Hvordan plante salvie? En enkel guide

Lurer du på hvordan plante salvie riktig for å få den til å trives i hagen din? Det er enkelt å bli overveldet av alle tips og triks der ute, men fortvil ikke! Med riktig kunnskap kan du skape et ideelt miljø for denne aromatiske urten.

Tenk deg at du går ut i hagen din og plukker fersk salvie til middagsretten din. Enklere sagt enn gjort? Ikke nødvendigvis! Ved å følge noen grunnleggende retningslinjer kan du ha din egen salviehage som gir deg glede og nytte hele sesongen.

I denne artikkelen vil jeg guide deg gjennom steg-for-steg prosessen med å plante salvie, fra valg av riktig sted i hagen til pleie og vedlikehold etter planting. La oss sammen utforske hemmelighetene bak vellykket salviedyrking!

Velg riktig sted for salvie

Når du skal plante salvie, er det viktig å velge det RETTE stedet. Her er noen TING du bør tenke på:

 • Sollys: Salvie trives best i FULLT sollys. Finn et sted der plantene kan få minst 6-8 TIMER med sol hver dag.
 • Jordkvalitet: Salvie foretrekker godt DRENERENDE jord. Sørg for at jorden er løs og ikke blir vannfylt, da dette kan føre til råte.
 • Luftstrøm: God LUFTSIRKULASJON er avgjørende for å hindre sykdommer i plantene. Unngå å plante salvie på altfor tette eller fuktige steder.

For å sikre at salvien din vokser og blomstrer optimalt, velg en plassering som oppfyller disse kravene. Husk også å vanne planten jevnlig og fjerne eventuelle ugress som kan konkurrere om næringen. Lykke til med dyrkingen av din egen deilige salvie!

Forbered jorden for planting

Når du skal plante salvie, er det viktig å forberede jorden på riktig måte. Her er noen nyttige tips og trinn du bør følge:

 • Fjern ugress: Før du begynner å plante salvien, sørg for å fjerne alt ugress fra området. Ugress kan konkurrere med planten din om næring og vann, så det er viktig å få en god start ved å rydde grundig.
 • Løsne jorden: Etter at ugresset er fjernet, løsne jorden godt med en spade eller grep. Dette vil hjelpe røttene til salvien å trenge dypt ned i jorden og få tilgang til nødvendig fuktighet og næringsstoffer.
 • Tilsett kompost: Forbedre jordkvaliteten ved å tilsette kompost eller annen organisk materiale. Dette vil bidra til å berike jorden og gi planten en sunn vekstgrunnlag.
 • Sjekk pH-verdien: Salvie trives best i nøytral til litt alkalisk jord. Sjekk pH-verdien på jorden din med en test fra hagesenteret, og juster den om nødvendig ved å tilsette kalk eller svovel.
 • Planlegg plasseringen: Vær oppmerksom på hvor mye sollys området får gjennom dagen. Salvie liker vanligvis godt med sollys, så velg et sted som får minst 6 timer med sol hver dag for optimal vekst.
LES DETTE:  Hvordan tåler portulaca planten temperatur? Tips for trivsel og beskyttelse

Ved å følge disse trinnene før du planter salvien din, legger du grunnlaget for en sunn og frodig plante som vil glede deg gjennom sesongen.

Slik planter du salvie stiklinger

Når det kommer til å plante salvie stiklinger, er det noen viktige trinn du bør følge for å sikre suksess. Her er en praktisk guide som vil hjelpe deg med å få de små plantene til å trives og blomstre:

Forberedelse av stiklingene

Først må du velge sunne salvieplanter fra moderplanten din. Velg unge skudd som ikke har begynt å blomstre ennå. Klipp stiklingene forsiktig med en skarp saks eller kniv rett under et bladpar for å oppmuntre til ny vekst.

Planting av stiklingene

Etter at du har klippet stiklingene, fjern forsiktig bladene på den nedre delen av hver stilk. Dette vil bidra til å forhindre råtnende blader når de er i jorden. Deretter kan du plante stiklingene i fuktig, godt drenerende jord. Plasser dem i en potte eller et bed som får nok sollys.

Vanning og pleie

Vann stiklingene regelmessig, men pass på at jorden ikke blir gjennomvåt. Salvie liker ikke våte røtter, så det er viktig å la overflaten tørke litt mellom hver vanning. Du kan også bruke et mildt gjødsel en gang i måneden for å gi næring til plantene mens de vokser.

Beskyttelse mot elementene

Hvis du planter salvie utendørs, sørg for at plantestedet er beskyttet mot sterke vindkast og ekstreme værforhold. Du kan også legge et lag med organisk mulch rundt plantene for å bevare fuktigheten og holde ugress under kontroll.

LES DETTE:  Hvordan dyrke roser fra en bukett og skape din egen hagepryd

Ved å følge disse trinnene nøye og gi omsorgsfull oppmerksomhet til dine salvie stiklinger, vil du snart kunne glede deg over sunne og frodige planter som beriker hagen din med sin herlige aroma og vakre løvverk!

Vann og pleie av salvieplanten

Salvie er en hardfør plante som krever lite vedlikehold, men riktig vanning og pleie kan bidra til å sikre at den trives og blomstrer. Her er noen enkle tips for å ta vare på din salvieplante:

Riktig vanning:

 • Unngå overvanning: Salvie liker ikke å stå i fuktig jord over lengre tid. Sørg for at potten har god drenering slik at røttene ikke blir stående i vann.
 • La jorden tørke ut mellom hver vanning: Før du vanner på nytt, sjekk om det øverste laget av jorden føles tørt. Dette hjelper deg med å unngå overvanning.

Lys og temperatur:

 • Plassering: Plasser salvien et sted der den får minst 6 timer med sollys om dagen. Jo mer sollys den får, jo bedre vil den trives.
 • Temperatur: Salvie liker varme temperaturer, så sørg for at den ikke utsettes for kulde eller trekk.

Beskjæring og pleie:

 • Beskjær jevnlig: For å oppmuntre til ny vekst bør du beskjære planten regelmessig. Klipp av visne blomster og grener for å opprettholde en sunn plante.
 • Gjødsling: Gi planten næring med en balansert gjødsel i vekstsesongen for å fremme sunn vekst.

Ved å følge disse enkle tipsene vil du kunne glede deg over vakker, frodig salvie i hagen din gjennom hele sesongen!

Høsting og lagring av salvie

Når det gjelder høsting og lagring av salvie, er det viktig å følge riktige fremgangsmåter for å sikre at urten beholder sin aroma og smak. Her er noen nyttige tips:

LES DETTE:  Hvordan stelle orkide? Tips for sunn og vakker blomstring

Høsting:

 • Tidspunkt: Det beste tidspunktet for høsting av salvie er på morgenen etter duggen har tørket, før solen blir for varm.
 • Metode: Klipp forsiktig av stilkene med en skarp saks eller kniv rett over et bladpar for å oppmuntre til ny vekst.
 • Frekvens: Regelmessig høsting fremmer sunn vekst. Unngå å fjerne mer enn en tredjedel av planten om gangen.

Tørking:

 • Lufttørking: Bind stilkene sammen og heng dem opp ned på et mørkt, godt ventilert sted i omtrent to uker.
 • Alternativ metode: Bladene kan også tørkes på et brett eller en rist ved romtemperatur, men unngå direkte sollys.

Lagring:

 • Beholder: Oppbevar de tørkede salviebladene i lufttette beholdere som glasskrukker eller poser for å bevare friskheten.
 • Oppbevaringssted: Plasser beholderne på et kjølig, mørkt sted borte fra varme og fuktighet.

Ved å følge disse enkle trinnene kan du sikre at den høstede salvien beholder sin kvalitet og smak lenge etter sesongen er over.

Konklusjon

Det er tydelig at å plante salvie kan være en berikende opplevelse for deg og hagen din. Med riktig kunnskap og omsorg kan du glede deg over de aromatiske bladene og vakre blomstene denne planten bringer til utemiljøet ditt.

Oppsummering av trinn:

 1. Forbered jorden grundig før planting.
 2. Velg et solrikt sted for optimal vekst.
 3. Vann regelmessig, men unngå overvanning.
 4. Beskjær planten jevnlig for å opprettholde sunn vekst.
 5. Høst bladene forsiktig for kulinarisk bruk eller tørking.

Fordeler med å plante salvie:

 • Tilfører smakfulle urter til matlagingen din.
 • Attraktivt utseende med vakre fiolette blomster.
 • Tiltrer bier og sommerfugler til hagen din.

Du vil sikkert nyte gleden av å ha din egen salvieplante i hagen, så kom i gang med planting og nyt alle fordelene denne fantastiske urten har å by på!

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment