Hvordan stelles blomsteren calla for best trivsel og blomstring

Liker du å ha calla-blomster, men er usikker på hvordan du skal stelle dem? Kanskje du har kjøpt en vakker calla, men er litt usikker på hvordan du kan ta vare på den best mulig?

Det er frustrerende når du vil at calla-blomstene dine skal skinne, men du er usikker på hvordan du skal gi dem den omsorgen de trenger. Hvordan kan du sørge for at dine calla-blomster blomstrer og trives?

I denne artikkelen vil jeg dele enkle og effektive tips for hvordan du kan stelle calla-blomstene dine, slik at du kan glede deg over vakre og sunne blomster i hjemmet ditt.

Velge riktig sted for calla-blomsten

Når du velger et sted for calla-blomsten din, er det viktig å ta hensyn til visse faktorer som kan påvirke trivselen og blomstringen. Her er noen nyttige tips:

 • Plasser calla-blomsten på et sted med indirekte lys. Direkte sollys kan være for sterkt og skade planten.
 • Sørg for at romtemperaturen er mellom 15-22°C. Calla-blomster trives best i moderat varme.
 • Unngå trekk og kulde. Det kan føre til at planten ikke trives optimalt.
 • Hold calla-blomsten unna varmekilder som radiatorer eller ovner, da dette kan tørke den ut.

Husk at riktig plassering spiller en viktig rolle i å sikre at calla-blomsten din blomstrer vakkert og holder seg sunn over tid.

Vanne calla-blomsten riktig

Når det gjelder vanning av calla-blomsten, er det viktig å finne en god balanse. Her er noen tips for å vanne din calla-blomst riktig:

 • Sørg for at jorden er fuktig, men ikke våt.
 • Vann planten regelmessig, spesielt i vekstsesongen.
 • Hell overskuddsvann ut av potten for å unngå rotråte.
LES DETTE:  Hvor mye stiger en eiendom i verdi med opparbeidet hage? Utforsk potensialet

Gi næring til calla-blomsten

Når det kommer til å gi næring til calla-blomsten, er det viktig å huske på et par nøkkelpunkter for å sikre at den trives og blomstrer frodig. Her er noen nyttige tips:

 • Velg riktig gjødsel: Bruk en gjødsel med lavt nitrogeninnhold, men høyere innhold av fosfor og kalium. Dette vil fremme blomstringen og styrke plantens rotvekst.
 • Tidspunkt for gjødsling: Start mating av calla om våren når veksten begynner. Fortsett med å gjødsle hver tredje uke i vekstsesongen for best resultater.
 • Følg doseringsanvisningene: Overgjødsling kan være skadelig, så følg alltid produsentens anbefalinger for riktig mengde gjødsel.

Disse enkle trinnene vil bidra til å holde din calla-blomst sunn, glad og vakker over tid uten fare for overgjødsling eller næringsmangel.

Sørge for riktig temperatur og luftfuktighet

For at calla-blomsten din skal trives optimalt, er det viktig å skape riktige forhold når det gjelder temperatur og luftfuktighet. Her er noen nyttige tips:

 • Temperatur:
 • Hold omgivelsestemperaturen jevn.
 • Ideell temperatur for calla-blomsten er mellom 18-22°C.
 • Unngå plutselige temperatursvingninger.
 • Luftfuktighet:
 • Calla-blomster liker høy luftfuktighet.
 • Hvis luften er tørr, kan du plassere planten på en grusplate fylt med vann uten at potten berører vannet direkte.
 • Tegn på ubalanse:
 • For høy eller lav temperatur kan føre til visne blader eller mangel på blomstring.
 • Lav luftfuktighet kan resultere i brune bladkanter.

Beskjæring og stell av calla-blomsten

Når det gjelder beskjæring av calla-blomsten, er det viktig å fjerne visne blomster og blader jevnlig for å oppmuntre til ny vekst. Du bør bruke rene hagesakser eller kniver for å unngå infeksjoner. Klipp blomsterstengler tilbake til basen når de visner.

LES DETTE:  Hvordan plante keiserkrone? Tips og triks for en frodig hage

For generelt stell, sørg for at planten får nok lys, men unngå direkte sollys på de varmeste tidspunktene på dagen. Hold jorden fuktig, men ikke våt – overvanning kan føre til råte.

Gjødsling er viktig for calla-blomsten. Bruk en balansert gjødsel en gang i måneden i vekstsesongen for å fremme sunn og kraftig vekst. Unngå overdosering, da dette kan skade planten.

Når det kommer til temperatur, hold omgivelsestemperaturen stabil mellom 18-22°C som nevnt tidligere. Plutselige temperatursvingninger kan være skadelige for planten.

Vedlikehold riktig luftfuktighet ved å plassere en luftfukter i nærheten av planten eller ved å sprøyte bladene med vann regelmessig. Husk at tørr luft kan føre til problemer som brunede bladkanter.

Konklusjon

Du har nå lært viktige stellråd for å sikre calla-blomstens trivsel. Husk å plassere den i jevn temperatur, med høy luftfuktighet og godt lys. Beskjær visne blomster og blader regelmessig for å oppmuntre til ny vekst. Unngå overvanning og bruk balansert gjødsel månedlig i vekstsesongen. Ved å opprettholde riktig omsorg, vil calla-blomsten belønne deg med sin skjønnhet over tid.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg best plassere calla-blomsten for optimal trivsel?

Det anbefales å plassere calla-blomsten et sted med indirekte lys, unngå direkte sollys på de varmeste tidspunktene, og sørge for jevn temperatur mellom 18-22°C.

Hvor ofte bør jeg vanne calla-blomsten?

Vann calla-blomsten når jorden er tørr ca. 2-3 cm nede. Unngå overvanning, da dette kan føre til råte.

Hvordan skal jeg gjødsle calla-blomsten riktig?

Gi calla-blomsten balansert gjødsel en gang i måneden i vekstsesongen for å sikre riktig næringstilførsel.

Er beskjæring viktig for calla-blomstens trivsel?

Ja, beskjæring av visne blomster og blader med rene hagesakser/kniver vil oppmuntre til ny vekst og holde planten sunn.

LES DETTE:  Hvordan dyrke kinakål hjemme: Nyttige tips og råd

Hvilken rolle spiller luftfuktigheten for calla-blomsten?

Calla-blomster trives best med høy luftfuktighet. Du kan opprettholde fuktigheten ved å bruke en luftfukter eller spraye bladene med vann jevnlig.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment