Hvordan stelle pelargonia: Optimal blomstring og overvintringstips

Lurer du på hvordan du kan stelle pelargoniaene dine på best mulig måte? Kanskje har du opplevd at de vakre blomstene dine ikke trives like godt som du skulle ønske? Vel, fret ikke! Vi er her for å hjelpe deg med noen enkle tips og triks for å få pelargoniaene til å blomstre i all sin prakt.

Har du noen gang stått foran pelargoniaene dine og lurt på hva de egentlig trenger for å trives? Det er en vanlig utfordring for mange blomsterentusiaster. Men fortvil ikke, vi skal gi deg den nødvendige kunnskapen slik at du kan gi plantene dine akkurat det de trenger for å blomstre og vokse på sitt beste.

Velg riktig plassering

Når du bestemmer deg for hvor du skal plassere pelargoniaene dine, er det viktig å huske at riktig belysning er nøkkelen til sunne planter. Her er noen nyttige tips:

 • Solrik Beliggenhet: Pelargoniaer trives best på et sted med mye sollys. Plasser dem derfor på et sted hvor de får minst 6 timer med direkte sollys om dagen.
 • Unngå Trekk: Sørg for å unngå trekk, da dette kan påvirke plantenes helse negativt.
 • God Luftstrøm: Selv om du bør unngå trekk, er det viktig å sørge for god luftsirkulasjon rundt plantene. Dette bidrar til å forebygge sykdommer og gir optimal vekstbetingelser.

Vann riktig

Når det gjelder vanning, er det viktig å finne en god balanse. Overvanning kan være like skadelig som under-vanning for pelargoniaene dine. Her er noen tips for hvordan du kan vanne plantene dine riktig:

 • Sjekk jorden før du vanner. Stikk en finger ned i jorden – hvis den føles tørr rundt fingertuppen, er det på tide å vanne.
 • Vann grundig når du først vanner planten. La vannet renne ut av potten for å sikre at røttene får tilstrekkelig fuktighet.
 • Unngå å vanne bladene direkte, da dette kan føre til soppsykdommer. Retningen av vannstrålen bør være mot jorden og ikke mot bladverket.
LES DETTE:  Hvordan stelle guttebaby enkelt og trygt

Husk at riktig vanning er avgjørende for pelargoniaenes trivsel. Med disse enkle stegene kan du sørge for at plantene dine får akkurat den mengden vann de trenger for å blomstre optimalt uten å overvannes.

Gjødsling

Når det gjelder å stelle pelargoniaene dine, er riktig gjødsling en viktig faktor for å opprettholde sunne og blomstrende planter. Her er noen nyttige tips og retningslinjer for effektiv gjødsling:

 • Velg riktig gjødsel: Bruk en balansert blomstergjødsel med tilpasset næring for pelargoniaer. Dette vil bidra til å fremme sunn vekst og rikelig blomstring.
 • Frekvens: Du bør gjødsle pelargoniaene dine omtrent hver 2.-3. uke i vekstsesongen, vanligvis fra vår til høst. Unngå overgjødsling, da dette kan skade plantene.
 • Påføringsmetode: Følg instruksjonene på gjødselflasken nøye for korrekt bruk. Det er vanligvis best å oppløse gjødselet i vann før påføring for jevn distribusjon av næringsstoffene.
 • Unngå bladfôring: Påfør gjødselet direkte ved roten av planten istedenfor på bladverket. Dette reduserer risikoen for brannskader eller soppsykdommer.

Beskjæring

Når det kommer til beskjæring av pelargonia, er det viktig å huske på at dette bør gjøres regelmessig for å opprettholde en sunn og buskete plante. Her er noen nyttige tips for riktig beskjæring:

 • Fjern visne blomster jevnlig for å oppmuntre til kontinuerlig blomstring.
 • Klipp av lange skudd for å fremme en kompakt vekst.
 • Ta bort døde eller syke blader for å holde planten frisk.

Husk at riktig verktøy er viktig når du beskjærer pelargoniaene dine. Bruk rene og skarpe saks eller beskjæringsverktøy for å redusere risikoen for infeksjoner.

En god tidspunkt for beskjæring er om våren, rett før den aktive vekstsesongen starter. Dette vil bidra til å forme planten tidlig og stimulere sunn vekst gjennom sesongen.

LES DETTE:  Hvordan plante Prunus Status Zakura: En guide for sunn vekst

Ved å følge disse enkle retningslinjene, kan du sikre at pelargoniaene dine holder seg sunne, buskete og klare til å produsere vakre blomster gjennom hele sesongen.

Overvintre pelargoniaene

Når høsten nærmer seg, er det viktig å tenke på hvordan du kan overvintre pelargoniaene dine for å sikre at de blomstrer igjen neste sesong. Her er noen nyttige tips:

 • Innendørs eller utendørs?
 • Du kan velge å overvintre pelargoniaene innendørs eller i et frostfritt drivhus.
 • Vanning og lys:
 • Reduser vanningen gradvis når temperaturene synker, og plasser plantene på et lyst sted.
 • Beskjæring:
 • Før du flytter dem inn, kan du beskjære plantene lett for å fjerne visne blader og fremme sunn vekst.
 • Rengjøring:
 • Sjekk plantene for skadedyr før du tar dem med inn, slik at du unngår spredning av uønskede gjester.
Vanning under overvintring Lysforhold Beskjæring
1 gang per måned Lyst sted Lett beskjæring

Konklusjon

Du har nå lært viktige stellråd for å sikre at pelargoniaene dine blomstrer optimalt. Ved å følge rådene om riktig plassering, vanning, gjødsling og beskjæring, kan du opprettholde plantenes helse og buskete vekst. Husk å fjerne visne blomster regelmessig, klippe lange skudd for kompakt vekst, og sjekke plantene for skadedyr før du overvintrer dem. Å beskjære rett før vekstsesongen starter er avgjørende for å forme planten og stimulere sunn vekst. Reduser vanningen gradvis når høsten nærmer seg, og flytt plantene til et lyst sted for å sikre at de trives. Ved å følge disse enkle trinnene, kan du glede deg over sunne og blomstrende pelargoniaer gjennom sesongen.

Hyppige spørsmål

Hvordan bør jeg beskjære pelargoniaene mine?

Beskjær visne blomster jevnlig, klipp lange skudd for kompakt vekst, og fjern døde eller syke blader før vekstsesongen starter for sunn vekst.

LES DETTE:  Hvordan dyrke granateple inne: En komplett guide for suksess

Hva er det viktigste verktøyet for beskjæring av pelargoniaer?

Bruk rene og skarpe hagesakser for å unngå å skade planten under beskjæringen.

Når bør jeg beskjære pelargoniaene mine?

Beskjær pelargoniaene rett før vekstsesongen starter for å forme planten og stimulere sunn vekst gjennom sesongen.

Hvordan kan jeg overvintre pelargoniaer?

Vurder å overvintre pelargoniaer innendørs eller i et frostfritt drivhus. Reduser gradvis vanningen når temperaturene synker, og plasser dem på et lyst sted.

Hva bør jeg gjøre før jeg overvintre pelargoniaene mine innendørs?

Let beskjære pelargoniaene lett for å fjerne visne blader før du flytter dem inn for å fremme sunn vekst gjennom overvintringen.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment