Hvordan ta vare på rosmarin?

Rosmarin bør tørke helt opp mellom hver vanning. Planten tar mer skade av for mye enn for lite vann. Den trenger ikke så mye gjødsel, en gjødselpinne er ofte nok for en sommer. Planter som skal overvintres kan trenge mer næring, jeg har best erfaring med pinner siden planten trenger så lite vann.

Hvordan få rosmarin til å trives?

Rosmarin trives i sol og varme, slik middelhavsplanter gjør. Plasser den gjerne rett i sola ute på sommerstid. Innendørs er en solfylt vinduskarm mot sør eller øst det beste. På vinteren må du bruke plantebelysning for å sikre nok lys.

Er rosmarin flerårig?

Rosmarinus officinalis

Rosmarin er en krydderplante som dufter av furunål, og brukes blant annet til fisk, fjørfe og viltkjøtt. Planten er flerårig, men tåler ikke mye frost og tas derfor inn om vinteren. Liker å stå lyst, vannes når den er tørr.

Hvordan ta vare på rosmarin? – Related Questions

Hvordan holde liv i rosmarin?

Rosmarin og mynte er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag med flytende gjødsel, eller med langtidsvirkende gjødsel. Krydderurter er tørste og holder seg bedre i grow-in selvvanningspotte.

Hva er bra med rosmarin?

Rosmarin virker svakt smertestillende uten å virke sløvende. Urten kan derfor brukes ved forstuvinger, forstrekninger, revmatiske lidelser og leddgikt, og inngår ofte i linimenter mot gikt. Rosmarinolje virker menstruasjonsøkende, men bidrar også til å lindre menstruasjonssmerter og normalisere menstruasjonssyklusen.

Er rosmarin sunt?

Planten har svært mange aktive ingredienser. Dens viktigste næringsstoffer er vitamin A, B2, B6 og C, samt mineralene jern, magnesium, sink, fosfor og kalsium. Dessuten har den høyt innhold av antioksidanter. Vi kan både bruke bladene av rosmarin, friske eller tørket, og blomstene.

Kan man bruke stilken på rosmarin?

Bruk hele stilker, eller fjern bladene fra stilken og bruk dem hele. Rosmarin gir nydelig smak til marinader og sauser, og er perfekt til lam!

Hvordan få rosmarin til å vokse?

Rosmarin liker lang veksttid, og trenger å etablert seg godt. Den liker å tørke opp innimellom, og så er den jo veldig glad i ekte sollys. Uansett hvor mye kunstig lys den får, merkes det godt at sollys er det beste, forteller Ragnhild.

Kan rosmarin overvintre inne?

Rosmarin vil gjerne komme inn når høsten kommer siden den ikke liker kulde. Sett planten lyst og sørg for at jorda alltid er litt fuktig, men ikke gi den ekstra gjødsel.

Hvordan klipper man rosmarin?

Grener som har stygge blader skal beskjæres, og høstes ved å klippe av toppskudd, gjerne litt av gangen. Rosmarinen kan overvintre i potte på et svalt, lyst og frostfritt sted.

Hva slags jord til rosmarin?

  • Råd om stell. Rosmarin skal plantes på et varmt og solfylt sted, og skal tørke opp mellom vanningene.
  • Slik planter du. Rosmarinen vil gjerne ha en veldrenert og kalkholdig jord, eksempelvis Plantasjens Urte- og grønnsaksjord.
  • Frakt og levering.
  • Spesifikasjoner.

Når plante rosmarin?

Detaljer
Innhold porsjon0,1g
Latinsk navnRosmarinus officinalis
Såtid forkulturjan-feb
Såtid direktesåing
Spiretemperatur>18˚C

Hvordan lykkes med krydderurter?

De fleste urter trives best når de får jevnt med fuktighet, for så å tørke forsiktig opp mellom hver vanning. Etter ca. to uker kan du starte med å gjødsle forsiktig (bedre med litt for lite enn for mye) med organisk gjødsel fra hagesenteret. Gjødsle alltid på fuktig jord.

Kan rosmarin tørkes?

Urter som er fine å tørke: Timian, rosmarin, dill, salvie og oregano. Urter kan både tørkes og fryses på flere forskjellige måter, og noen urter passer bedre til det ene enn til det andre.

Kan man fryse fersk rosmarin?

Ting du kan bruke fryste urter til:

Gryter og supper: Frys ned timian eller rosmarin. Pizza, pasta og tomatsauser: Frys ned basilikum og oregano.

Kan fersk rosmarin fryses?

Alle urter kan fryses

Du kan bruke hvilken som helst type urt. Basilikum, koriander, mynte, sitronmelisse, rosmarin, timian, salvie, dill, oregano, persille, gressløk, estragon – bare fantasien setter grenser! Du kan også blande flere urtetyper, men da er det lurt å bruke noen som passer godt sammen.

Hvordan oppbevare fersk rosmarin?

Oppbevar ikke krydderurter sammen med tomater, røde pepperfrukter, epler og pærer. De avgir etylengass, som gjør at urtene blir bløte og slappe. Frys gjerne rosmarin ved å ha friske buketter i en liten plastpose og blås inn litt luft.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment