Hvor mye koster en service på en varmepumpe?

En varmepumpeservice på luft-til-luft-varmepumper koster normalt mellom 1900 og 2500 kroner. Kort sagt bør en service sørge for: at varmepumpen fungerer som den skal ved hjelp av ettersyn og funksjonstesting, og. å rengjøre innedel og utedel skikkelig.

Hvor ofte skal en ha service på varmepumpe?

En varmepumpe er for folk flest en stor investering som gjerne skal holde lengst mulig. For å sikre varmepumpens levetid anbefales det derfor å utføre service hvert 2. eller hvert 3. år.

Hva inngår i en varmepumpe service?

Hva bør inngå i en varmepumpeservice?
 • Rengjøring av innedel, rensing av register (varmeveksler).
 • Rengjøring av utedel og rensing av register (varmeveksler).
 • Teste ytelsen, måle avgitt effekt fra varmepumpen.
 • Kontrollmåling av spenning, strøm og jord.
 • Bytte batterier i fjernkontrollen.

Hva koster det å fylle gass på varmepumpe?

Prisen for etterfylling av gass avhenger av hvilken type gass som brukes og hvor mye gass du trenger. Det er vanlig å ha en varmepumpe med cirka 1 kilo gass, men noen har mer. Gassen koster som regel rundt 1.200 kroner per kilo.

Når bør man bytte varmepumpe?

Forventet levetid på en luft-luft varmepumpe er 12-15 år, såfremt den er korrekt installert og du er flink med jevnlig vedlikehold. Har du en pumpe som er like gammel eller eldre enn dette, er sannsynligheten stor for at den ikke lenger fungerer optimalt.

Hvilke 4 deler består en varmepumpe av?

Energien som kjølemiddelet avgir kondenseres innendørs, og tilfører huset varme. Nøyere forklart, består en varmepumpe av et kjølemedium som blir pumpet rundt i et lukket rørsystem, samt fire andre sentrale deler: fordamper, kompressor, kondensator og reduksjonsventil.

Er service på varmepumpe nødvendig?

Over tid blir registeret i innedelen ganske «tett» av støv. En varmepumpeeier er selv ansvarlig for periodisk vedlikehold av sin varmepumpe. Og en service er helt nødvendig for at varmepumpen skal yte optimalt og som tiltenkt.

Hva er de ulike komponentene i en varmepumpe?

Slik fungerer en luft-luft varmepumpe

En luft-til-luft-varmepumpe består av fire komponenter, altså en fordamper, en kompressor, en kondensator og en ekspansjonsventil.

Hvordan vedlikeholde varmepumpe?

Innedelen. Innedelen av varmepumpen er enkel å rengjøre utvendig med en fuktig klut. Filtrene inni er vanskeligere å komme til, men enkelte av dem bør renses månedlig. – Hvis noen i huset røyker, eller dersom det er dyr i huset, kan det være nødvendig å rengjøre filtrene enda oftere, påpeker Gulbrandsen.

LES DETTE:  Når ble det påbudt med membran på bad?

Hvor ofte skal varmepumpe støvsuges?

Minst én gang i måneden

Sett av tid én gang i måneden, og gjerne oftere i pollensesongen eller hvis du har husdyr, er Gulbrandsens råd.

Hvordan få best effekt av varmepumpe?

Her er våre beste tips for hvordan bruke varmepumpa mest mulig økonomisk.
 1. Ikke bruk automatisk modus.
 2. Bruk riktig temperatur.
 3. La varmepumpen jobbe jevnt og trutt.
 4. Vær smart med sekundære varmekilder.
 5. Hold utedelen beskyttet og ren.
 6. Rens filteret på varmepumpa regelmessig.

Hvordan rengjøre varmepumpe utedel?

Rengjøring av utedel:

Påse at det ikke settes eller monteres ting foran og ved siden av utedelen, som kan være til hinder for optimal luftsirkulasjon. Ved behov kan du rengjøre ytterdekselet på utedelen med en fuktig klut. Vær forsiktig slik at varmepumpen ikke blir ripet ved rengjøringen. Spyl aldri utedelen med vann.

Hvor ofte skifte filter i varmepumpe?

En indikasjon er ca hvert 1-3 år. Filtrene byttes enten når de har mistet fargen sin (f. eks de blå har blitt grå), eller når vanlig renhold ikke lenger fjerner støv og smuss, og de forblir tette.

Er det greit å slå av varmepumpe?

Ikke skru av og på

Det lønner seg å ha jevn temperatur på varmepumpa. – Nye varmepumper har ofte få knapper og er enkle å bruke. Det finnes også mange avanserte funksjoner, men vi anbefaler å gjøre det enkelt ved å justere opp og ned på temperaturen, sier Gulbrandsen.

Skal det renne vann fra varmepumpe?

Svar: Når det renner vann fra utedelen så avises varmepumpen. Når været er fuktig utendørs så kan det renne ganske så mye vann fra utedelen, faktisk helt opp til 20 liter i døgnet. Mengden vann varierer mellom ulike varmepumper. Dette er helt normalt og er tegn på at avisingen fungerer slik den skal.

LES DETTE:  Hvordan male vannbrett?

Kan man slå av varmepumpa om vinteren?

Ikke slå av varmepumpa

For deg som har luft/luft varmepumpe, så kan det være gunstig å stille varmepumpa på 16 grader når det er temperaturer under – 15 grader ute. Når det blir så kaldt sliter det hardt på varmepumpa og det er ikke gunstig for varmepumpas levetid.

Hva skal varmepumpa stå på om vinteren?

Varmepumpa skal alltid stå på varme « heat» og ikke på auto funksjon. Prøv også ta en restart av varmepumpen.

Kan varmepumpe stå på bakken?

Varmepumpen bør plasseres minimum en halv meter over bakken, og sørg for god avstand til soveromsvinduer og terrassedører. Avstanden til naboen bør være minimum ti meter. En hekk, busker eller en bod vil dempe lyden. Du kan også sette opp en støyskjerm.

Er det lov å montere varmepumpe selv?

En varmepumpe kan spare 30-80% av energien til oppvarming, og mange lurer på om man kan montere varmepumpe selv. Svaret er nei, det er ganske enkelt ulovlig. I 2013 ble det innført et krav om at både den som monterer varmepumpen og bedriften som står ansvarlig må være sertifisert.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment