Hvordan Plante Rabarbra? Enkel guide for nybegynnere.

Lurer du på hvordan plante rabarbra i hagen din? Det er en spennende prosess som kan gi deg en deilig avling å glede deg over. Kanskje har du allerede prøvd, men ikke fått resultatene du håpet på. Ikke fortvil! Med riktig kunnskap og steg-for-steg veiledning kan du snart ha din egen frodige rabarbraplante.

Tenk deg å kunne gå ut i hagen din og hente fersk rabarbra til å lage saftige paier eller syltetøy. Det er noe spesielt med å dyrke dine egne grønnsaker, og rabarbra er intet unntak. Den syrlige smaken passer perfekt til en rekke retter, og det beste av alt er at den er relativt enkel å dyrke når du vet hvordan.

I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom trinnene for å plante rabarbra, fra valg av riktig sted i hagen til stell og vedlikehold gjennom vekstsesongen. Enten du er nybegynner eller har litt erfaring med hagedyrking, vil denne veiledningen hjelpe deg med å lykkes med din egen rabarbraplante. Så sett i gang, og snart vil du kunne høste de friske stilkene rett utenfor ditt eget hjem!

Velge riktig sted for rabarbraen

Å finne det riktige stedet for rabarbraen din er avgjørende for en vellykket vekst. Her er noen nyttige tips og retningslinjer:

 • Solrik beliggenhet: Rabarbra trives best i solrike omgivelser. Sørg for at plassen du velger, får nok sollys i løpet av dagen.
 • God drenering: Jorden bør ha god drenering for å unngå vannlogging, noe som kan skade plantens røtter. Unngå steder der vann samler seg.
 • Beskytt mot vind: Selv om rabarbra liker sol, kan sterke vinder være skadelige. Vurder å plante den et sted beskyttet mot kraftig vind.
 • Unngå skyggefulle områder: Rabarbra trenger sollys for å trives og produsere gode avlinger. Unngå å plante den under store trær eller andre skyggefulle strukturer.

Ved å ta hensyn til disse faktorene når du velger et sted for rabarbraen din, legger du grunnlaget for en sunn og fruktbar vekstsesong. Husk at god planlegging og omsorg i starten kan bidra til en frodig hage med deilige rabarbrastilker!

LES DETTE:  Hva er ugrasset i hagen? Alt du trenger å vite

Forberede jorden

Når du skal plante rabarbra, er det VIKTIG å forberede jorden skikkelig. Her er noen TRINN du kan følge for å sikre at plantene dine trives:

 • Først må du velge et PASSENDE sted i hagen din. Rabarbra liker sollys, så velg en SOLRIK plass med god drenering.
 • Deretter bør du GRAVE opp jorden til en DYBDE på omtrent 30-40 centimeter. Fjern steiner, ugress og røtter som kan hindre veksten.
 • Tilsett KOMPOST eller godt ROTTET GJØDSEL i jorden for å gi næring til plantene. Dette vil bidra til sunn vekst og gode avlinger.
 • Etterpå kan du JEVNE ut jorden og lage små GROPER med en avstand på ca. 60 centimeter mellom hver plante.

Husk at en GOD forberedelse av jorden legger grunnlaget for sunne og sterke rabarbraplantene dine. Ved å følge disse ENKLE trinnene, vil du øke sjansene for en vellykket høst!

Plante rabarbrarøttene riktig

Når du skal plante rabarbra i hagen din, er det avgjørende å sørge for at du gjør det på riktig måte for å sikre sunn vekst og en god avling. Her er noen nyttige tips og trinn for å hjelpe deg med å plante rabarbrarøttene dine på best mulig vis:

Forberedelse av jorden

Før du begynner selve plantingprosessen, må du sikre at jorden er godt egnet for rabarbra. Sjekk at området har god drenering siden rabarbra ikke trives i vannmettet jord. Bland inn kompost eller annen organisk materiale for å forbedre næringsinnholdet i jorden.

Valg av sted

Velg et solrikt sted i hagen din for å plante rabarbraplanten. Rabarbra trenger minst seks timer med sollys hver dag for å trives optimalt. Unngå områder som er utsatt for kraftig vind, da dette kan skade plantene.

Planting av røttene

Grav en grøft som er bred nok til å romme rotsystemet til rabarbraplanten. Plasser røttene forsiktig i grøften og dekk dem til med jord. Pass på at kronen (der stenglene møter roten) ligger rett under overflaten, mens rotsystemet er godt begravd.

Vanning og pleie

Etter planting er det viktig å vanne rikelig slik at jorden holder seg fuktig men ikke våt. Rabarbra liker jevn fuktighet, så sørg for regelmessig vanning spesielt i tørre perioder. Fjern ugress rundt planten regelmessig og bruk mulch for å bevare fuktigheten og holde ugress under kontroll.

LES DETTE:  Hvordan dyrke mais i Norge: En detaljert veiledning

Tidspunktet

Det beste tidspunktet for å plante rabarbra er om våren når frosten har gått fra bakken og temperaturen begynner å stige. Dette gir planten god tid til etablere seg før den kalde årstiden kommer igjen.

Med disse enkle retningslinjene vil du kunne plante rabarbaplantene dine på en måte som fremmer sunn vekst og optimal høsting gjennom sesongen!

Vanne og stelle planten

Når det gjelder å vanne og stelle rabarbraplanten din, er det noen viktige ting du bør huske på for å sikre at den trives og gir deg de deilige stilkene du ønsker.

Vanning

 • Rabarbra liker fuktig jord, så sørg for at den får tilstrekkelig med vann.
 • Det beste tidspunktet for vanning er tidlig om morgenen eller sent på kvelden når solen ikke er så intens.
 • Pass på at jorden rundt planten er fuktig, men ikke våt. Overvanning kan føre til råte.

Stell

 • Fjern ugress regelmessig rundt rabarbraplanten for å unngå konkurranse om næringsstoffer.
 • Tilfør organisk materiale som kompost eller gjødsel om våren for å gi planten en ernæringsrik start.
 • Klipp av blomsterstenglene før de utvikler seg helt for å oppmuntre til større bladvekst.

Beskyttelse mot skadedyr

 • Hold et øye med snegler og lus som kan angripe rabarbraplanten din.
 • Bruk naturlige metoder som å legge ut øllokker for snegler eller plante urter som hvitløk i nærheten for å skremme bort skadedyr.

Husk at god pleie av rabarbraplanten din vil belønne deg med sunne og saftige stilker gjennom sesongen. Så vær oppmerksom, ta vare på planten din, og nyt høsten av herlig rabarbra!

Hvordan høste rabarbra på riktig måte

Når det gjelder HØSTING av rabarbra, er det noen viktige ting å huske for å sikre at du får mest mulig ut av planten din. Her er noen nyttige tips:

 • Riktig tidspunkt: Når du skal høste rabarbraen din, bør du vente til planten har etablert seg godt etter planting. Det ideelle tidspunktet for høsting er vanligvis fra midten av mai til begynnelsen av juli.
 • Hvordan høste: Når du ser at stilkene er tykke og omtrent 25-30 cm lange, kan du begynne å høste. Hold stengelen nær roten og dra den forsiktig opp og ut fra planten mens du vrir den litt. Det er viktig å ikke kutte stilkene med en kniv da dette kan føre til infeksjoner.
 • Regelmessig høsting: For å oppmuntre til kontinuerlig vekst gjennom sesongen, bør du fortsette å høste stilkene regelmessig. Ikke la dem bli for store eller grove før du plukker dem.
LES DETTE:  Hvordan stelle corokia planten din for en vakker og sunn vekst

For en vellykket HØSTING av rabarbra, må du være nøye med prosessen og sørge for at planten får riktig pleie i løpet av sesongen. Etter at sesongen er over, kan det være lurt å gi planten ekstra næring for å hjelpe den med å komme seg før neste år.

Med disse tipsene vil DU være godt rustet til en vellykket HØSTING av din egen deilige rabarbra!

Konklusjon

Oppsummering av hvordan plante rabarbra

Du har nå lært alt du trenger for å plante rabarbra i din egen hage. Det er viktig å velge riktig sted, forberede jorden godt og sørge for at planten får nok sollys og vann. Husk at rabarbra er en hardfør plante, men den liker ikke å bli oversvømt.

Nyt de søte belønningene

Etter litt tålmodighet vil du kunne høste de saftige stilkene fra din egen rabarbraplante. Disse kan brukes til alt fra deilige desserter til friske smoothies. Ikke glem å la noen stilker være igjen for å sikre fremtidig vekst.

Del din kunnskap

Ikke vær redd for å dele dine erfaringer med venner og familie. Kanskje kan du til og med inspirere dem til å prøve seg på sin egen rabarbraplante. Sammen kan dere skape et fellesskap av grønne fingre og glede dere over naturens gaver.


Antall Planter Anbefalt Plassering
1-2 planter Solrikt område
3-4 planter Delvis skygge
5+ planter Skyggefullt område

Gled deg over prosessen med å dyrke din egen rabarbra og nyt smaken av hjemmedyrkede godsaker!

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment