Hvilken vedovn bør jeg velge?

Det er kun i to tilfeller at du bør være oppmerksom på ovnens størrelse:
 • Er ditt varmebehov under 3 kW, bør du vælge en ovn med maksimalt 5 kW i nominell ytelse.
 • Er ditt varmebehov over 7 kW bør du velge en ovn med en nominell ydelse på minimum 6 kW.

Er det lov å montere vedovn selv?

Når det gjelder vedfyrte ildsteder, så er svaret på dette spørsmålet ja! Det er fullt lovlig å gjøre dette selv. Det er heller ikke søknadspliktig å installere et nytt ildsted til en eksisterende pipe. Det er derimot krav til hvordan jobben skal utføres, slik at brannsikkerheten ivaretas.

Hvordan få mest mulig varme ut av peisen?

Raskere oppvarming

Flammene på toppen sørger også for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like. Ved å bruke opptenningsbriketter, sikrer du rask nok antenning av opptenningsveden på toppen, og på den måten unngår unødvendig røyk i opptenningsfasen.

Hvilken vedovn bør jeg velge? – Related Questions

Skal veden stå eller ligge i peisen?

Plasser veden liggende, da utnytter du brennverdien i veden bedre. Bruk aldri parafin, tennvæske eller lignende til opptenning.

Kan man gå å legge seg med fyr i peisen?

Det er trygt å forlate ovnen med fyr i, men noen gjør feil som kan forårsake pipebrann. – De setter trekken for lavt. Veden skiller ut avgasser og svevestøv, og det blir mye støv i pipa.

Hvordan få bedre trekk i peisen?

Pipa har god nok trekk når den klarer å suge tilstrekkelig luft gjennom luftspjeldene til å forsyne forbrenningen med nok luft.

Fyringstips

 1. Bruk tørr ved.
 2. Sørg for god trekk.
 3. Tenn opp fra toppen av veden.
 4. Tenn opp med små, tørre vedkubber.
 5. Ikke brenn ovnens bruksanvisning.
 6. Ikke brenn søppel.

Kan man brenne papp i peisen?

Ikke bruk papp, papir eller behandlet tre. Partiklene fra materialene kan sette seg fast i luftekanalen, som kan tettes. Når du skal fyre er det veldig viktig at veden er tørr. — Alt av ved kan brukes, det viktigste er at veden er tørr.

Hva kan man putte i peisen?

Effektive tresorter. Kristtorn, barlind, bøk, ask, eik og alm de mest effektive tresortene du kan fyre opp i peisen, beregnet pr. favn ved 17 prosent fuktighet.

Hvordan fjerne fastbrent sot?

Fukt et sammenkrøllet avispapir og dypp det forsiktig i asken og gni så papiret mot glasset med asken inn mot glasset. Aske og vann danner en svak lut som effektivt fjerner fastbrent tjære og sot. Gjenta eventuelt flere ganger. Rent papir brukes så til slutt for å fjerne de siste restene.

Hvorfor blir glasset på ovnen sotet?

Derfor får du sot på glasset

Hvis temperaturen i peisen er for lav øker sjansen for at sot og tjære legger seg som et teppe i brennkammeret og på peisglasset. Årsaken til dette er som regel at veden du bruker er for fuktig, eller at det er dårlig trekk.

Hvordan holde glasset på peisen rent?

Slik rengjør du glasset i peisen:
 1. Start med å ta på deg hansker. Sot og vann sammen danner nemlig en slags lut som kan være hardt for hendene.
 2. Fukt lett et tørkepapir i vann og dypp det i kald aske.
 3. Gni papiret med asken på glasset som er på innsiden av peisen.
 4. Ta frem et nytt og tørt tørkepapir, og tørk av.

Hvordan få vedovnen ren?

Slik vasker du ruten på peisen:

Fukt litt avispapir/tørkepapir, dypp det i asken og gni det på innsiden av ruten. Finn frem et nytt avispapir/tørkepapir og tørk av. Er ruten fortsatt ikke helt ren kan du gjenta prosessen, eller bruke Jif Universal på et tørkepapir som steg 2. Du kan også fint bruke en mikrofiberklut.

Kommer røyk ut av vedovnen?

Derfor kommer det røyk ut av peisen. Skorsteinen er peisens motor, og den fungerer så lenge luften i skorsteinen er varmere enn luften utendørs. Det er da det skapes god trekk som trekker røyken fra peisen ut gjennom pipa. Hvis temperaturen er lavere i skorsteinen enn utendørs vil trekken gå motsatt vei, og gi nedslag.

Hva fjerner sot?

Har du tent i peisen eller er du familiens grillsjef? Sot og aske setter stygge flekker men er lette å fjerne med Sitronsåpe og Sitronrens.
 • Legg plagget i varmt vann, for ull – bruk lunkent vann.
 • Gni med Sitronsåpe til flekken er borte.

Kan man bruke stålull på Ovnsglass?

Ut med vinduet! Videre forteller Furuberg at glasset på de fleste ovner kan tas ut. Da kan du rengjøre det i oppvaskkummen, med litt skurekrem og en svamp i håndvarmt vann. Du kan også bruke stålull her.

Kan jeg vaske ovnen med zalo?

Du kan også vaske over veggene inne i stekeovnen, men du bør ikke bruke skrubb eller andre typer vaskemidler som Zalo. Materialet kan bli ødelagt ettersom sterke midler og skrubb kan ødelegge det katalytiske belegget.

Kan man bruke skurekrem i ovn?

Kan man bruke skurekrem i ovn? Kan ikke glasset tas ut, er det fortsatt ganske enkelt å vaske stekeovnsvinduet. Bruk Jif Kjøkkenspray eller Jif Skurekrem og en svamp for å fjerne vanskelige flekker. Tørk godt av med en fuktig klut.

Kan Ovnsglass sprekke?

–Mange fyller altfor mye brensel i brennkammeret, slik at veden står støttet mot glassruten. Da blir oppvarmingen svært kraftig og resultatet kan bli at glasset sprekker og innholdet renner ut, advarer Medhaug.

Hva skal man ikke brenne i ovnen?

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen
 1. Drivved. Selv om du finner tørr drivved langt inn på fjære, bør du ikke bruke det som brensel.
 2. Kobberimpregnerte materialer.
 3. Krom- og arsenimpregnerte materialer.
 4. Sponplater.
 5. Behandlet trevirke.
 6. Drikkekartonger.
 7. Gavepapir.
 8. Papp og papir.
Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment