Når skal man så gresskar?

Det er enda lenge til, men for å ha gresskar klare til høsten bør du dyrke dem i midten av april. Gresskarfrø skal svelle i vann over natten før du planter dem. En potten med en diameter fra 10 cm til 12 cm er nødvendig for dyrking. To gresskarfrø kan plantes i hver potte.

Hvordan så gresskar frø?

ca 3 cm dypt i potter med 2-4 frø pr potte, rundt 4 uker før beregnet utplanting. Hold temperaturen på ca 23-25 grader inntil frøene har begynt å spire. La 1-2 planter stå, og la de stå ganske varmt, lyst og luftig. Herde de gradvis og plant ut når jorden har blitt varm og risikoen for frost er helt over.

Hvordan dyrke store gresskar?

For å dyrke store gresskar må du sørge for at hver plante kun har ett gresskar, så knip av de andre blomstene. Gi plantene optimalt med vann, varme og gjødsel. Bearbeid voksestedet på forhånd. Bland sammen jord, gressklipp, kompost og gjødsel.

Når skal man så gresskar? – Related Questions

Hva er spiselig på gresskar?

Forskjellen på pyntegresskar og matgresskar
  • Spiselige pyntegresskar: Store, oransje Halloween-gresskar er egentlig pyntegresskar, men kan fint spises.
  • Matgresskar: Butternut, hokkaido, spaghetti, muskatt og grey er gresskar som er velegnet til mat og varmebehandling.

Hvor fort råtner gresskar?

Hele gresskar har lang holdbarhet. De kan lagres flere måneder hvis du oppbevarer dem på et tørt og svalt sted (mellom 10-16°C). Du kan godt sette Halloween-gresskaret ut på trappen en stund før det skal hules ut til selve feiringen.

Kan man spise skallet på gresskar?

Hvis du er opptatt av å ikke kaste mat er dette et gresskar der du kan bruke alt fra skall til fruktkjøtt. Frøene kan bli en god snacks hvis du skyller og rister dem, fruktkjøttet kan bakes, stekes eller kokes, og skallet kan du lage både lykter og serveringsskåler av.

Kan man spise gresskar fra butikken?

Gresskar kan som regel brukes på samme måte som søtpotet og gulrot. Gresskar er fantastisk i supper, gryteretter, kaker og som fritert snacks. Du kan spise gresskar kokt, syltet og ovnsbakt. Gresskarkjernene kan du riste i ovnen og bruke på salater, frokostblanding og som garnityr på supper og gryter.

Kan man spise trådene i gresskar?

Kan man bruke trådene i gresskaret? Kjempe godt som snacks, men kan også bruker som tilbehør til for eksempel gresskarsuppe. Trådene kaster du. For å riste gresskarkjernene er det viktig at du fjerner alle restene etter trådene.

Hvor mange gresskar på en plante?

Antall gresskar per plante

Man kan regne med å høste 1-3 gresskar per plante for store gresskar og 4-8 stk for små typer.

Hvordan skjære ut et gresskar?

Slik gjør du
  1. Skjær av toppen der stilken sitter, gjerne i sikksakkmønster. Lokket løsnes forsiktig, og det løse innholdet graves ut.
  2. Tegn opp øyne, nese og munn på forhånd. Da blir det lettere å skjære ut etterpå.
  3. Skjær ut øyne, nese og munn med en skarp kniv.
  4. Toppen med stilken setter du tilbake som lokk på lykten.

Hvordan beskjære gresskar?

Planten har en hovedranke. Fra denne vokser det ut blader og blomster, og der bladene vokser ut, skyter den også sideskudd. Etterhvert som planten vokser, klipper jeg bort disse sideskuddene. Enten kniper jeg bort skuddet der det kommer ut, eller jeg klipper det av ett blad etter en hunnblomst som danner frukt.

Hvor lenge varer et gresskar?

Holdbarhet og oppbevaring

Hele gresskar har lang holdbarhet og skal oppbevares svalt og tørt. Oppbevares det riktig kan det holde i flere måneder. Kjøper du oppskåret gresskar holder det cirka en uke i kjøleskapet. Sjekk at gresskarkjøttet ser friskt og fast ut, er det for mørkt og mykt, kan det være dårlig.

Kan man spise skallet på gresskar?

Hvis du er opptatt av å ikke kaste mat er dette et gresskar der du kan bruke alt fra skall til fruktkjøtt. Frøene kan bli en god snacks hvis du skyller og rister dem, fruktkjøttet kan bakes, stekes eller kokes, og skallet kan du lage både lykter og serveringsskåler av.

Kan man spise vanlig gresskar?

Man kan spise gresskaret enten rått (ikke alle typer), kokt eller syltet. I Norge har det vært mest vanlig å bruke syltet gresskar som tilbehør til kjøtt. Gresskar kan brukes til supper, pureer, småretter, kjøttretter, grønnsaksretter og ikke minst desserter.

Hvordan få gresskar til å ikke råtne?

Unngå direkte sol og regn, hvis du kan, og ta med gresskaret ditt inne hvis det ser ut som temperaturen synker: Frysetemperaturer skader plantecellene akkurat som med alle levende organismer, sier han. Hvis gresskaret faktisk fryser, når det varmes opp, kan huden mykne, noe som kan åpne det for å råtne.

Kan gresskar stå ute?

Husk å la gresskaret stå utendørs på et litt kjølig sted, så holder det seg lenger. Men pass på at det ikke står ute og fryser i minusgrader. Deretter er det bare å vente til det blir mørkt, og lyse opp gresskaret med en LED-lysslynge. LED-pærer avgir ikke varme, og da holder gresskaret seg bedre.

Skal gresskar skrelles?

Du trenger ikke skrelle den. Kutt gresskaret i to og skrap ut frøene (ikke kast! Her kan man lage mye digg med!). Del gresskaret i passe biter (ca 15×15 cm’ish).

Hva gjør man med innmaten i gresskar til?

Ta vare på gresskarkjernene når du bruker gresskar i matlaging. Med litt salt og olje blir de nemlig til nydelig, sprø og sunn snacks, eller perfekt garnityr til både supper og salater. Se oppskrift her. Knasende sprø gresskarkjerner smaker nydelig i supper, salater og som snacks.

Kan man spise alt i gresskar?

Halloween-gresskar er gjerne det vi omtaler som dekorasjons- og pyntegresskar, men de kan helt fint brukes til mat. Utenom Halloween anbefaler vi å bruke matgresskar som butternut, spagetti og hokkaido, som har bedre konsistens for matlaging.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment