Hvordan tørke friske urter?

Samle små buketter med urter og knyt dem sammen med hyssing. Heng dem opp/ned i et mørkt og varmt område med god lufting. La urtene tørke to til fire uker. Bladene skal være så tørre at de smuldrer mellom fingrene dine når du presser dem sammen – først da kan du pakke dem ned.

Hvordan tørke urter i ovn?

Tørking i ovn

Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøra på gløtt. Det går fint an å tørke flere brett samtidig. Sjekk bladene med jevne mellomrom, men de kan godt stå over natten så lenge du ikke har varme på. Når bladene er så tørre at de lett knuser mellom fingrene er de ferdig tørket.

Hvor lenge holder tørkede urter?

Urter som tørkes raskt bevarer de aromatiske oljene, den gode smaken, og hvis de oppbevares riktig har de ca 1 års holdbarhet. Særlig vedaktige urter med små, tynne blader bevarer godt sin smak og farge.

Hvordan tørke friske urter? – Related Questions

Kan man fryse ned friske urter?

Kan man fryse ned friske urter? Urter kan også hakkes opp og fryses ned i en boks, uten olje. Prøv også å fryse urtene i isbitformer med vann, det funker supert til både supper og gryter.

Hvilken mat går aldri ut på dato?

For på matvarer som honning, ris, sukker, salt og tørkede bønner, kan du nærmest bare glemme ”best før”-datoen.

Hvor lenge holder tørket krydder?

Salt, sukker og melis har tilnærmet ubegrenset holdbarhet, såfremt det ikke har blitt utsatt for fuktighet. Tørkede urter, krydder og andre smakstilsetninger samt kakao og te vil tape seg i smak og aroma, men er ikke farlig å spise eller drikke.

Hvordan få urter til å vare?

Generelt er urter litt sarte vekster, som trenger jevn tilgang på vann. Derfor er grow-in selvvanningspotte helt optimalt for urter. Potten sørger for at urtene får jevn tilførsel av vann. Et annet alternativ er å ta med seg krydderurtene ut på terrassen og plante de sammen i en stor potte.

Hvordan holde liv i urter fra butikken?

— Vi anbefaler å vanne urtene på skålen og ikke i potten. Vann urtene om morgenen, og husk at de ikke bør stå lenger en maks 20 minutter i vann. Unngå også vanning på kvelden før lyset slukkes, sier Brekke.

Hvordan oppbevare krydderurter?

Tørk urtene i bunter

Heng med bladenen ned på et tørt sted. Når bladene er helt tørre river du dem av stilken, og oppbevarer dem på tett boks eller glass. De må tørke i ca. 2-4 uker.

Hvordan oppbevare urter inne?

Urtene trenger lys – men skal ikke ha for mye varme.

Ikke sett dem i vinduskarmen, for når solen står rett på blir det altfor varmt for planten. Derfor skal den heller ikke stå for tett inntil komfyren, eller andre varmekilder. Velg derfor et lyst sted på kjøkkenbenken, i god avstand fra ovnen.

Skal urter klippes ned?

Når du har kjøpt en urte, er det jo gjerne med en plan for noe du skal lage. Klipp raust, og ikke klipp bare toppene og bladene. De fleste urter tåler at stilkene klippes langt ned. Og særlig de butikkjøpte.

Kan man fryse basilikumblader?

Alle urter kan fryses

Basilikum, koriander, mynte, sitronmelisse, rosmarin, timian, salvie, dill, oregano, persille, gressløk, estragon – bare fantasien setter grenser! Du kan også blande flere urtetyper, men da er det lurt å bruke noen som passer godt sammen.

Hvilke urter kan fryses?

En liten oversikt over de vanligste urtene som egner seg til å fryses ned er basilikum, koriander, persille og gressløk. Og urter som egner seg godt til å tørkes, er rosmarin, oregano, timian, salvie og mynte.

Når skal man høste oregano?

Høsting av oregano

Oregano kan høstes hele sommeren og inn på høsten, og som flerårig plante kan den overvintre. Du bør helst la den være i fred over vinteren, slik at den får beste mulige forutsetninger for å takle de iskalde nettene.

Kan man bruke stilken på basilikum?

Smaken er karakteristisk, søt og mild. Bruk bladene hele, eller del dem opp. Stilkene kan også hakkes og brukes.

Kan man bruke stilken på rosmarin?

Bruk hele stilker, eller fjern bladene fra stilken og bruk dem hele. Rosmarin gir nydelig smak til marinader og sauser, og er perfekt til lam!

Kommer basilikum igjen?

Basilikum er en krydderurt som vil vokse bedre og raskere om du er flink til å knipe av stilker og bruke av planten, sier nettstedet PioneerThinking.com. Regelmessig «høsting» vil sørge for at planten holder seg frisk og stadig gror nye skudd og blader. Ny vekst vil også gjøre bladene mer konsentrerte i lukt og smak.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment