Hvordan planter man Thuja? En enkel veiledning

Lurer du på hvordan planter man thuja i hagen din? Det er en vanlig utfordring for mange hageentusiaster som ønsker å legge til denne vakre busken i utendørsområdet sitt. Kanskje har du allerede prøvd å plante thuja tidligere, men sliter med å få den til å trives og vokse skikkelig?

Forestill deg følgende scenario: Du står i hagen din, ivrig etter å plante noen nye thuja-planter for å gi et grønt pust av frisk luft til omgivelsene dine. Men så snart du begynner prosessen, oppstår spørsmålene: Hvor dypt skal jeg grave? Hvordan bør jorden være for at thujaen skal vokse optimalt? Og hvilken pleie trenger disse plantene egentlig?

I denne artikkelen vil vi ta deg gjennom trinn-for-trinn-prosessen av hvordan du best kan plante thuja i hagen din. Vi vil dele nyttige tips og råd som vil hjelpe deg med å sikre at Thujaen din får den beste starten og blomstrer vakkert i det utendørsrommet ditt. Så la oss komme i gang med planting!

Valg av Thuja-sort

Når du skal velge hvilken Thuja-sort du vil plante, er det viktig å tenke på flere faktorer som kan påvirke valget ditt. Her er noen punkter å vurdere:

 • Størrelse og form: Tenk på hvor mye plass du har tilgjengelig for plantingen. Noen Thuja-varianter vokser høyt og bredt, mens andre holder seg mer kompakte. Velg en sort som passer inn i området du har satt av.
 • Vekstforhold: Sjekk hvilke vekstforhold den aktuelle sorten foretrekker. Noen trives best i solrike omgivelser, mens andre tåler skygge bedre. Å velge en Thuja-sort som passer til miljøet den skal stå i, kan bidra til sunn og frodig vekst.
 • Behov for vedlikehold: Tenk over hvor mye tid og innsats du er villig til å bruke på vedlikehold av hekken eller treet. Noen sorter krever hyppig beskjæring og stell, mens andre er mer selvgående.
LES DETTE:  Hvordan plante akeleie? Enkel veiledning

Det finnes et bredt utvalg av Thuja-slekten å velge mellom, hver med sine unike egenskaper og fordeler. Utforsk ulike alternativer og ta hensyn til dine preferanser og behov før du tar den endelige beslutningen.

Å velge riktig Thuja-sort handler ikke bare om estetikk, men også om funksjonalitet og langsiktig trivsel for både planten selv og deg som gartner. Ta deg tid til å undersøke de ulike alternativene nøye før du går videre med prosessen!

Sted og jordforhold

Når du planter thuja, er det viktig å velge riktig sted og jordforhold for at plantene skal trives og vokse optimalt. Her er noen nyttige tips og retningslinjer for å sikre at din thuja får den beste starten:

Valg av sted

 • Sollys: Thuja trives best i områder med godt sollys. Velg derfor et sted i hagen som får minst 6 timer med sollys om dagen.
 • Vindbeskyttelse: Unngå å plante thujaer på eksponerte steder med mye vind. En vindbeskyttet beliggenhet vil bidra til bedre vekstvilkår.
 • Avstand til andre planter: Sørg for tilstrekkelig avstand mellom thujaene og andre planter for å unngå konkurranse om næring og plass.

Jordforhold

 • Drenasje: God drenering er avgjørende for thujaens trivsel. Unngå steder med stillestående vann eller dårlig drenering.
 • Jordtype: Thuja trives i en godt drenert jord av middels fruktbarhet. En pH-verdi på rundt 6,0–7,5 er ideell for god vekst.
 • Gjødsling: Tilfør organisk materiale som kompost eller gjødsel før planting for å gi thujaen en næringsrik start.

Husk at riktig plassering og gode jordforhold legger grunnlaget for sunne og frodige thuja-planter som vil glede deg i mange år fremover. Ta deg tid til å velge et passende sted og sørge for optimal jordkvalitet – det vil lønne seg i det lange løp!

Planting av Thuja

Når du skal plante thuja, er det viktig å velge riktig sted og forberede jorden godt. Her er noen nyttige tips for å sikre at dine thuja-planter trives og vokser sunt:

LES DETTE:  Hvordan se forskjell på han og hun plante bringebær: Praktiske tips

Velg et passende sted

Finn en solrik eller delvis skyggefull plassering for thujaene dine. De trives best i godt drenert jord, så sørg for at området ikke blir vannmettet etter regn.

Forberedelse av planting

Grav et hull som er dobbelt så bredt som roten på thujaen, men like dypt. Bland litt kompost eller annen organisk materiale i jorden før planting for å gi næring til planten.

Planting prosessen

Plasser thujaen forsiktig i hullet, fyll deretter igjen med jord og press forsiktig rundt basen for å sikre god kontakt mellom røttene og jorden.

Vanning og vedlikehold

Vann grundig rett etter planting og fortsett med jevnlig vanning gjennom den første vekstsesongen. Beskytt unge planter mot sterke vindkast og frost tidlig på våren.

Husk at regelmessig beskjæring vil hjelpe thujaene dine med å opprettholde en sunn form og fremme god vekst. Følg disse retningslinjene nøye for å sikre at din thuja-hageblir frodig og vakker!

Vanning og pleie

Når det gjelder vanning av thuja, er det viktig å ha en balanse. Du vil ikke at jorden skal være for tørr eller for våt. Så hvordan vet du når det er på tide å vanne? En god indikasjon er å sjekke jordens fuktighet ved å stikke fingeren noen centimeter ned i bakken nær plantens rotsystem. Hvis det føles tørt, er det kanskje på tide med litt vann.

Husk at overvanning kan være like skadelig som under­vanning. Så vær oppmerksom på tegnene på overvanning, for eksempel gulfarging eller visne blader. Thujaer liker jevn fuktighet, så prøv å etablere en regelmessig vanningsrutine basert på værforholdene og plantens behov.

Når vi snakker om pleie, tenk også på beskjæring og gjødsling. Beskjær thujaen din regelmessig for å oppmuntre til sunn vekst og tettere løvverk. Fjern døde grener og form busken etter behov. Når det gjelder gjødsling, bruk en egnet gjødsel til thuja i henhold til instruksjonene på pakken.

LES DETTE:  Hvordan kutte aloe vera plante? En enkel guide

Et annet nyttig tips er å holde området rundt thujaen fri for ugress og rusk som kan konkur­rere om næringen. En sunn thuja trives best i godt drenert jord uten mye konkurranse fra andre planter.

Ved å gi riktig vanning og nøye pleie vil du kunne nyte en frodig og vakker thujahekk som beriker hagen din år etter år!

Vanlige problemer og løsninger

Når du dyrker thuja, kan det oppstå noen vanlige problemer underveis. Her er noen tips for å løse dem:

 • Misfarging av bladverk:
 • Insektsangrep:
 • Overbeskjæring:

Disse enkle løsningene kan bidra til å holde thujaen din sunn og frodig gjennom sesongene. Husk at regelmessig pleie og oppmerksomhet er nøkkelen til å forebygge potensielle problemer før de eskalerer.

Konklusjon

Det er tydelig at å plante thuja ikke trenger å være en skremmende oppgave. Med riktig kunnskap og planlegging kan du enkelt få disse vakre trærne til å blomstre i hagen din. Her er noen nøkkelpunkter du bør huske på:

 • Velg riktig sted: Thuja trives best i solrike områder med godt drenert jord.
 • Forberedelse er nøkkelen: Sørg for å grave et passende hull og tilføre næring før planting.
 • Vanning er viktig: Spesielt i begynnelsen må du sørge for at thujaen får nok vann.
 • Beskjæring og stell: Regelmessig beskjæring vil hjelpe thujaen med å holde seg sunn og frodig.

Husk at tålmodighet også spiller en stor rolle når det gjelder å dyrke thuja. Ikke forvent umiddelbare resultater, men gi treet tid til å etablere seg og vokse. Med litt innsats og omsorg vil du snart kunne glede deg over vakre, grønne thujaer som beriker hagen din.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment