelse av rommet.

Verktøyliste:

 • Boremaskin
 • Skrutrekker
 • Målebånd
 • Nivå
 • Kroker eller ringer for festing av gardiner til stangen.

Hvordan måle vinduene dine for å finne riktig størrelse på gardinene?

Før du går ut for å kjøpe nye gardiner til stuen din, bør du først ta nøyaktige målinger av vinduene dine. Dette vil hjelpe deg med å velge de riktige størrelsene på gardinene dine og sikre at de passer perfekt til vinduet ditt.

For å måle bredden på vinduet, starter du ved kanten av vinduskarmen og tar måling til motsatt kant av vindusåpningen. Legg deretter til noen ekstra centimeter på hver side for å gi plass til eventuelle gardinstenger og for å sikre at gardinene kan lukkes helt hvis nødvendig.

Når du skal måle høyden på vinduet, starter du øverst i vindusåpningen og tar måling ned til bunnen av karmen. Igjen, legg til noen ekstra centimeter nederst for å gi plass til eventuelle gardinstenger eller ringer.

Husk også å ta hensyn til eventuelle møbler som står nærme vinduet ditt når du velger lengden på gardinene dine. Hvis det er en sofa eller stol under vinduet, vil du kanskje ha litt kortere gardiner slik at de ikke kommer i veien.

Målsettingsliste:

 1. Ta nøyaktige målinger av bredden på vinduet fra kant til kant.
 2. Legg til noen ekstra centimeter på hver side for å gi plass til eventuelle gardinstenger.
 3. Ta nøyaktige målinger av høyden fra toppen av vindusåpningen ned til bunnen av karmen.
 4. Legg til noen ekstra centimeter nederst for å gi plass til eventuelle gardinstenger eller ringer.

Hvilken type gardinstang er best egnet for stuen din, og hvordan installere den?

Når det gjelder valg av gardinstang, er det viktig å velge en som passer til stilen i stuen din og størrelsen på vinduet ditt. Gardinstenger kommer i forskjellige materialer, inkludert tre, metall og plast. Metallstenger er vanligvis mer holdbare enn tre- eller plaststenger.

Når du har valgt riktig gardinstang for deg, må du installere den riktig. Dette innebærer boring av hull i veggen på de riktige stedene og feste brakettene til veggen før du monterer selve gardinstangen.

Det kan være lurt å få hjelp fra noen når du installerer gardinstangen for å sikre at den henger rett og jevnt. Bruk målebånd og nivå for å sikre at brakettene er nøyaktig plassert på veggen.

Fremgangsmåte:

 1. Velg en gardinstang som passer til stilen i stuen din og størrelsen på vinduet.
 2. Bor hull i veggen der du vil feste brakettene for gardinstangen.
 3. Fest brakettene til veggen ved hjelp av skruer og skrutrekker.
 4. Monter selve gardinstangen på brakettene.
 5. Justér posisjonen på gardinen slik at den henger rett og jevnt.

Enkeltsjikts- eller dobbeltsjikts-gardiner: Hva bør du velge?

Valget mellom enkelt- eller dobbeltsjikts-gardiner avhenger i stor grad av dine personlige preferanser og det ønskede utseendet på stuen din.

Enkeltlags gardiner er vanligvis tynnere og gir mindre privatliv, men kan slippe inn mer naturlig lys. Dobbeltlags gardiner er tykkere og gir bedre privatliv, men kan også begrense mengden naturlig lys som kommer inn i rommet.

Det er også verdt å vurdere hva slags klima du bor i. Hvis du bor et sted med mye sollys, kan dobbeltsjikts-gardiner være bedre egnet for å beskytte mot UV-stråler og varme.

Valgliste:

 • Enkeltsjikts-gardiner: Tynnere, mindre privatliv, mer naturlig lys.
 • Dobbeltsjikts-gardiner: Tykkere, bedre privatliv, mindre naturlig lys.

Slik sikrer du at gardinene dine henger rett og jevnt uten å skli til siden

For å sikre at gardinene dine henger rett og jevnt uten å skli til siden, kan du bruke noen triks:

Først kan du bruke kroker eller ringer for å feste gardinene til stangen i stedet for direkte på stangen. Dette vil hjelpe til med å holde dem på plass og redusere sjansen for at de sklir sidelengs.

Du kan også legge til en ekstra liten klips eller krok langs bunnen av gardinen for å holde den på plass og hindre at den blåser rundt i vinden.

Til slutt kan du justere høyden på gardinen slik at den er akkurat lang nok til å dekke vinduet uten å kaste seg over gulvet. Dette vil bidra til å redusere sjansen for at gardinen fester seg eller sklir sidelengs.

Tipsliste:

 • Bruk kroker eller ringer for å feste gardinene til stangen i stedet for direkte på stangen.
 • Legg til en ekstra klips eller krok langs bunnen av gardinen for å holde den på plass.
 • Juster høyden på gardinen slik at den er akkurat lang nok til å dekke vinduet uten å kaste seg over gulvet.

Hvilke materialer bør du vurdere når du velger gardiner til stuen din?

Når det gjelder valg av materiale for gardiner, finnes det mange alternativer som passer forskjellige behov og preferanser. Noen av de vanligste materialene inkluderer bomull, lin, silke og polyester.

Bomullsgardiner er allsidige og rimelige, men kan være utsatt for krymping hvis de ikke vaskes riktig. Lin-gardiner gir et naturlig utseende og er holdbare, men kan også være dyre. Silke-gardiner har en elegant glans, men krever spesiell omsorg ved rengjøring.

Polyester-gardiner er vanligvis rimelige og enkle å vedlikeholde, men kan være mindre pustende enn andre materialer. Det er viktig å velge et materiale som passer til både ditt budsjett og din livsstil.

Materialliste:

 • Bomull
 • Lin
 • Silke
 • Polyester

Slik kan du vaske og vedlikeholde gardinene dine for å sikre at de holder seg fine over tid

For å sikre at gardinene dine holder seg fine over tid, er det viktig å vaske og vedlikeholde dem regelmessig.

Først bør du sjekke merkelappen på gardinen for instruksjoner om hvordan den skal rengjøres. Noen gardiner kan vaskes i maskin, mens andre må kanskje renses profesjonelt.

Når du vasker gardinene dine, bør du bruke en mild såpe eller vaskemiddel og unngå å bruke tøymykner. Heng dem deretter opp igjen så raskt som mulig for å unngå rynker og skader på stoffet.

Hvis du vil unngå at støv samler seg på gardinene dine mellom rengjøringer, kan du også prøve å støvsuge dem forsiktig med en myk børste.

Tipsliste:

 • Sjekk merkelappen på gardinen for instruksjoner om hvordan den skal rengjøres.
 • Bruk mild såpe eller vaskemiddel når du vasker gardinene.
 • Heng dem opp igjen så raskt som mulig for å unngå rynker og skader på stoffet.
 • Støvsug gardinene forsiktig med en myk børste mellom rengjøringer for å unngå at støv samler seg.

Designtips og fargevalg for å skape ønsket atmosfære i stuen din med gardiner

Når du velger gardiner til stuen din, er det viktig å tenke på både funksjonalitet og design. Gardinene dine kan bidra til å skape den ønskede atmosfæren i rommet ditt.

En god tommelfingerregel er å velge en nyanse eller fargetone som passer godt til resten av interiøret i rommet. Hvis du har lyse vegger og møbler, kan du vurdere mørkere gardiner for å gi litt kontrast og dybde til rommet. På samme måte kan mørke vegger og møbler se bra ut med lysere gardiner for å lette opp stemningen.

Du kan også være kreativ med mønstrene på gardinene dine. Enkle, ensfargede gardiner kan være elegante og sofistikerte, mens mer intrikate mønstre eller print kan legge til et snev av personlighet og stil.

Tipsliste:

 • Velg en nyanse eller fargetone som passer godt til resten av interiøret i rommet.
 • Eksperimenter med kontrasterende farger for et mer dristig utseende.
 • Vurder mønstre eller print for å legge til personlighet og stil.

Artikkelen gir gode tips og trinn for trinn-instruksjoner om hvordan du kan henge gardiner i stuen din. Det er viktig å velge riktig type gardinstang og måle riktig før du begynner. Ved å følge disse enkle instruksjonene, vil du ha fantastiske gardiner som vil gi liv til rommet ditt på kort tid.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment