Hvorfor er lupiner forbudt?

Lupin er en av de artene som vi vil vurdere å forby utplanting av. Det er fordi planten har en såpass stor spredningsevne og fordi den kan medføre en stor risiko for naturen i Norge når den sprer seg, sier han.

Finnes det lovlige lupiner?

Lupin er nå på forbudslista, som er hakket værre enn å bare være svartlistet (stå på fremmedartlista), og betyr at hagesentre mf ikke har lov å selge lupin, hverken plante eller frø. Men om du allerede har lupin og ønsker å beholde den, så kan du det om du passer på at den ikke sprer seg.

Hvorfor er lupiner forbudt? – Related Questions

Hva er problemet med lupiner?

– Hovedproblemet med lupin, er at den binder nitrogen i jorda og gjør den mer næringsrik. Det høres kanskje positivt ut, men det endrer jordas karakter og gjør at for eksempel nøysomme markblomster ikke kan vokse der mer. Selv om du fjerner lupinen med rota og planter blåklokker, vil ikke blåklokka overleve der.

Hvorfor er lupiner farlige?

Hvorfor er lupiner farlige? Lupinene produserer ikke nektar, og er lett giftige. Dette virker negativt inn på reproduksjonen til norske humler som ikke er har «lært seg å mestre» denne giften. Resultatet er mindre bol, og færre nye dronninger.

Er lupiner giftige for insekter?

Lupiner vokser i tette bestander som fortrenger mange planter som både humler og andre pollinatorer kan være avhengige av. Både ved sin dominans og giftighet kan lupiner føre til endringer i den lokale sammensetningen av insektfaunaen.

Er alle lupiner forbudt?

De nye reglene, som trer i kraft 1. januar neste år, forbyr en rekke av de mest skadelige fremmede plantene som vokser i Norge. Planter som lupin, rynkerose, kanadagullris og gullregn vil ikke lenger bli solgt i hagesentrene, og det vil heller ikke lenger være lov å plante ut disse i hager, parker og andre områder.

Hva er den giftigste planten i Norge?

Skarntyde vokser vilt og kan bli mellom en halv til to meter høy. Den lukter ofte vondt. Planten blomstrer med hvite blomster i juni og juli, og stilken er karakteristisk rødflekkete. Planten er giftig på grunn av de to alkaloidene koniin og gamma konicein.

LES DETTE:  Hvordan støtte opp bringebær?

Hvilke planter er svartelistet i Norge?

Disse artene er på forbudslisten i forskriften om fremmede arter i Naturmangfoldloven:
  • Rynkerose.
  • Kjempebjørnekjeks.
  • Tromsøpalme.
  • Hagelupin, sandlupin og jærlupin.
  • Kjempespringfrø
  • Gullregn og alpegullregn.
  • Parkslirekne, hybridslirekne og kjempeslirekne.
  • Grønnpil og skjørpil.

Hvorfor er lupiner svartelistet?

Lupiner, gullregn, syrin, rynkerose, rips og kaprifol har én ting til felles: De står på svartelisten over fremmede arter som er uønsket i Norge.

Hvilke planter er forbudt i Norge?

De 17 første på listen har vært forbudt siden 2016, de 11 siste siden 2021.
  • Prydstorklokke (Campanula latifolia macrantha)
  • Sølvarve (Cerastium biebersteinii)
  • Filtarve (Cerastium tomentosum)
  • Kjempespringfrø (Impatiens glandulifera)
  • Kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzium)
  • Tromsøpalme (Heracleum persicum)

Hva brukes lupiner til?

i brød, kaker, pasta, sauser og i kostholdsprodukter som erstatning for melk og soya. Lupinfrø kan også spises som snacks (lupini). Bakevarer med lupinmel er blitt laget i Norge de siste 5 årene. Årsaker til at man velger å bruke lupin kan være at lupin forbedrer næringsverdien og bakeegenskapene til mange matvarer.

Hvordan ta knekken på lupiner?

Det beste er å fjerne planta ved luking på forsommeren, før blomstring, og deretter foreta en ny luking noen måneder senere. Mindre mengder kan legges innpakket i plast i restavfallet. Tar du lupinene etter blomstring må du legge det du luker/kapper i en svart søppelpose og levere på miljøstasjonen.

Er lupiner giftige for hunder?

Her er noen andre planter som er giftige for hunder, i visse tilfeller svært giftige: revebjelle, kusymre, barlind, eføy, rabarbra, blåregn, lupin, sukkerert, valmue, krystantemum og gullregn.

Hvordan lykkes med å så frø?

Hvordan så frø utendørs?
  1. Fjern steiner og ugress.
  2. Tilsett gjødsel. Vann godt slik at jorden blir fuktig.
  3. Lag små groper eller en fure i jorden. Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås.
  4. Vann forsiktig en gang til. Pass på så frøene ikke flyter av gårde.
  5. Hold såingen fuktig til den spirer.
Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment