Skal klatreplanter klippes ned?

Beskjæring. Klipp ned til 50 cm allerede ved planting slik at den blir tett og frodig fra bunnen. Med noen års mellomrom kan du klippe ned til 50 cm igjen for å forynge planten.

Hvorfor dør klematisen?

Klematis er ikke så utsatt for sykdom og skadedyr. Det kan derimot hende at den får noe vi kaller “visnesyken”, som er en type soppsykdom som gjør at planten visner og dør. Skulle dette skje med din Klematis – kjøp gjødsel som motvirker soppsykdommer. Vi anbefaler benmel, som også er ufarlig for barn og dyr.

Hvordan ta vare på klematis?

Når man har klematis er det tre ting man skal bry seg spesielt om:
  1. Å gjødsle jevnlig og sørge for næringsrik jord.
  2. Å klippe klematisen slik at man sikrer god helse, vekst og blomstring.
  3. Holde litt øye med skadegjørere og fjerne skadede plantedeler så snart som mulig.

Skal klatreplanter klippes ned? – Related Questions

Hvordan få klematis til å klatre?

Setter du klematis inntil et espalier og helst også binder den opp litt i begynnelsen, vil den klatre og dekke hele espalieret i løpet av et par-tre år. Bind planten opp til et espalier for å få den til å klatre. Klematis kan være utsatt for tørke, særlig rett etter planting, så pass på å vanne godt til å begynne med.

Kan man ta stiklinger av klematis?

Klematisen er lett å ta stiklinger fra. Bruk et friskt skudd og klipp ranken av 2 – 5 cm under et bladpar og et par med mm over bladparet. Du kan få flere stiklinger av en ranke. Reduser så bladmengden ved å klippe alle bladene i to og sett stiklingen i en luftig jordblanding.

Kan klematis stå i skygge?

Du kan plante clematis nesten hvor som helst bare røttene får skygge.

Hvordan gjødsle klematis?

Clematis vil ha en del gjødsle i løpet av sesongen, gjerne benmel. Det finnes flere typer gjødsel som kan benyttes. Det anbefales å bruke langtidsvirkende gjødsel i slutten av april, mai og juni. Dette vil variere avhengig av hvor i landet man bor og anbefalingen er basert på området hvor gartneriet holdet til.

Skal klematis ha kalk?

Planter i min hage som liker kalk: peoner, lavendel, sommerfuglbusk, tuja, barlind, campanula, honningknoppurt, julerose, klematis, nikkesyrin, syrin, salvie, skabiosa, kristorn, primula, hagepute, revebjelle, kålvekster og løk.

Er klematis vintergrønn?

Klematis ‘Joe’ er en vintergrønn klematissort som må ha et espalje eller gjerde å «klatre» på. Blomstrer med hvite blomster med kremgul midte i april til juni. Ligner på hvitveisblomster og dufter behagelig! Når blomsten er avblomstret, blir den til fine frøhoder om gir et dekorativt preg på planten.

Kan man plante klematis i krukker?

Kanskje litt tidlig å plante ut her hvor vi holder til, men det nærmer seg og nå er utvalget stort. Langt fra alle clematis egner seg i krukker, skal du handle, tenk på herdighet og klimasonen du bor i. Men her første tips. Italia-clematis-Vitichella er en gruppe som egner ekstra bra.

Hvor dypt plante klematis?

Clematis skal plantes dypt og det anbefales at den plantes ca. 10 cm dypere enn den står i potten. De skal står godt drenert og man kan gjerne blande inn litt stein eller lecakuler i jorden. Planten vil ha skygge på røttene og det anbefales å skjerme den nederste delen av planten.

Kan klatreplanter vokse nedover?

Noen klatreplanter har sugekopper eller slyngtråder som gjør at de kan klatre rett oppover en vegg. Hvis det ikke finnes en ledig vertikal flate, vil de vokse som bunndekkende planter. Vær oppmerksom på at noen klatreplanter, som villvin, kan skade husvegger av tre.

Skal Pipeholurt beskjæres?

Blomstene forsvinner litt i det store bladverket. Beskjæring ikke nødvendig – kun hvis den er blitt for stor, og tidlig på våren kortes den da inn med en tredjedel. Trives best i veldrenert, næringsrik jord – i halvskygge. Gjødsles om våren.

Hva kan humle klatre på?

Humle egner seg godt til å kle en pergola, mur, søyle eller et gjerde. Den må ha netting, snorer eller espalier, etc. å klatre etter.

Hvilken klatreplante vokser hurtigst?

Kaprifol

Kaprifol er en hurtigvoksende og hardfør klatreplante, som finnes som både løvfellende og vintergrønn.

Skal arkitektens trøst klippes ned?

For å få en rik blomstring beskjæres sideskuddene til 5 cm sent på vinteren. Dessuten kan det være en god ide å knipe sideskudd over 2-3 øyne i juli-august for å fremme dannelsen av neste års blomsterknopper.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment