Kan man bruke OSB-plater ute?

OSB er egnet til innendørs bruk samt til utendørs bruk som f. eks. undertak.

Hva brukes OSB-plater til?

OSBplater brukes mye som undertak, veggkledning, gulvunderlag, møbelproduksjon og er en god erstatning for sponplater.

Er kryssfiner vannfast?

Vannfast kryssfiner kan brukes i fuktige områder som baderom og kjøkken. Det kan også brukes utendørs hvis platen beskyttes med maling, lakk eller olje.

Kan man bruke OSB-plater ute? – Related Questions

Hva er forskjell på OSB og kryssfiner?

OSB-treplaten minner mye om kryssfinér, men er laget av billigere tre, og er derfor ofte et billigere alternativ. I boliger er treplatene blant annet egnet til vegger, gulv og tak.

Hva er sterkest av MDF og kryssfiner?

MDF er tyngre enn kryssfiner, suger lett til seg så mye vann at den blir deformert, lager helsefarlig støv ved bearbeiding.

Er kryssfiner vanntett?

Kryssfiner kan brukes til mange forskjellige gjør-det-selv-prosjekter. Produktet er limbestandig, men ikke vanntett, så for å bruke det utendørs må det behandles med f. eks trebeskyttelse.

Hva er kryssfiner laget av?

Kryssfiner er laget av 3 eller flere tynne finerlag av tre som er limt sammen. Hvert enkeltfiner er orientert med fiberretningen vinkelrett på det neste. Dette reduserer krympingen i treverket og styrker platen.

Kan man male rett på kryssfiner?

Det er et fantastisk materiale: det er meget sterkt, det kan formes, sages til, males, lakkeres og sammenføyes på mange måter. Kryssfinér er sterkere enn både MDF og sponplate, selv om det er (litt) lettere.

Hva er finer laget av?

Finer er tynne «ark» av tre og brukes til dekorasjon eller av økonomiske eller konstruksjonsmessige årsaker. Tykkelsen er vanligvis mellom 0,6 og 3 mm mens bredden og lengden av finerarket avhenger av trestokken og produksjonsmetoden.

Kan man slipe finer?

Finerte bord kan kjennes igjen ved at de gjerne har en profillist rundt hele bordet, og listen har ofte en annen treretning enn platen. Med slike bord bør du holde slipemaskinen langt unna. – Ellers kan du slipe gjennom fineret og ødelegge bordet, sier Hagen, som generelt er skeptisk til å slipe ned gamle bord.

Er kryssfiner miljøvennlig?

Kryssfinér er et naturlig produkt laget av gran, furu eller bjerk fra bærekraftig skog. Dette er materialer som kan spores tilbake til klimavennlige kilder. I tillegg er platene svært solide; et valg som står seg over tid.

Hva er eikefiner?

Hva er eikefinér

Eikefinér er 0,4 mm tynne strimler av tre som limes til en trefiberplate under press. Trefiberplaten slipes ned til 15 mm, så det ferdige emnet er 16 mm. Alt Calidris-tre stammer fra bærekraftig skogsdrift i EU.

Hvorfor olje treverk?

Olje brukes for å pleie treverket og beskytter mot flekker og søl. Olje skal trekke inn i treverket, og gir en følelse av bart/rent treverk. Olje kan brukes på ubehandlet treverk, tidligere oljede overflater og som forsegler på beiset treverk. Dersom overflaten er malt/lakkert, må dette fjernes før oljing.

Hvorfor olje eikebord?

BEHANDLING AV NATUR-OG HVITOLJET HELTRE EIK

Spesielt bordplaten er viktig. Dette for å forhindre uttørring/sprekker og beskytte overflaten mot smuss, vann eller annen fuktighet. Undersiden av platen bør også oljes en gang i året for å hindre uttørring på undersiden.

Kan man pusse ned eikefiner?

Med mindre bordet har vært pusset ned tidligere så kan du fint pusse, beise og lakke på nytt. Det beste er å sikle eller bruke lakkfjerner først og deretter sandpapir med 100-120 korning.

Hvor ofte bør man olje spisebord?

4-6 ganger pr. år: Påfør olje i treets retning med en myk, lofri klut. La tørke noen minutter, og tørk bort det overskytende. Bordet kan få en ru overflate etter en slik behandling (fiberreisning), da bruker man et fint sandpapir i treets retning for å få overflaten glatt igjen.

Hvordan beskytte trebord?

Olje trebord

Det finnes flere ulike typer olje til tremøbler, og hvilken du skal bruke avhenger av type treverk og hvilken farge overflaten har. En hvitolje vil mette hvitoljede overflater og gir en beskyttende overflate. Leather Master møbelolje har en gylden farge og brukes på overflater i gylne nyanser.

Hvordan få eik lysere?

— Om eieren ønsker å møblene lysere, må man fjerne lakk, slipe treverket noe ned og gi dem en ny overflatebehandling. Om eieren ønsker at møblene skal stå i sin naturlige farge, er en transparent overflate som lakk eller olje alternativene.

Hvilke farger passer sammen med eik?

Vil du gjerne holde fast i det lette og lyse uttrykket kan du gjøre som på bildet og bruke farger som støvblå og sart rosa. Her komplementerer fargene det lyse tregulvet, og får møblene i eik til å skinne litt ekstra. Støvblå og sarte rosafarger fungerer også godt om du vil kombinere møbler med ulik finish i eik.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment