Hva kan man kaste i varmkompost?

Varmkompost handler om det meste innen matavfall. Epleskrotter, potetskrell og annet grønt matavfall kan kastet i kaldkompost. Da matrester som oppbevares under en viss temperatur tiltrekker seg fluer, mus og rotter, må varmkompost oppbevares i isolerte beholdere.

Hva er forskjell på kaldkompost og varmkompost?

I en kaldkompost legger du hageavfall og grønt matavfall som epleskrotter og potetskrell. Til dette formålet holder det med en uisolert kompostbinge. En varmkompostbinge må derimot være helt tett med et lokk. Her kan du kaste animalske matrester som kjøtt og fisk.

Hvor skal man plassere kompostbinge?

Plasseres på drenerende underlag, gress, grus eller lignende da ansamling av sigevann på bakken vil lukte. Man må se til at luftinntakene i bingen ikke tettes av gress, snø eller jord og lignende. Unngå plassering i nærheten av soveromsvinduer, utvendig sitteplasser og naboer på grunn av eventuell lukt.

Hva kan man kaste i varmkompost? – Related Questions

Hvordan bruke varmkompost?

Det er enkelt å fylle på med avfall i en varmkompost. Det er bare å åpne lokket og legge avfallet på toppen med et lag kompostbark over. Ikke tar det mye tid heller. Man må jo uansett gå ut med søpla.

Hva skal ikke i kaldkompost?

Hva kan du IKKE legge i kaldkomposten:
  1. Kjøtt, fisk, fett.
  2. Sitrusfrukter.
  3. Brødskalker.
  4. Tørkepapir.

Hvordan få fart på komposten?

Tilfør grønt, brunt og kanskje litt vann og luft. Etter et par dager pleier det å bli fart. Blir komposten kald om vinteren kan det hjelpe å stikke ned et par halvannen-liters flasker med varmt vann ned i massen. En neve sukker eller sukkervann kan også sette fart på prosessen.

Hvordan lage jord av kompost?

Legg greiner i bunn av bingen og plasser hageavfallet lagvis. Tilsett litt matjord for å få fart på komposteringen. Det er viktig å ha en god blanding av tørt og vått i komposten. Blir komposten for våt, kan den begynne å råtne og da blir det lukt.

Hva skal ikke i komposten?

Det vi bør unngå å putte på komposten er ifølge Poppe blant annet dette: Bein, hår (bruker lang tid på å kompostere), plast, avføring fra kjøttetende dyr som katt og hund, kattesand(brukt), bleier, farget papir, sprøytede planterester, aske etter kull, store mengder fett.

Hvordan lage kompost av matavfall?

Matavfall skal komposterast i ein varmkompost. Ein slik kompostbinge er lukka og isolert, og med rett bruk vil komposten halde seg varm nok til å omdanne matavfall til kompost på omlag 2 månadar. Det er viktig at bingen er godt nok isolert til at temperaturen er høg nok for kompostering gjennom heile året.

Kan man ha aske i komposten?

Hva slags avfall kan du kompostere? Treaske fra vedovn, komfyr og kamin, men ikke i for store mengder – maks 2 dl per 100 liter kompost. Strø i stedet asken ut over plenen; der gjør den bedre nytte for seg, siden den motvirker forsuring og mosevekst. Unngå aske fra kull, koks og sigaretter.

Hva er varmkompost?

Med varmkompost menes at en bruker en tett og isolert kompostbinge. Gjør en det riktig og fôrer den regelmessig, er varmkomposten aktiv og varm også om vinteren. Det betyr at en kan omdanne matavfall og hageavfall til jord, hele året. For enkel bruk, plasser varmkomposten på et sted med praktisk adgang.

Kan rekeskall komposteres?

Stort sett all mat kan komposteres. Matavfall, kaffefilter, teposer, husholdningspapir, eggeskall, rekeskall osv. Det er best å ha matavfall av ulike matrester. Unngå derfor mengder av samme type mat.

Kan man kompostere kaffefilter?

Stort sett all mat kan komposteres. Matavfall, kaffefilter, teposer, husholdningspapir, eggeskall, rekeskall osv. Det er best å ha matavfall av ulike matrester. Unngå derfor mengder av samme type mat.

Hvor lang tid tar det før hageavfall blir til jord?

Hvor lang tid tar det før hageavfall blir til jord? Kompostering av hageavfall tar fra ett til flere år, avhengig av hvor grovt avfallet er og hvor gode forhold komposten får. Den ferdige komposten gjør underverker i hagen.

Kan man kompostere ugress?

Standhaftig ugress, syke plantedeler og planter som har vært behandlet med ugressmiddel er noe av det du bør holde unna komposten – i alle fall dersom du skal bruke den ferdige komposten i blomsterbedet. – Det vil jo spire i komposten, men det spørs jo hva du skal bruke komposten til etterpå.

Hva er effektivt mot ugress?

Visste du at vanlig eddik fra matbutikken kan gjøre ugresset gult over natta? Eddik er særlig effektivt mot ugress på grus og heller. DAGEN DERPÅ FOR UGRESSET: Så gult blir faktisk ugresset ett døgn etter at eddikvann er sprayet på, når det er tørt og varmt vær.

Hva er best mot ugress?

Bruk eddik 35 % og bland det ut med vann i forholdet 1:2. Har du ikke så sterk eddik kan du gå for eddik 7 % ufortynnet. Spray blandingen rett på ugresset som du ønsker å fjerne, med en sprayflaske. Etter noen timer vil du se at ugresset har tatt skade, og etter noen dager er planten helt død.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment