Hvordan plante potet? Enkle trinn for en frodig høst

Lurer du på hvordan plante poteter riktig for en god avling? Det kan være en spennende reise å dyrke dine egne poteter hjemme i hagen. Kanskje drømmer du om saftige poteter til middagsbordet, men er usikker på hvordan du skal starte prosessen.

Tenk deg å kunne hente ferske poteter rett fra egen hage når du skal lage deilige måltider! Med riktig kunnskap og noen enkle trinn kan også du få gleden av å se potetene vokse fram. Ved å følge noen grunnleggende prinsipper og tips, vil du være godt rustet til å ta fatt på potetdyrking.

I denne artikkelen vil vi ta deg gjennom trinn for trinn-prosessen med planting av poteter. Fra valg av riktige sorter til stell og vedlikehold av plantene, vil vi gi deg nyttig informasjon som vil bidra til at din egen lille potethage blomstrer. Gled deg til den spennende reisen med å dyrke dine egne deilige knoller!

Velge riktig potetsort

Når du skal velge den RIKTIGE potetsorten å plante i hagen din, er det viktig å tenke på hvilke preferanser du har og hva slags forhold plantene vil trives best i. Her er noen TING å vurdere:

 • Modningstid: Noen potetsorter modner tidlig, mens andre tar lengre tid. Vær klar over hvor lang vekstsesongen er der du bor for å velge en sort som passer.
 • Bruksområde: Tenk på hvordan du planlegger å bruke potetene dine. Noen sorter egner seg bedre til baking eller mos, mens andre passer perfekt til steking eller koking.
 • Motstandskraft mot sykdommer: Enkelte potetsorter er mer resistente mot visse sykdommer enn andre. Dette kan være avgjørende for suksessen med avlingen din.

I dette BORDET kan du se en oversikt over noen vanlige potetsorter og deres egenskaper:

Potetsort Modningstid Bruksområde Sykdomsresistens
Beate Tidlig Allsidig Lav
Kerr’s Pink Midt Koking Middels
Asterix Sen Steking Høy

Husk at det ikke finnes én “riktig” potetsort – det handler om å finne den som passer best for DEG og DIN hage! Utforsk ulike alternativer, prøv deg frem, og nyt prosessen med å dyrke dine egne deilige poteter.

LES DETTE:  Hvordan stelle sommerfuglbusk for beste blomstringseffekt

Forberede jorden

Når det gjelder å forberede jorden til potetplanting, er det noen viktige trinn du bør følge for å sikre at plantene dine får den beste starten. Her er noen nyttige tips og råd:

Første skritt: Rens jorden

 • Fjern ugress og steiner fra området der du planlegger å plante poteter.
 • Sørg for at jorden er løsnet godt slik at røttene kan vokse fritt.

Andre skritt: Tilsett næring

 • Bland inn kompost eller annen organisk materiale i jorden for å gi plantene en god start.
 • Vurder å bruke gjødsel med lavt nitrogeninnhold, spesielt hvis du har tung jord.

Tredje skritt: Planlegg radene

 • Marker hvor radene med poteter skal være, og sørg for tilstrekkelig avstand mellom dem.
 • Tenk på hvordan sollyset vil treffe plantene når de vokser.

Fjerde skritt: Grav grøfter

 • Lag grunne grøfter langs radene der du skal plassere potetknollene.
 • Pass på at grøftene er dype nok til å huse knollene uten å presse dem sammen.

Ved å følge disse trinnene nøye, vil du legge et solid fundament for en vellykket potethøst. Husk at riktig forberedelse av jorden kan ha stor innvirkning på plantenes vekst og avling.

Planting av poteter

Når det kommer til planting av poteter, er det noen viktige steg du bør følge for å sikre en vellykket avling. Her er en oversikt over hva du trenger å tenke på:

Forberedelse og valg av poteter

Først og fremst må du sørge for at jorden er løs og godt drenert. Velg så friske poteter som er egnet for dyrking i ditt område. Husk at ulike typer poteter trives best under forskjellige forhold.

Tidspunkt og plassering

Pass på å plante potetene på riktig tidspunkt. Vanligvis gjøres dette om våren når faren for frost har passert. Velg et solrikt område i hagen din som får god luftstrøm.

LES DETTE:  Hvordan bli kvitt sopp i hagen effektivt og naturlig

Plantemetode og dybde

Det finnes ulike metoder for å plante poteter, enten ved å grave grøfter eller sette dem direkte i jorden. Uansett metode bør du sørge for at de plantes omtrent 10-15 cm dype med øynene oppover.

Vanning og stell

Etter planting er det viktig å vanne regelmessig, spesielt i tørre perioder. Hold ugresset under kontroll og legg gjerne et lag med mulch rundt plantene for å bevare fuktigheten i jorden.

Høsting og lagring

Når plantene har blomstret og begynt å visne, kan du begynne å høste potetene. La dem tørke utendørs før du lagrer dem på et kjølig, mørkt sted med god ventilasjon.

Med disse tipsene vil du være godt rustet til å få en flott potethøst!

Vanning og stell

Når det gjelder vanning og stell av poteter, er det viktig å holde plantene sunne og glade for en god avling. Her er noen nyttige tips som vil hjelpe deg med å ta vare på potetplantene dine:

 • Regelmessig vanning: Poteter trenger jevnlig vann for å trives. Sørg for at jorden holdes fuktig, men ikke våt. En grundig vanning et par ganger i uken kan være tilstrekkelig, spesielt i tørre perioder.
 • Unngå overvanning: Pass på at du ikke overvanner potetene dine, da dette kan føre til råteproblemer. Jorden bør være fuktig, men ikke mettet.
 • Jordforhold: Poteter liker godt drenert jord med god lufttilgang. Unngå tung leirejord som kan holde på for mye fuktighet.
 • Stell av plantene: Fjern ugress regelmessig rundt potetplantene for å unngå konkurranse om næring og vann. Du kan også legge et lag med mulch rundt plantene for å bevare fuktigheten i jorden.

Husk at riktig pleie av potetplantene dine vil bidra til en sunnere avling og smakfulle poteter ved høstingstid!

Høsting av poteter

Når det kommer til høsting av poteter, er timingen helt avgjørende for å oppnå en god avling. Her er noen nyttige tips og trinn du kan følge for å sikre en vellykket høst:

Riktig tidspunkt

 • Vær oppmerksom på modningsperioden: Poteter bør vanligvis høstes når plantens løvverk begynner å visne og gulne. Dette indikerer at potetene er klare til å bli tatt opp.
 • Unngå å vente for lenge: Vent ikke for lenge med å høste potetene etter at planten har visnet, da de kan begynne å spire igjen eller bli ødelagt.
LES DETTE:  Hvordan drenere hagen for en sunn og frodig utendørsområde

Hvordan høste

 • Bruk riktig verktøy: En spade eller gaffel er vanligvis det beste verktøyet for å grave opp potetene forsiktig uten å skade dem.
 • Grav forsiktig rundt planten: Start fra utsiden og jobb deg innover mot plantestilken mens du løsner jorden forsiktig for å unngå skader på potetene.

Etter høsting

 • Tørking og lagring: Etter at du har gravd opp potetene, la dem tørke i sollyset i et par timer før du legger dem på et kjølig, mørkt sted med god luftsirkulasjon for lagring.
 • Sortering og behandling: Fjern eventuelle skadede eller syke poteter før du lagrer dem. Dette vil bidra til å forlenge holdbarheten til resten av avlingen.

Forsikre deg om at du følger disse retningslinjene nøye når du høster poteter, slik at du kan glede deg over ferske, velsmakende knoller gjennom hele sesongen!

Oppsummering

Å plante poteter kan virke som en skremmende oppgave, men med riktig kunnskap og veiledning kan du dyrke dine egne saftige poteter hjemme. Her er noen viktige punkter å huske på:

 • Velg riktig tidspunkt: Plant potetene dine om våren når jorden har blitt varmet opp.
 • Forbered jorden godt: Sørg for at jorden er løs og næringsrik for optimal vekst.
 • Velg sunne poteter: Bruk friske, sykdomsfrie poteter som plantemateriale.

Når du har plantet potetene, må du sørge for å vanne dem regelmessig og holde ugress under kontroll. Etter hvert som plantene vokser, kan du legge ekstra jord rundt stilkene for å fremme dannelsen av flere knoller.

Husk også å være tålmodig; gode ting tar tid! Følg disse trinnene nøye, så vil du snart glede deg over ferske poteter rett fra hagen din. Lykke til med planting!

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment