Hvordan vet man at veden er tørr?

Legger du veden i en tett plastpose i et varmt rom vil dugg på innsiden avsløre fuktig ved. Smør litt zalo i ene enden av vedkubben. Sett den andre enden til munnen og blås. Du må ta i litt, om det bobler i zaloen i andre enden av veden så er fuktigheten ute og veden er klar til bruk.

Hvor lang tid tar det å tørke ved innendørs?

En normal sommer tar det rundt 4-6 uker før veden er tørr, men etter sommeren vi har hatt så langt vil tørketiden være kortere for mange. For å sjekke om veden er passe tørr, kan man bruke en fuktighetsmåler. Er fuktigheten over 20% er veden fortsatt ikke tørr nok, og må ikke fyres med.

Kan ved bli for gammel?

Så lenge den ikke blir fuktig vil veden aldri bli ubrukelig.

Hvordan vet man at veden er tørr? – Related Questions

Skal veden stå eller ligge i peisen?

Plasser veden liggende, da utnytter du brennverdien i veden bedre. Bruk aldri parafin, tennvæske eller lignende til opptenning.

Kan ved stå ute i regn?

Tørr ved tåler regn

I motsetning til det mange tror, tåler tørr ved regn og snø. Men den tåler ikke å ligge i vann. Derfor bør ikke veden ligge rett på bakken. Bruk fantasien til å finne et underlag som løfter den opp – en pall, noen store steiner eller rester av impregnerte materialer.

Hvor lenge må tømmer tørke?

— Stokkene må tørke i minimum tre år før de er klare til bruk. For å kunne holde på kontinuerlig, vi til en hver tid ha nok tømmer til tre års laftevirksomhet, sier Kolstad, som startet firmaet på begynnelsen av 1990-tallet.

Hvordan lagre ved for tørking?

Lagring av ved ute
  1. Unngå å stable ved direkte på bakken. Et godt tips er å stable veden med god lufting mot bakken, legg for eksempel to bord som man kan stable på. På denne måten unngår en både fukt nedenfra samtidig som en sikrer ventilasjon.
  2. Dekk til veden slik at den ikke utsettes for regn og snø.

Kan man tørke ved i garasje?

Det ideelle er å lagre veden innendørs. Da bør du finne et sted der det er god lufting. Garasjen er et bra sted, så fremt det er god luftsirkulasjon der. Stable på to parallelle bord, slik at det ikke kommer fukt nedenifra, og gjerne inntil veggen.

Når på året er det best å hogge ved?

Både for profesjonelle vedprodusenter og amatører er vinteren en ideell tid for å hogge ved. Siden det er lenge til sevjen stiger opp i stammene, får du god tid til å kløyve og stable før tørkemånedene setter inn for alvor.

Kan man tørke ved i sekker?

I stedet for å legge hver enkelt vedkubbe opp i vedlag, kan det være aktuelt å pakke veden i sekker som så legges opp til tørk. Dette gjør videre håndtering av veden mye enklere, ikke minst dersom du skal kjøre den opp til hytta.

Når bør veden tas inn?

En klassisk norsk regel er at veden skal være felt, kløyvet og stablet innen påske. Da vil den være tørr til sankthans – altså etter bare to måneder.

Hvor bør man oppbevare ved?

Det er tryggest å lagre den utendørs, men her er veden din værutsatt. – For å hindre skader på yttervegg bør veden ikke stables helt inntil veggen, men ha god lufting bak. – Unngå å stable ved direkte på bakken. Et godt tips er å stable veden med god lufting mot bakken, legg for eksempel to bord som man kan stable på.

Hvordan tørke ved på vinteren?

Tørr ved kan stables tett innendørs i et vedskjul. Tørr ved kjennetegnes ved markante tørkesprekker. Rå ved må lagres tørt og luftig utendørs under tak slik at vinden kan stryke langsmed stabelen for å transportere vekk fuktigheten i vedkubbene.

Hvordan unngå fukt i garasje?

Med avfukter får du kontroll på fukt i garasjen

Fukt i garasjer blir ikke borte med lufting; tvert i mot kan det gjøre vondt verre ved å tilføre mer fukt. Med avfuktere får du full kontroll på luftfuktigheten og gode forhold for alt som oppbevares i garasjen.

Hvordan fyre med fuktig ved?

Ved må være tørt

Det er viktig at du aldri fyrer med fuktig ved, både for deg, økonomien din og miljøet. Vedkubber er ikke like effektivt å fyre med når det er vått, og samtidig forurenser det mer enn tørr ved og det skaper mer sot i skorsteinen, noe som kan føre til pipebrann.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment