Hva er et DCL uttak?

DCL står for Device for Connection of Luminaires, og er et plugg- og stikkontaktsystem for tilkobling av belysningsutstyr utviklet for å øke sikkerhet ved montering eller bytte av fastmonterte lamper.

Kan man legge stikkontakt selv?

Fordi en stikkontakt er en fast elektrisk installasjon, skal det overlates til fagfolk å koble stikkontakt, dette bør du ikke gjøre på egenhånd.

Hva betyr L og N på ledninger?

– Den blå ledningen er N (nøytral leder), mens den brune er L (faseleder). Noen ganger er det merket N og L og da bør man følge dette. Andre ganger er det ikke merket og da spiller det ingen rolle hvilken ledning du fester hvor, forteller elektrikerne hos Stikkontakten.no.

Hva er et DCL uttak? – Related Questions

Hvordan koble strøm til lampe?

Jordet ledningen skal alltid festes til jordingssymbolet eller der det er merket PE midt på støpselet. De to andre ledningen festes til de to andre festene. Blå ledningen festes til merket N, brun ledning festes til merket L. Er det ikke merket på støpselet, er det samme hvilken av de to ledningen som festes hvor.

Hva er en DCL kontakt?

DCL er en kontakt bestående av plugg og støpsel for tilkopling av lysarmaturer. I følge gjeldende forskrift for elektriske anlegg (NEK 400) er det ikke lenger tillatt å tilkople lampepunkter med hjelp av såkalt «sukkerbit» – det skal brukes støpsel eller fast tilkopling.

Hvordan koble stikkontakt i serie?

Det fungerer slik:

Når du seriekobler elektriske elementer, kobler du den negative polen på det første elementet til den positive polen på det neste elementet – og slik fortsetter du. Med andre ord: Minus på pluss.

Hvordan koble flere lamper sammen?

En lysskinne eller strømskinne er en veldig god og enkel løsning for å koble flere lamper sammen. Her monterer du en skinne i taket som fører strømmen og bruker pendel-adaptere til lampene. Denne løsningen gir helt rett montering, men kan også vinkles i «L» og «U» former om ønskelig.

Er det lov å bytte lampe selv?

I følge lovverket har du lov til å henge opp egne lamper, der du kopler lampen til strømnettet med en kontakt, eller i egne skrutilkoplinger (sukkerbit), som regel for taklamper. Du kan også legge lampettledning med kontakt i enden, evt. med bryter på kabelen på vegg eller forbryter.

Kan alle lamper bruke LED?

De aller fleste lamper kan ta en LED-pære. Ønsker du å kunne dimme en eksisterende taklampe må du kjøpe dimbare LED-pærer og få en elektriker til å montere en dimmer som egner seg for LED.

Hvor høyt skal lamper henge på veggen?

Som hovedregel kan man si at store lamper skal henge 60-75 cm over bordet, målt fra lampens underkant. Små lamper henger man typisk i mellom 55-65 cm over bordet, fra lampens underkant. Hvis du skal ha fler lamper hengende over bordet henger man lampene med ca 80 cm mellomrom.

Hvor langt skal lampe henge over et bord?

En god tommelfingerregel er at høyden på lampen bør være slik at den nederste kanten på lampen er i samme høyde som når du sitter på en stol med en knyttet hånd på hodet. Dette er en høyde som ikke vil være optimal for alle som sitter rundt bordet, men bør stilles etter den høyeste personen.

Hvor høyt skal lampe henge over kjøkkenøy?

Når du skal henge opp en lampe over kjøkkenbenken anbefales det å henge den mellom 75 og 80 cm fra bordplaten og opp til lampens underkant.

Hvor langt ut fra vegg skal spotter?

Downlights bør vanligvis monteres 40-100 cm fra veggen, men hvis lysene ikke kan tiltes bør avstanden være maksimalt 50 cm. For store rom er det viktig å ikke plassere downlights i midten av taket. Det kan skape et blendende lys, som verken er pent eller behagelig.

Hvordan belyse en stue?

Huskelisten for god belysning til stuen:
  1. Sørg for god generell belysning, tenk flere lag med lys i rommet!
  2. Det bør være mulighet for godt leselys, gjerne ved godstolen.
  3. Unngå at TV’en blir din eneste lyskilde.
  4. Unngå mørke kroker og veggflater, lys skaper dybde og liv.

Hvor mye må man senke taket for spotter?

Vil du ha innfelte spotter må man senke taket noen centimeter. Med dagens lavtbyggende løsninger mister man ikke mer enn ca 10 cm høyde med led-downlights.

Blir LED spotter varme?

Siden LED-pærer er så effektive slipper de også ut veldig lite varme, noe som gjør dem mindre brannfarlige. Har du downlights med LED-pærer og erstatter disse med tradisjonelle lyspærer (halogen) kan du risikere at varmebeskyttelsen i installasjonen ikke tar høyde for varmen som utvikles ved bruk av en vanlig pære.

Kan man ha på LED lys om natten?

– Moderne lys er ikke brannfarlige

Ifølge han er moderne ledlys ikke brannfarlige og dermed trenger man heller ikke å slå de av om natta.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment