Hvordan bli kvitt et vepsebol?

Et fritthengende vepsebol kan du fjerne ved å stikke hull på sidene i bolet og spraye insektmiddel inn i åpningene. Ved en vellykket behandling vil vepsene dø relativt raskt, og etter cirka 30 minutter kan bolet fjernes.

Hvor lenge varer vepsebol?

Alle koloniene i Norge er ettårige og dør ut i løpet av høsten. Et vepsebol benyttes aldri om igjen – det bygges nye kuleformede bol i et papiraktig materiale hvert eneste år.

Skal man fjerne gamle vepsebol?

Det er helt trygt å fjerne gamle vepsebol nå på vinteren. Vepsebolene brukes bare en sommer. For vepsene har de ingen funksjon mere, og alle arbeiderne er døde. Det hender at en og annen dronning kan overvintre i bolet, men de er da i dvale.

Hvordan bli kvitt et vepsebol? – Related Questions

Når skal vepsebol fjernes?

Fjerning av vepsebol

Det er anbefalt å fjerne bolet på vinteren eller forsommeren når bolet kun består av en dronning og få veps. Kvelden er det beste tidspunktet å utføre arbeidet på, da vepsen blir sløvere ved lavere temperatur.

Når er vepsebolet tomt?

I august er bolet tomt. Dronningen overvintrer et sted i nærheten, men de andre må dø. – Nå er jobben gjort for arbeiderne, vepsebolet er tomt og de har ingen oppgaver.

Kan veps gjøre skade på hus?

Vepsen regnes som et skadedyr som er plagsomt for mennesker men den gjør ingen skade på hus eller inventar.

Når er vepsen mest aggressiv?

SULTEN: Vepsen er spesielt aggressiv på sensommeren, for da er den arbeidsledig og skal ikke lenger finne mat til larver, men kun til seg selv. Derfor er vår mat ekstra attraktiv. En deilig middag på verandaen i ettermiddagssola, blir fort et mareritt når vepsen vil ha en bit av maten din.

Hva kan man spraye på vepsebol?

Gode hjelpemidler her kan være Permetrin insektsspray eller Trinol insektsbarriere, som du får kjøpt hos Europris. Permetrin kan sprayes direkte inn i vepsebolet eller på insekter som er plagsomme.

Hva lager veps vepsebol av?

Vepsene bygger cellekaker med tynne papirvegger rundt. Når cellekaken blir for liten, bygger de en ny utenpå og tygger i stykker den indre veggen. Slik forstørrer de bolet.

Hvilken lukt liker ikke veps?

Tro det eller ei, men tørr kaffegrut kan redde sommerkvelden din på terrassen. Kaffegrut er nemlig svært effektivt for å holde både mygg, veps og andre insekter på avstand. De hater nemlig lukten!

Hvordan skremme bort veps?

Plastposer med vann. Det skal visstnok også være mulig å skremme bort vepsen ved å henge helt gjennomsiktige plastposer med vann rundt omkring uteområdet der du ikke ønsker den iltre stikkeren velkommen. Posene må være av den helt blanke typen, ikke de med «frostet» overflate. CD-plater skal også gjøre samme nytten.

Hvor lenge lever vepsen inne?

En dronning kan produsere 12 000 arbeidere på en sommer, men en arbeider lever bare i 2-3 uker. I august kan kolonien telle over to tusen voksne individer, og bolet kan være større enn en fotball.

Hva gjør vepsen om natten?

– Om natten er vepsene inaktive og er inne i bolet. Hvis man tar det da, får man tatt knekken på mange samtidig, men husk verneutstyr: Regntøy og tette hansker, sier biologen, som mener at om man ikke er allergisk, skal opptil 50 vepsestikk være ufarlig.

Hva tiltrekker veps?

Vepsen tiltrekkes av lukt og farger. Spesielt lyse farger og søt parfymelukt. Unngår du dette, øker sjansen for å gå i fred øker.

Når er vepsen mest aktiv?

I august og september er vepsen mest aktiv. Derfor bør du søke etter, og fjerne vepsebolene allerede nå.

Hvor er vepsen på vinteren?

De fleste veps dør når vinteren kommer, det er bare dronningen som overvintrer. De bor som regel et frostfritt sted under vinteren, der de legger egg slik at et nytt samfunn kan bygges opp. Maur lever i flere år, og bor langt under bakken om vinteren.

Hvorfor dør vepsen når den stikker?

Når bien flyr bort, har den mistet brodden og litt av bakkroppen, noe som gjør at den dør etter kort tid av skadene.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment