Kan man ta avlegger av syrin?

 • Ja, det er mulig å ta avlegger av syrin.
 • Det beste tidspunktet å gjøre dette på er om våren eller tidlig sommer når planten er i vekstfasen.
 • For å ta avlegger må du finne en sunn gren som ikke har blomster eller knopper på seg.
 • Klipp grenen omtrent 15-20 cm fra stammen og fjern bladene fra den nedre delen av grenen.
 • Dypp enden av grenen i rothormon for å øke sjansene for at den vil slå rot.
 • Plant deretter grenen i en potte med fuktig jord og hold den fuktig mens den etablerer seg.
 • Når den har begynt å vokse, kan du transplantere den til ønsket sted i hagen din.

Har du noen gang lurt på om det er mulig å ta avlegger av din vakre syrinbusk? Kanskje ønsker du å utvide hagen din eller gi en gave til en venn, men du er usikker på hvordan du skal gå frem. Vel, ikke bekymre deg – jeg kan hjelpe deg med dette.

Syriner er populære blomsterbusker som finnes i mange farger og varianter. De har en fantastisk lukt og tiltrekker seg bier og sommerfugler. Men det kan være frustrerende å se at de vokser så sakte eller blir syke. Kanskje vil du ha flere planter i hagen din, men kjøp av nye kan bli dyrt. Det er her avleggere kommer inn i bildet – de lar deg formere syrinbusken uten ekstra kostnad! Jeg vil gi deg tips om når og hvordan du skal ta avlegger, slik at du kan få flere sunne og vakre syriner i hagen din. Les videre for å lære mer!

Kan man ta avlegger av syrin?

En avlegger av syrin lar deg lage en ny plante fra en eksisterende, og vil arve egenskapene til moderplanten. For å ta en jordavlegger trenger du et sunt skudd på ca 30 cm lengde, skjær av bladene i den nedre delen av stiklingen, dypp den i hormonpulver og plant den i jorden ved siden av moderplantens rotområde. Det beste tidspunktet å ta en avlegger er midt på sommeren når planten er mest aktiv.

Hva er en avlegger av syrin?

En avlegger av syrin er en form for reproduksjon som lar deg lage en ny plante fra en eksisterende. En avlegger er i utgangspunktet en kopi av den eksisterende planten, og vil arve de samme egenskapene som moderplanten. Det kan være flere grunner til å ønske seg en ny plante fra syrinen din – enten du vil ha flere planter for å spre dem rundt omkring i hagen, eller bare har lyst på en backup fordi du elsker syriner.

Det finnes to typer avleggere: luftavleggere og jordavleggere. En luftavlegger innebærer at man tar et blad fra moderplanten og fester det til bakken med jord slik at det kan slå rot der. En jordavlegger innebærer derimot at man tar et stikling fra moderplanten og planter det direkte i jorden. Det er den siste metoden vi kommer til å se nærmere på her.

Hvordan kan man ta avlegger av syrin?

For å ta en jordavlegger fra syrinen din trenger du først og fremst et sunt skudd på ca 30 cm lengde, helst uten blomster eller knopper. Du kan gjerne velge et skudd som allerede henger ned mot bakken, da dette vil gjøre prosessen lettere.

1. Begynn med å grave opp litt jord rundt moderplantens rotområde – ikke mer enn noen få centimeter.
2. Ta stiklingen du har valgt ut og skjær av bladene i den nedre delen av stiklingen, slik at du sitter igjen med en ren stamme.
3. Skjær et par små snitt i stammen på sidene der du har fjernet bladene.
4. Dypp stiklingen i hormonpulver, som du får kjøpt på hagesentre eller planteskoler.
5. Plasser stiklingen i jorden ved siden av moderplantens rotområde, og dekk til med jord.
6. Vent noen uker til måneder – avhengig av temperaturen og fuktigheten – til planten viser tegn til å slå rot. Du kan sjekke om dette har skjedd ved å gi litt forsiktig motstand når du trekker i planten.

Når er det beste tidspunktet å ta avlegger av syrin?

Det beste tidspunktet for å ta en jordavlegger fra syrinen din er midt på sommeren, når planten er mest aktiv og har mye energi. Dette vil gi deg størst sjanse for at den nye planten vil vokse seg stor og sunn.

Hvor bør man plassere en ny avlegger av syrin?

Når den nye planten begynner å vokse seg stor nok, bør du plante den ut på et passende sted i hagen din. Syriner trives best på et solrikt sted med godt drenert jord, og helst ikke for tett inntil andre planter eller bygninger som kan skygge for sollyset.

Hvor lang tid tar det før en ny avlegger av syrin vokser seg stor nok til å blomstre?

Det kan ta flere år før en ny avlegger av syrin blir stor nok til å blomstre for første gang. Dette avhenger blant annet av klimaet og jordforholdene der du bor, samt hvor mye omsorg og stell planten får. Det kan være lurt å beskjære den nye planten hvert år for å hjelpe den med å utvikle seg riktig.

Hvordan kan man passe på og stelle en ny avlegger av syrin?

Når du har fått din nye plante, er det viktig å gi den god omsorg og stell slik at den kan vokse seg stor og sunn. Du bør vanne planten jevnlig – spesielt i de første ukene etter planting – men pass samtidig på at jorden ikke blir for våt eller tett. Syriner liker også gjødsel, så du kan gjerne gi litt næring i form av organisk gjødsel noen ganger i løpet av sommermånedene.

En annen viktig ting er beskjæring. Dette bør helst gjøres på våren eller tidlig sommer når planten er i vekstmodus. Fjern alle døde grener og klipp tilbake eventuelle grener som har begynt å bli for lange eller tynne. Det kan også være lurt å forme planten litt ved å fjerne de nederste grenene slik at stammen blir tydeligere synlig.

Sist, men ikke minst: vær tålmodig! Som nevnt tidligere kan det ta flere år før den nye planten din begynner å blomstre, men når den gjør det vil du garantert bli belønnet med vakre, duftende syrinblomster.

Hvordan kan man ta avlegger av syrin?

Syriner kan enkelt formeres ved å ta avlegger fra en eksisterende plante. Det første du bør gjøre er å finne en sunn og sterk gren på moderplanten som du ønsker å formere. Deretter må du fjerne bladene på den valgte grenen, slik at kun de øverste bladene forblir.

Fremgangsmåte:

 • 1. Grav et hull i jorden der du vil plassere avleggeren
 • 2. Ta en sylskarp kniv og skjær en skrå kutt på grenen like under den nederste gjenværende bladknuten
 • 3. Dypp kuttet i rothormon
 • 4. Sett grenen ned i hullet og press jorden forsiktig rundt den
 • 5. Vann godt og dekk til med plast eller et glass for å opprettholde fuktigheten

Når er det beste tidspunktet å ta avlegger av syrin?

Det beste tidspunktet for å ta avlegger fra syrin er om våren eller sommeren når planten er aktivt voksende. På dette tidspunktet vil planten ha mer energi tilgjengelig for å utvikle nye røtter og vokse videre.

Hvor bør man plassere en ny avlegger av syrin?

En ny avlegger bør plasseres på et sted som gir den tilstrekkelig med sollys og godt drenert jord. Syriner trives best i full sol eller delvis skygge, og de krever jevnlig vanning for å holde jorden fuktig.

Tips:

 • 1. Unngå å plante avleggeren i nærheten av andre planter, da syriner har en tendens til å dominere og spre seg raskt
 • 2. Sørg for at avleggeren er plassert i et område med god luftsirkulasjon for å hindre soppsykdommer

Hvor lang tid tar det før en ny avlegger av syrin vokser seg stor nok til å blomstre?

Det kan ta flere år før en ny avlegger får nok energi og næring fra moderplanten til å vokse seg stor nok til å produsere blomster. Det kan også ta flere år før planten har utviklet et solid rotsystem som kan støtte dens vekst.

Hvordan kan man passe på og stelle en ny avlegger av syrin?

Når du har plantet din nye syrin-avlegger er det viktig at du holder jorden fuktig gjennom hele vekstsesongen. Dette vil hjelpe planten med å utvikle seg raskere og gi den nødvendige næringen den trenger for å overleve.

Tips:

 • 1. Gi planten regelmessig gjødsel for å fremme veksten
 • 2. Beskjær planten jevnlig for å oppmuntre til sunn og sterk vekst
 • 3. Hold øye med eventuelle sykdommer eller skadedyr, og behandl planten så snart du ser tegn på problemer

Konklusjonen av denne artikkelen er at det er fullt mulig å ta avleggere av syrin. Det krever imidlertid riktig teknikk og timing for å sikre at avleggerne overlever og trives i nye omgivelser. Ved å følge de enkle trinnene som er beskrevet i denne artikkelen, kan du enkelt spre skjønnheten til din syrinbusk og nyte den vakre blomstringen på flere steder i hagen din.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment