Hvordan fyre i en Jøtul ovn?

Da er det på tide med fyr i peisen!
 1. Sørg for at alle ventiler i ovnen er åpne så det blir godt med trekk når du fyrer.
 2. Legg så et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne 2-3 lag.
 3. På toppen av laget med opptenningsved legger du et par opptenningsbriketter.
 4. Siste steg er enkelt, tenn på og lukk døren.

Er Jøtul 80 rentbrennende?

Jøtul 80 Mini Harmony m/parafinbrenner

Rentbrennende innsatspeis av støpejern for ommuring. Har foldedører med glass. Håndtak følger med. 3,9 – 9 kW 150 mm

Er det lov å bruke gamle vedovner?

Hus med ovner produsert før 1940 er ok, men huseier må melde fra om han eller hun bytter ildsted. I nyere hus er det lov å montere eldre ildsteder, men man kunne få problemer med å bruke dem. Nyere hus er tettere enn gamle hus og ildstedene må ha tilluft for å fungere optimalt.

Hvordan fyre i en Jøtul ovn? – Related Questions

Kan man fyre med kull i vedovn?

Peisovnen er ikke en slags effektiv søppelkasse som tar alt du ikke orker å kildesortere. Ikke brenn plast, husholdningsavfall, gummi, finérplater, farget papir, glanset papir, kull eller trekull, ifølge Håndbok for effektiv og miljøvennlig vedfyring av SINTEF og VTT.

Har jeg lov å montere vedovn selv?

Når det gjelder vedfyrte ildsteder, så er svaret på dette spørsmålet ja! Det er fullt lovlig å gjøre dette selv. Det er heller ikke søknadspliktig å installere et nytt ildsted til en eksisterende pipe. Det er derimot krav til hvordan jobben skal utføres, slik at brannsikkerheten ivaretas.

Kan man ha to vedovner på samme pipe?

Kan man ha flere vedovner på samme pipe? Ja, det går fint å montere to eller flere ovner på samme pipe, hvis det er tilstrekkelig avstand mellom røykrørsinnføringene for de to ovnene. En ovn i første og en i andre etasje bør ikke være noe problem, særlig ikke hvis de tilhører samme boenhet.

Kan man brenne papir i vedovn?

Kun fyr med ved og tennbriketter.

Ikke brenn juletrær, reklame, papp og julepapir. Juletrær kan bli en potensiell brannfelle. Treet er ferskt og har mye barnåler, noe som kan skape en eksplosiv brann som er vanskelig å kontrollere. Mye reklame og julepapir inneholder plast, og avgir giftige gasser.

Kommer røyk fra vedovn?

Derfor kommer det røyk ut av peisen. Skorsteinen er peisens motor, og den fungerer så lenge luften i skorsteinen er varmere enn luften utendørs. Det er da det skapes god trekk som trekker røyken fra peisen ut gjennom pipa. Hvis temperaturen er lavere i skorsteinen enn utendørs vil trekken gå motsatt vei, og gi nedslag.

Kan man fyre med koks?

Å fyre med koks er en uvanlig oppvarmingsmetode i dag. Men fortsatt kjøper en liten gruppe mennesker råstoffet og bruker det til oppvarming av hus og hjem. Disse grå klumpene er fyringsalternativ for en liten gruppe mennesker i Innlandet.

Kan koks brukes i vedovn?

Hvem kan fyre med koks.

Svært mange boliger oppført før 1970 har ovner som er gogt egnet for koksfyring. Det er i den senere tid solgt ett stort antall “Ved” ovner som egentlig er koks / kombiovn. De fleste ovner /peiser med lukket brennkammer, kan med enkle tiltak brukes til koksforbrenning.

Hva er forskjellen på kull og koks?

Koks er brensel som framstilles ved tørrdestillasjon av steinkull. Kull er en fellesbetegnelse på en rekke karbonholdige organiske bergarter, stort sett dannet av planterester. Koks er lite benyttet i Norge men benyttes i stor utstrekning i andre land.

Kan man grille med koks?

Koksen har høy brennverdi, er rentbrennende og avgir meget god varme. I tillegg er det lett å antenne, avgir lite aske og er både lukt- og røykfri.

Hva skal man ikke brenne i ovnen?

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen
 1. Drivved. Selv om du finner tørr drivved langt inn på fjære, bør du ikke bruke det som brensel.
 2. Kobberimpregnerte materialer.
 3. Krom- og arsenimpregnerte materialer.
 4. Sponplater.
 5. Behandlet trevirke.
 6. Drikkekartonger.
 7. Gavepapir.
 8. Papp og papir.

Hva skal man ikke fyre med?

Fyrer du med noe annet enn ved, kan det ødelegge både peisen og helsen din.

Følgende kan utløse giftige gasser ved forbrenning:

 • Melke- og eggekartong.
 • Isopor.
 • Behandlet tre.
 • Sponplater.
 • Matavfall.
 • Plast.
 • Gummihansker.

Kan man brenne papp i peisen?

Ikke bruk papp, papir eller behandlet tre. Partiklene fra materialene kan sette seg fast i luftekanalen, som kan tettes. Når du skal fyre er det veldig viktig at veden er tørr. — Alt av ved kan brukes, det viktigste er at veden er tørr.

Hvorfor soter glasset på peisen?

Derfor får du sotglasset

Hvis temperaturen i peisen er for lav øker sjansen for at sot og tjære legger seg som et teppe i brennkammeret og på peisglasset. Årsaken til dette er som regel at veden du bruker er for fuktig, eller at det er dårlig trekk.

Hvorfor smeller det i peisen?

I et lukket ildsted blir det for mye energi i kubben, men for lite luft til å få en fullstendig forbrenning av gassene. Når gassene ikke brenner opp, men samler seg i ildstedet antennes de med et smell når temperaturen blir høy nok, altså en gasseksplosjon inne i ildstedet og skorstein, forklarer Larsen.

Er det farlig å fyre med gran?

For grana spraker, og gnister slår alle veier. Da er bjørk best. Gran er fin både som opptenningsved og for å vedlikeholde varmen etter at du har fått god fyr.

Hva brenner lengst av ved?

Resultatene viste at de tyngste treslagene hadde høyest brennverdi. – Helt på topp kom kristtorn, deretter barlind, bøk, eik, ask og så først rogn, litt over alm i brennverdi, forteller Gjølsjø. Kristtorn og barlind er arter som aldri blir noe særlig større enn 10-12 meter høye. – Men veden er svært tung og sterk.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment