Hvordan er det å ha stue og soverom i ett

Å ha stue og soverom i ett kan både være en drøm og et mareritt. Tenk deg å kunne krype rett under dynen etter en lang dag, men samtidig måtte forholde deg til rotete puter og laken, samtidig som du prøver å slappe av.

Det er kanskje ikke den mest optimale løsningen for alle, men det kan være en nødvendighet når man bor på trange plasser eller ønsker å utnytte arealet man har til rådighet fullt ut.

Men hva skjer når det kommer til innredning? Hvordan kan du få en sofistikert stue og et behagelig soverom i ett rom? Og hva om du vil at begge deler skal se like bra ut?
Når du tenker på å kombinere to så sentrale rom som stue og soverom, er det lett å føle seg overveldet – men fortvil ikke! Vi har noen tips som vil hjelpe deg med å skape drømmehjemmet ditt.

Fordeler og ulemper ved å ha stue og soverom i ett rom

Fordeler

 • Spar plass: Ved å kombinere stuen og soverommet, kan man spare verdifull plass. Dette kan spesielt være en fordel for mindre leiligheter eller studioleiligheter.
 • Mer funksjonell plass: Ved å kombinere disse to områdene, kan man skape en mer funksjonell plass som er tilpasset ens behov. For eksempel kan man sette opp en arbeidspult i stuedelen og fortsatt ha god plass til sengen i soveområdet.
 • Brukerrommet på flere måter: En kombinasjon av stue og soverom gir mulighet for å bruke rommet til flere formål. Man kan se på TV i sengen eller slappe av på sofaen før man legger seg.

Ulemper

 • Manglende privatliv: Å dele samme rom til både stue og soverom kan føre til at man mister noe av privatlivet sitt. Man vil kanskje ikke alltid ønske å ha gjester mens man ligger i sengen eller prate med noen mens man prøver å sove.
 • Potensielle lydproblemer: Å ha både stue og soverom i samme rom betyr også at det kan være vanskelig å unngå lyder fra den ene delen som forstyrrer den andre. For eksempel kan det være vanskelig å se på TV eller ha gjester uten å forstyrre den som prøver å sove.
 • Estetikk: Å kombinere to forskjellige funksjoner i samme rom kan også skape estetiske utfordringer. Det kan være vanskelig å skape en harmonisk design som fungerer både som stue og soverom.
LES DETTE:  Hvor bred døråpning mellom stue og kjøkken

Hvordan påvirker det å ha stue og soverom i samme rom søvnen din?

Å ha både stue og soverom i samme rom kan føre til at man opplever noen ulemper når det kommer til søvnkvalitet. Lyder fra TV-en eller samtaler med venner kan forstyrre ens evne til å sove godt, spesielt hvis man er sensitiv for lyder.

Det kan også være vanskelig å skille mellom funksjonene til de to delene av rommet, noe som kan gjøre det vanskeligere å slappe av og falle i søvn. Hvis man bruker sengen sin også som sofa, så kan man miste assosiasjonen mellom sengen og søvn.

For mange mennesker vil det være best å ha separate områder for stue og soverom for å maksimere søvnkvaliteten. Men om dette ikke er mulig, finnes det noen triks man kan bruke for å optimalisere plassen.

Er det vanskelig å skille mellom funksjonene til stuen og soverommet når de er i samme rom?

Ja, det kan være vanskelig å skille mellom funksjonene til stuen og soverommet når de er i samme rom. Dette kan føre til at man har vanskeligere for å slappe av og falle i søvn.

For å hjelpe med dette, kan man prøve å skape en følelse av separasjon mellom stuen og soverommet. Dette kan gjøres ved hjelp av et teppe eller en gardin som skiller de to delene av rommet. Man kan også velge å plassere møbler på en måte som tydelig skiller de to delene av rommet.

Hvordan kan man skape en følelse av at stuen og soverommet er separate områder når de deler samme rom?

Det finnes flere måter å skape en følelse av separasjon mellom stuen og soverommet når de deler samme rom:

 • Bruk forskjellige gulvbelegg: Velg forskjellige gulvbelegg for hver del av rommet for å gi en visuell markering.
 • Del opp med møbler: Plasser møblene slik at det skaper naturlige soner i rommet. For eksempel, sett sofaen mot veggen som skiller stuedelen fra sovedelen.
 • Bruk bokhyller eller andre skillevegger: Bruk bokhyller eller andre skillevegger for å dele opp rommet uten å blokkere lys- eller luftstrømmen.
 • Bruk gardiner eller persienner: Bruk gardiner eller persienner for å dele opp områdene og gi en følelse av separasjon.
LES DETTE:  Hvordan dele opp stue og kjøkken

Tips for å optimalisere plassen når man har stue og soverom i samme rom

Å optimalisere plassen når man har stue og soverom i samme rom handler om å finne måter å maksimere funksjonaliteten på, uten at det går utover estetikken.

Her er noen tips for å optimalisere plassen:

 • Bruk multifunksjonelle møbler: Bruk møbler som kan ha flere funksjoner. For eksempel, en sofa som også kan brukes som seng eller oppbevaringsplass under sengen.
 • Velg riktig størrelse på møblene: Velg møbler i riktig størrelse slik at de passer godt inn i rommet uten å ta opp for mye plass.
 • Oppbevaring: Bruk smarte oppbevaringsløsninger som utnytter vertikal plass. For eksempel, hyller på veggen eller oppbevaringsbokser under sengen.
 • Belysning: Bruk belysning til å skape ulike soner og gi en følelse av separasjon mellom stuen og soverommet.

Kan man fortsatt skape en hyggelig atmosfære med kombinert stue og soverom?

Ja, man kan fortsatt skape en hyggelig atmosfære med kombinert stue og soverom. Det handler om å velge riktig belysning, farger og teksturer som skaper en varm og innbydende atmosfære.

For eksempel, kan man velge å bruke myke farger som beige eller grått i hele rommet. Bruk tepper, puter og gardiner i samme farger for å skape en sammenhengende følelse.

En annen måte å skape en hyggelig atmosfære på er ved hjelp av belysning. Velg lamper med varmt lys for å gi en mer koselig følelse. Man kan også bruke LED-strips under sengen for å skape et mer intimt miljø.

Hvordan unngå at lyder fra stuen forstyrrer søvnen hvis man har gjester eller ser på TV sent på kvelden?

Hvis man har både stue og soverom i samme rom, kan det være vanskelig å unngå lyder fra den ene delen som forstyrrer den andre. Her er noen tips for hvordan man kan unngå dette:

 • Bruk hodetelefoner: Hvis man skal se på TV sent på kvelden, kan man bruke hodetelefoner slik at lyden ikke forstyrrer de som prøver å sove.
 • Bruk gardiner eller persienner: Bruk gardiner eller persienner for å dempe lyden fra stuedelen av rommet.
 • Lydisolering: Hvis det er mulig, installer lydisolering i veggen mellom stue- og soveområdet.

Hvilken interiørstil passer best for et kombinert stue-og-soverom?

Det finnes ikke én spesifikk interiørstil som passer best for et kombinert stue-og-soverom. Det er viktig å velge en stil som passer til ens personlige preferanser og behov.

Her er noen eksempler på interiørstiler som kan fungere godt i et kombinert stue- og soveromsrom:

 • Skandinavisk: Enkel, minimalistisk stil med lyse farger og naturlige materialer.
 • Bohemsk: En leken og fargerik stil med mange mønstre og teksturer.
 • Industriell: Røff og rustik stil med mye metall og tre.
LES DETTE:  Hvordan innrede blå stue

Å ha stue og soverom i ett kan være en praktisk løsning for små leiligheter eller studioleiligheter, men det kan også føre til utfordringer med å skille mellom privatliv og arbeidsliv, samt begrenset lagringsplass. Det er viktig å tenke nøye gjennom behovene og mulighetene før man velger denne løsningen.

Hvor mange kvadratmeter må et soverom være?
Ifølge kravene i Teknisk forskrift må rom som er ment for permanent opphold ha et volum på minst 15 m3 og en takhøyde på minst 2,4 m. Det anbefales at rommet er minst 7 kvm stort, og det må ha et vindu som gir utsikt.

Hvor mye har et ekstra soverom å si for pris?
Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund foreslår å øke verdien av en leilighet ved å gjøre om et rom til et ekstra soverom, som kan øke verdien med 300 000 kroner når leiligheten går fra to til tre rom. Han sier at man kan oppnå dette ved å dele opp rom og utnytte plassen på en smart måte. Dette kan være en enkel måte å øke verdien på eiendommen.

Hvor stort er et vanlig soverom?
For eksempel er det anbefalt at et soverom er på minst 7 m2 og har et volum på minst 15 m3. For å sikre trygghet i tilfelle brann, må det være rømningsveier tilgjengelig i rommet. Vinduene i rommet bør også være på minst 0,5 meter brede og ha en høyde på minst 0,6 meter.

Hvordan få ekstra soverom?
Når er det påkrevd å søke om bruksendring? For å endre en tilleggsdel til hoveddel i boligen din, for eksempel å gjøre om en bod til et soverom, må du søke kommunen om godkjennelse. Det er mulig å søke selv eller å engasjere ansvarlige foretak til å søke og utføre byggingen for deg.

Er det lov å ha soverom uten vindu?
For at et soverom skal godkjennes som et rom for varig opphold, må det ha et vindu som gir tilstrekkelig lysareal på minst 10%, men det er ikke nødvendig at vinduet kan åpnes. En leder i Norges takseringsforbund har uttalt at et soverom må inneholde et vindu. Dette ble sagt 22. april 2013.

Er det lov å leie ut soverom uten vindu?
Byggteknisk forskrift regulerer kravene til bygninger, inkludert krav til vindu og ventilasjon. Dette innebærer at det ikke er tillatt å leie ut en hybel uten disse kravene, selv om en leietaker skulle være villig til å godta dem. Dette gjelder selv om du skulle finne en leietaker som er villig til å akseptere slike vilkår.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment