Hvordan stelle høner for optimal eggproduksjon

Lurer du på hvordan du kan gi hønene dine den beste omsorgen? Kanskje du har lagt merke til at eggproduksjonen ikke er som den pleide å være?

Det er frustrerende når hønene ikke trives, men fortvil ikke! I denne artikkelen vil jeg vise deg enkle stelltips som vil bidra til lykkelige og sunne høner, som igjen gir deg de deiligste eggene.

Valg av rase

Når du skal velge hvilken hønerase du ønsker å ha, er det viktig å tenke på forskjellige faktorer. Her er noen ting du bør vurdere:

 • Eggproduksjon: Noen raser er flinkere til å legge egg enn andre. Hvis du ønsker mange egg, bør du se etter raser som er kjent for god eggproduksjon.
 • Temperament: Tenk på hvor tamme eller aktive du vil at hønene dine skal være. Noen raser er rolige og lette å håndtere, mens andre kan være mer nervøse.
 • Vinterhardhet: I Norge med kalde vintrer, kan det være lurt å velge en rase som tåler kulde godt.

En populær rase blant norske hønseeiere er Norsk Hvit – den trives godt i vårt klima og har god eggproduksjon. En annen vanlig valg for nybegynnere er Rhode Island Red, kjent for sin robusthet og fine fjærdrakt.

Husk at uansett hvilken rase du velger, vil regelmessig stell og omsorg sikre lykkelige høner som belønner deg med deilig egg.

Riktig kosthold

Når det kommer til Riktig kosthold for hønene dine, er det viktig å sørge for at de får i seg riktig næring for god helse og optimal eggproduksjon. Her er noen nyttige tips:

 • Gi hønene tilgang til friskt vann hele tiden. Det er essensielt for helsen deres.
 • Sørg for at fôret du velger, inneholder riktig balanse av protein, karbohydrater, vitaminer og mineraler.
 • Unngå å gi dem mat som er skadelig for dem, som sjokolade eller løk.
 • Tilby gjerne litt grønnsaker og frukt som en ekstra godbit – de vil sette pris på variasjonen.
LES DETTE:  Hvorfor ble de hengende hagene i Babylon skapt? Utforsk historien her

Husk at et balansert kosthold ikke bare holder hønene sunne, men kan også påvirke smaken og kvaliteten på eggene de legger.

Opprettholde hygiene

For å sikre at hønene dine trives og forblir friske, er det viktig å opprettholde god hygiene i hønsegården. Her er noen nyttige tips:

 • Hold reirbokser rene: Bytt ut strøet jevnlig for å unngå opphopning av skitt og bakterier.
 • Rens vann- og fôrskåler regelmessig: Vask dem grundig med varmt såpevann for å hindre spredning av sykdommer.
 • Fjern avføring daglig: Rengjør hønsegården for avføring for å redusere risikoen for parasitter og sykdommer.
 • Sjekk hønene jevnlig: Se etter tegn på sykdom eller skader, og ta nødvendige tiltak ved behov.

God hygiene bidrar ikke bare til hønenes trivsel, men kan også påvirke eggproduksjonen positivt. Ved å holde omgivelsene rene og sunne, skaper du et trygt miljø for hønene dine.

Sikre et trygt miljø

For å sikre at hønene trives og produserer egg på sitt beste, er det viktig å skape et trygt miljø for dem. Her er noen viktige punkter du bør fokusere på:

 • Hønsegårdens innhegning: Sørg for at hønsene har nok plass til å bevege seg og utforske uten fare for rovdyrangrep. Lukk eventuelle hull eller åpninger som rovdyr kan komme gjennom.
 • Beskyttelse mot værforhold: Høner er følsomme for ekstreme temperaturer. Sørg for at de har et godt isolert hus som beskytter dem mot kulde om vinteren og overoppheting om sommeren.
 • Sikre reirbokser: Hold reirboksene rene og tørre, med nok strø i bunnen for komfort. Dette bidrar til at hønene legger egg på riktig sted og reduserer risikoen for smitte.
 • Rengjøringsrutiner: Regelmessig fjerning av avføring fra gulvet i hønsehuset reduserer luktnivået og hindrer opphopning av skadelige bakterier.
LES DETTE:  Hvordan stelle pelsen til Pomeranian som en ekspert uten stress

Viktigheten av lys: Høner trenger riktig mengde lys for å regulere sin biologiske klokke og opprettholde god helse. Sørge for naturlig lysinnfall eller bruk kunstig belysning om nødvendig.

Å ta disse tiltakene vil ikke bare sikre en tryggere omgivelse for dine fjærkledde venner, men det vil også bidra til en sunnere og mer produktiv flokk.

Tren hønene dine

Å trene hønene dine er en flott måte å holde dem sunne og aktive på. Her er noen tips for å hjelpe deg med å komme i gang:

 • Regelmessig mosjon: La hønene strekke på beina ved å gi dem tilgang til et område hvor de kan bevege seg fritt.
 • Bruk av belønninger: Belønn hønene med favorittleker eller godbiter for å oppmuntre ønsket atferd.
 • Lek og stimulering: Gi hønene leketøy som speil eller baller for mental stimulering.
 • Sosialisering: Introduser nye elementer i miljøet deres, som grener eller gressmatter, for variasjon.

Conclusion

Du har nå lært viktige steg for å gi hønene dine den beste omsorgen for optimal eggproduksjon. Ved å fokusere på riktig kosthold, valg av rase, hygiene, og et trygt miljø, legger du grunnlaget for en sunn og produktiv flokk. Husk å opprettholde hønsegårdens innhegning, beskytte mot værforhold, tilby sikre reirbokser, følge rengjøringsrutiner og sørge for tilstrekkelig lys. Trening av hønene er også essensielt, inkludert mosjon, belønninger, lek, stimulering og sosialisering. Ved å implementere disse tiltakene vil du ikke bare ha glade og sunne høner, men også en flokk som trives og øker eggproduksjonen. Fortsett å ta vare på dine fjærkledde venner med omsorg og oppmerksomhet.

LES DETTE:  Hvordan drive mus ut av hagen - En guide fra forum.kvinneguiden.no

Ofte stilte spørsmål

Hvilke faktorer bidrar til god eggproduksjon hos høner?

For å sikre optimal eggproduksjon er det viktig å gi hønene riktig kosthold, velge riktig hønerase, opprettholde god hygiene i hønsegården og skape et trygt miljø.

Hvordan kan jeg sikre et trygt miljø for hønene mine?

Du kan skape et trygt miljø ved å sørge for en godt inngjerdet hønsegård, beskytte dem mot værforhold, tilby sikre reirbokser, etablere gode rengjøringsrutiner og tilby tilstrekkelig lys.

Hvorfor er trening viktig for hønene mine?

Trening, som innebærer regelmessig mosjon, bruk av belønninger, lek og stimulering, samt sosialisering, bidrar til å holde hønene sunne, aktive og trivselsfulle.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment