Når tørker veden best?

Veden tørker best på våren, frem til juni. Har du ved som er kløyd opp senere enn juni, kan det være at den ikke rekker å bli tørr nok til at den kan brukes når kulda setter inn, sier Aasvangen.

Hvordan tørke rå ved?

Tørr ved kjennetegnes ved markante tørkesprekker. ved må lagres tørt og luftig utendørs under tak slik at vinden kan stryke langsmed stabelen for å transportere vekk fuktigheten i vedkubbene. Det som kjennetegner at veden er tørr er at vedkubbene har en syngende lyd nå de slås mot hverandre.

LES DETTE:  Hvor dype skal trappetrinn være?

Kan man tørke ved i garasje?

Det ideelle er å lagre veden innendørs. Da bør du finne et sted der det er god lufting. Garasjen er et bra sted, så fremt det er god luftsirkulasjon der. Stable på to parallelle bord, slik at det ikke kommer fukt nedenifra, og gjerne inntil veggen.

Når tørker veden best? – Related Questions

Hvor lenge må ved ligge å tørke?

Hvor lenge bør ved tørke? Ved som tørkes ute bør ligge i minst et halvt år, men helst lenger og gjerne to sesonger før den har en fuktighet på 17-20 %. Veden bør stables under tak, men ikke tildekkes på begge sider.

Hvor lenge må ved tørke inne?

En normal sommer tar det rundt 4-6 uker før veden er tørr, men etter sommeren vi har hatt så langt vil tørketiden være kortere for mange. For å sjekke om veden er passe tørr, kan man bruke en fuktighetsmåler. Er fuktigheten over 20% er veden fortsatt ikke tørr nok, og ikke fyres med.

Kan man tørke ved i sekker?

I stedet for å legge hver enkelt vedkubbe opp i vedlag, kan det være aktuelt å pakke veden i sekker som så legges opp til tørk. Dette gjør videre håndtering av veden mye enklere, ikke minst dersom du skal kjøre den opp til hytta.

Hvor lenge kan ved stå ute?

Veden kan fint oppbevares ute hele året. Ved utendørs oppbevaring elimineres også risikoen for innvendige råte- og insektskader.

Kan ved stå ute i regn?

Tørr ved tåler regn

I motsetning til det mange tror, tåler tørr ved regn og snø. Men den tåler ikke å ligge i vann. Derfor bør ikke veden ligge rett på bakken. Bruk fantasien til å finne et underlag som løfter den opp – en pall, noen store steiner eller rester av impregnerte materialer.

Kan ved bli for gammel?

Så lenge den ikke blir fuktig vil veden aldri bli ubrukelig.

Kan man fyre med råtten ved?

— Alt av ved kan brukes, det viktigste er at veden er tørr. Ellers brenner den ikke rent, sier Messel.

Hvordan fyre med fuktig ved?

Ved må være tørt

Det er viktig at du aldri fyrer med fuktig ved, både for deg, økonomien din og miljøet. Vedkubber er ikke like effektivt å fyre med når det er vått, og samtidig forurenser det mer enn tørr ved og det skaper mer sot i skorsteinen, noe som kan føre til pipebrann.

Når veden freser når den brenner?

Når fuktigheten kommer under 20%, er veden godt brukbar til fyring. Blir den enda tørrere, er den lettere å tenne opp, og brenner uten å suse eller dampe. Jo tørrere veden er, jo mindre av energien går til fordamping av restvannet, og mindre energi forsvinner opp pipa – fyringa blir mer effektiv.

Hvordan få veden til å brenne lenge?

Ved opptenning lønner det seg å holde ovnsdøra litt åpen et par minutter inntil trekken etablerer seg. Trekken øker når veden antennes og varm røykgass stiger opp i pipa. Hvis røykgassen er for kald blir trekken dårlig.

Skal veden stå eller ligge i peisen?

Plasser veden liggende, da utnytter du brennverdien i veden bedre. Bruk aldri parafin, tennvæske eller lignende til opptenning.

Skal man fyre med full trekk?

God trekk er nødvendig. Det er lite lurt å strupe lufteventilen. Har du for lite trekk blir temperaturen inni ovnen for lav, veden brenner dårligere, og det soter mer.

Hvordan sjekke om veden er tørr nok?

Legger du veden i en tett plastpose i et varmt rom vil dugg på innsiden avsløre fuktig ved. Smør litt zalo i ene enden av vedkubben. Sett den andre enden til munnen og blås. Du må ta i litt, om det bobler i zaloen i andre enden av veden så er fuktigheten ute og veden er klar til bruk.

Hva er akseptabel fukt i ved?

Etter norsk standard så er vedkubber med mindre enn 20% fuktinnhold «tørr nok» til å brennes. De fleste vedkubbene som leveres i Norge er luft-tørket, og holder i snitt ca 14-17% fukt. Fyringsved med mer enn 20% luftfuktighet regnes ikke som tørr (nok).

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment