Skal salvie klippes ned etter blomstring?

Om våren passer det bra å beskjære salvien før den har begynt å danne nye knopper. Skjær da ned skuddene til ca. 5 cm, så gjør du det enklere for din salvie å skyte nye skudd, og bli enda vakrere og mer buskete.

Kan man spise Steppesalvie?

Boka Stauder (Knut Langeland) omtaler Salvia nemorosa som Steppesalvie og Solbærsalvie. Bladene har nemlig en sterk lukt av solbær og kan faktisk brukes i salater.

Hvor trives salvie?

Salvia er en veldig stor planteslekt med rundt 900 arter. Hører til Leppeblomstfamilien. Trives i sol og drenert kalkrik jord.

Skal salvie klippes ned etter blomstring? – Related Questions

Er salvie sunt?

Salvie har masse gode egenskaper blant annet så styrker den immunforsvaret, stimulerer fordøyelsen og virker antiseptisk. En gresk lege, Dioscorides, mente at avkok av salvie stoppet blødning fra sår og renset såret. Han anbefalte også salvie juice i varmt vann for heshet og hoste.

Skal salvie toppes?

Salvie har litt buskaktig vekst, ala slik lavendel vokser. Du kan selv velge om du vil beskjære eller ikke. Jeg klipper halvparten av mine tilbake på våren, og lar den andre halvparten stå, de som ikke er klippet blomstrer nå, de andre først senere i sommer.

Hvordan oppbevare salvie?

Til rosmarin, eventuelt laurbærblad eller salvie, bruk en minikutter (kjøkkenmaskin) for å få små nok biter. Så blander du krydderet sammen etter oppskriften, og oppbevarer krydderet hermetisk og mørkt, gjerne i et farget glass.

Hvor trives urter?

Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør. Minst vann av alle urtene trenger rosmarin, timian, salvie og oregano. Også mynten tåler å tørke litt.

Hvordan rense huset med salvie?

Når du trenger å rense huset ditt for negative energier eller drive ut onde ånder av gamle hus. Åpne alle vinduer og dører, tenn salvien og spre røyken rundt i alle rom. Pass på å hold bunten så høyt du kan og få med alle hjørnene. Bruk gjerne en fjær for å føre røyken dit du ønsker.

Hvor trives stauder?

Viktig å sjekke, denne typen har både undertyper som tåler tørke godt, og andre som foretrekker fuktig jord. Foretrekker direkte sollys, men fuktig jord. Liker ikke eksponerte plasser med mye vind. Kan bli høy, opp mot én meter.

Hva gjør jeg med stauder om våren?

Selv om staudene har visnet ned, trenger du ikke å klippe dem ned nå. Det er mye bedre for plantene om du venter til våren med å rydde opp i bedene. For mange er raking av løv og rydding i bed en fast høst-aktivitet. Men akkurat denne oppgaven kan du faktisk heller vente med til våren.

Når er det best å plante stauder?

Høsten er en perfekt tid for å plante nye stauder, busker og trær. Til og med frø kan ha godt av å komme i jorden på høsten. Tidlig på høsten, når jorden fortsatt er varm, er det lett for nye planter å etablere seg.

Skal stauder ha gjødsel?

Stauder, roser og sommerblomster i bed, gjødsles ca hver 4-5 uke gjennom sommeren – altså på samme tid som når du gjødsler plenen.

Skal stauder klippes ned før vinteren?

Staudene bør klippes helt ned når planten har visnet sent på høsten for å gi plass til nye friske skudd fra bunnen. Mange stauder setter pris på å bli delt og plantet om, når de har stått mange år på samme sted. Vårblomstrende stauder deles om høsten og høstblomstrende stauder deles på våren.

Hvor mye vann trenger stauder?

Stauder vannes rett etter at de er plantet og i de neste par ukene, når det skal dannes nye røtter. Utover dette klarer de seg stort sett uten ekstra vanning, siden de kan hente vann fra jorden.

Hvordan få stauder til å trives?

Gi alltid gjødsel og gjerne toppdressing av god jord. En gjødsling om året er oftest nok for staudebed. Gi staudene dine en god rotbløyte ved lange tørkeperioder.

Når på året er det best å flytte stauder?

Flytting av stauder kan fint gjøres ellers på året, men risikoen for plantene kan være større. Høsten med kjøligere temperatur og jevnere fuktighet er derimot perfekt for mange planter! Dele og flytte stauder er lurt å gjøre med jevne mellomrom.

Hvordan oppbevare stauder om vinteren?

Sett krukkene inntil veggen, og gjerne litt opp fra bakken før overvintring. Halve vedkubber funker bra som krukkeføtter. Har du mulighet, sett gjerne krukkene under tak og inntil en vegg der de står lunere. Fjern eventuelle krukkefat, og sett krukkene opp på «krukkeføtter» – vedkubber funker bra til dette formålet.

Hvordan gjødsle staudebed?

Gjødsle med organiske gjødsler som kugjødselkompost, hønsegjødsel eller andre naturgjødsler. Dette er gjødsel som gir staudene god helse og nok næring til vekst i røtter, plantedeler og en fargerik blomstring. Gjødsle gjerne nøkternt og ofte heller enn mye og sjelden.

Når skal man slutte å gjødsle?

Siste gjødsling gjøres i midten av august, og i de deler av landet hvor høsten kommer tidlig bør du gjødsle siste gang i slutten av juli.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment