Kan man male rett på impregnert tre?

Hvis du har satt opp et trykkimpregnert gjerde på våren eller forsommeren, kan du vanligvis male det mot slutten av sommeren. Nøyaktig hvor lenge det bør stå avhenger litt av klimaet. Treverket bør være tørt, dvs. at fukten i treet ikke bør være mer enn rundt 20 prosent, helst under.

Hvor fort råtner impregnert treverk?

En tommelfingerregel er at korrekt trykkimpregnert treverk har en utendørs levetid på 20–25 år. Dette forutsetter imidlertid at treverket er NTR-merket. Hvis det ikke er det, er kvaliteten vanligvis for dårlig.

Kan impregnert treverk stå ubehandlet?

Kan impregnert treverk stå ubehandlet? Trykkimpregnert treverk skal stå ubehandlet til det er tørt, men hvor lang tid plattingen må ligge før den kan beises, avhenger av mengden fukt ved montering, og vær og vind.

Kan man male rett på impregnert tre? – Related Questions

Hvor lenge holder impregnert treverk?

En tommelfingerregel er at korrekt trykkimpregnert treverk har en utendørs levetid på 20–25 år. Dette forutsetter imidlertid at treverket er NTR-merket. Hvis det ikke er det, er kvaliteten vanligvis for dårlig.

Kan impregnert treverk råtne?

Hvis man benytter trevirke som ikke har tilfredsstillende impregnering, kan man risikere å sitte igjen med en råtten terrasse om få år, sier Bengt Herning, direktør for Virke Byggevarehandel.

Hvor lenge kan treverk stå ubehandlet?

Er de riktig bygget, kan trehus stå ubehandlet i hundrevis av år. De vil ikke bli ødelagt av verken råte, sopp eller andre uhumskheter. Likevel kan Prognosesenteret opplyse at vi brukte 17 millioner liter maling, dekkbeis og beis til utvendig vedlikehold i fjor.

Kan trykkimpregnert beises?

Terrassebeis. Terrassebeis er spesialbeis til behandling av impregnert treverk i terrassegulv, levegger, hagemøbler og liknende. Terrassebeis har betydelig lenger holdbarhet og mange flere fargemuligheter enn tradisjonell treolje. Ta hensyn til husets farge når du skal velge farge på terrassen.

Hvor lenge vente med å male impregnert?

– Nytt, trykkimpregnert treverk må tørke et par måneder i sommer og sol, før det er tørt nok til å behandles med maling, sier Mette Dahl, markedskonsulent hos Nordsjø i en pressemelding. For dersom treverket ikke er ordentlig tørt, vil malingen flasse av med en gang, og du må gjøre dobbelt arbeid.

Hvor lenge øker vi levetiden ved bruk av impregnert material?

20-30 år er forventet levetid når du bruker materialene riktig.

Hvordan vet man om treverk er impregnert?

Treverk impregnert med krom, kopper, eller arsen er grønnfarget når det er nytt. Kreosotimpregnert treverk er brunt når det er nytt. Impregnert trevirke brukes oftest i treverk som benyttes utendørs, for å gjøre det mer motstandsdyktig mot vær og vind.

Hvor lenge må impregnert treverk tørke?

Nye impregnerte materialer tørke i 2–4 uker avhengig av været. På våren og høsten kan lave nattetemperaturer forsinke tørketiden. Det er lurt å sjekke værmeldingen før du starter uansett på året du skal i gang med beising av terrasse.

Hvor mye krymper impregnert treverk?

For å kompensere for krympingen skjæres trelast for vanlig bruk med et overmål, vanligvis ca. 4 %. Treet krymper mest langs årringene, noe mindre på tvers av årringene og svært lite i lengderetningen. Dette er grunnen til at bord kuver seg under tørking.

Hvorfor ikke male impregnert?

Hvis treet står ubehandlet for lenge, blir overflaten brutt ned av sola. Det betyr at du må bruke mye mer tid på å slipe og rengjøre treet for å få trebeskyttelsen til å fungere optimalt. Derfor er det smart å male eller beise med en gang du er ferdig med å bygge. Men det skal altså være tørt nok.

Hvordan unngå at tre sprekker?

Jo tettere på kanten av treet eller endeveden, desto større er risikoen for at treet sprekker, selv med selvskjærende skruer. Så når du skal skru tett på kanten av treet, skal du altså forbore. Husk at boret og skruen skal ha samme diameter. Er skruen 4 mm tykk, skal boret være av samme tykkelse.

Er impregnert treverk farlig?

Trykkimpregnert trevirke er som regel innsatt med kobber, krom og arsen-salter (CCA), mens kreosotbehandlet trevirke er satt inn med tjære. Siden 2002 har det – med noen få unntak – vært forbudt å bruke trykkimpregnert tre med CCA. Dette er tungmetaller som er giftige både for mennesker og miljø.

Kan man bruke impregnert treverk som ved?

Om du likevel gjør dette, bør du male treet først. Brenning av trykkimpregnert tre er også forbudt, så om du ikke har bruk for treet lenger, må du kvitte deg med det på en gjenvinningsstasjon.

Hva skjer med impregnert trevirke?

Du leverer impregnert trevirke som farlig avfall på gjenvinningsstasjon. Impregnert trevirke brukes ikke som ved eller brennes, da den avgir miljøfarlig stoffer og asken er svært giftig.

Er det lov å bruke kreosot?

Produkter som inneholder kreosotolje blir gitt en godkjenning for bruk i fem år av gangen. For avfallshåndtering er kreosot og kreosotbehandlede materialer å anse som farlig avfall og må derfor behandles slik i henhold til avfallsforskriften.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment