Hvordan plante plommetre? En enkel guide

Lurer du på hvordan plante plommetrær i hagen din? Tenk deg å kunne høste saftige, søte plommer rett fra egen hage. Det er ikke bare mulig, det er enklere enn du tror!

Har du noen gang drømt om å ha et eget lite frukttre i hagen som gir deilige plommer til deg og familien din? Kanskje har du vært usikker på hvordan du skal gå frem for å få dette til? Ikke bekymre deg – vi skal vise deg trinn for trinn hvordan du kan lykkes med å plante og ta vare på dine egne plommetrær.

I denne artikkelen vil vi dele nyttige tips og råd om plantepleie, slik at DU kan glede deg over en rik avling av smakfulle plommer år etter år. La oss sammen utforske den spennende verden av hagebruk og lære mer om hvordan DU kan skape ditt eget fruktparadis rett utenfor stuedøren!

Forberedelse av jorden

Når du skal plante plommetrær, er forberedelse av jorden KJERNEKOMPONENTEN. Det handler om å skape de OPTIMALE VILKÅR for trærne dine å trives og vokse på. Her er noen STEG du kan følge for å sikre en GOD start for plommetrærne dine:

Analyser jordens kvalitet

Først og fremst bør du ANALYSERE JORDEN din. Dette kan gi verdifull innsikt i jordens NÆRINGSINNHOLD og pH-nivå. Du kan enten bruke en hjemme-test eller sende prøver til et laboratorium for grundigere analyse.

Fjern ugress og steiner

RYDDING AV OMRÅDET der plommetreet skal plantes er avgjørende. Fjern ugress, steiner og annet som kan hindre veksten til treet ditt. En RENGJORT OVERFLATE gir bedre luftstrøm og reduserer konkurranse om næringsstoffene.

Tilfør organisk materiale

BERIK JORDEN med organisk materiale som kompost eller gjødsel. Dette vil bidra til BEDRE DRENERING OG FRUKTBARHET i jorden, noe som er essensielt for sunn vekst hos plommetrærne.

Grav riktig hull

Når du GRAVER HULLET for treet ditt, sørg for at det er DYPT nok til å romme rotsystemet komfortabelt. Pass også på at hullet har RIKELIG MED PUNKTURER slik at røttene får god sirkulasjon av luft og vann.

LES DETTE:  Hvordan stelle tulipaner i hagen for frodige blomster

Ved å nøye FORBEREDE JORDEN før planting legger du grunnlaget for SUNNE OG VITAL PLANTER som vil gi deg herlige plommer i fremtiden!

Valg av riktig sted for planting

Når du skal plante plommetre, er det avgjørende å velge et passende sted som vil gi dem de beste vekstvilkårene. Her er noen viktige hensyn å ta:

 • LYS: Plommetrær trives best på et SOLRIKT sted med minst 6 TIMER DIREKTE SOLOPPLEGG per dag. Sørg for at de unngår skygge fra høye bygninger eller andre trær.
 • JORDKVALITET: Velg en god JORDBUNN som er godt drenert og næringsrik. Plommetrær liker ikke våte føtter, så unngå steder der vannet kan samle seg.
 • VINDSKJERMING: Beskytt trærne mot sterke VINDER, spesielt om du bor i et vindutsatt område. En solid VINDSKJERM kan hjelpe med å redusere vinden og beskytte treet.
 • POLLINERINGSPARTNERE: Noen plommesorter trenger en POLLINERENDE PARTNER for å kunne produsere frukt effektivt. Sjekk hvilke sorter som passer sammen for å sikre god FRUKTSETTING.

Det er også lurt å tenke på tilgang til vanningssystemer og plassering i henhold til eventuelle fremtidige utvidelser av hagen din. Ved å ta disse faktorene i betraktning når du velger hvor du skal plante plommetrærne dine, kan du legge grunnlaget for sunne og fruktbare trær i årene som kommer.

Planting av plommetreet

Når DU står klar til å plante ditt plommetre, er det viktig å forberede jorden godt. Først og fremst må du velge et passende sted med god drenering og sollys. Plommetrær trives best i solrike omgivelser, så sørg for at treet får nok lys gjennom dagen.

Etter at du har funnet det perfekte stedet, er det på tide å grave plantehullet. Hullet bør være bredt og dypt nok til å romme røttene komfortabelt. Husk at en god start betyr alt for et sunt tre!

Når plantejobben er gjort, er det viktig å vanne treet regelmessig, spesielt i de første månedene etter planting. Vann er essensielt for trærnes vekst og overlevelse, så ikke glem dette viktige steget!

LES DETTE:  Hvordan stelle skjegget ditt som en proff: En enkel guide

For optimal vekst kan du også vurdere å legge til organisk gjødsel eller kompost rundt basen av treet. Dette vil gi næring til jorden og hjelpe treet med å utvikle seg sterkt og sunt.

Husk at hvert plommetre er unikt, så vær oppmerksom på eventuelle spesifikke instruksjoner som følger med når du kjøper treet ditt. Med litt omsorg og oppmerksomhet vil ditt nyplantede plommetre blomstre og glede deg med saftige frukter i fremtiden!

Vanning og pleie

Når det gjelder å ta vare på plommetrærne dine, er riktig vanning og stell avgjørende for en sunn vekst og rikelig fruktproduksjon. Her er noen nyttige tips for å sikre at plommetreet ditt trives:

 • Regelmessig vanning: Plommetrær trenger vanligvis rundt 2-4 centimeter med vann i uken, spesielt i tørre perioder eller under fruktdannelsen. Sørg for jevn fuktighet, men unngå overvanning som kan føre til råte.
 • Mulching: Dekk jorden rundt plommetreet med organisk mulch som halm eller kompost. Dette bidrar til å bevare fuktigheten, reduserer ugressvekst og gir næring til jorden etter hvert som mulchen brytes ned.
 • Beskjæring: Utfør regelmessig beskjæring om våren for å fremme luftsirkulasjon og lysgjennomtrengning blant grenene. Fjern døde eller syke grener for å opprettholde et sterkt og sunt tre.
 • Gjødsling: Tilfør gjødsel om våren før blomstringen starter, men vær forsiktig med overdreven bruk av nitrogen da dette kan stimulere vegetativ vekst på bekostning av fruktsetting.

Husk at nøye oppmerksomhet på detaljer når det gjelder vanning og pleie vil belønne deg med saftige plommer fra ditt velpleide plommetre!

Beskjæring for sunn vekst

Når det gjelder BESKJÆRING av plommetrær for å sikre SUNN VEKST, er det noen viktige prinsipper å følge. Ved riktig beskjæring kan du fremme treet sitt velvære og øke fruktproduksjonen. Her er noen nyttige tips:

 • Tidspunkt for beskjæring: Det beste tidspunktet for å beskjære plommetrær er om våren, før knoppene springer ut. Dette bidrar til å redusere risikoen for sykdommer og øker sjansene for at treet legger godt grunnlag for en sunn vekstsesong.
 • Fjern døde eller syke grener: Når du beskjærer, sørg for å fjerne eventuelle DØDE eller SYKE GRENER. Dette vil ikke bare forbedre treet sitt utseende, men også bidra til å hindre spredning av sykdommer som kan skade resten av treet.
 • Skap luftgjennomstrømning: En annen viktig faktor ved beskjæring er å SKAPE LUFTGJENNOMSTRØMNING inn i kronen på treet. Dette vil hjelpe til med fordampning og redusere risikoen for fuktrelaterte problemer som mugg og råte.
 • Beskytt snittflater: Etter at du har beskåret plommetreet, sørg for å BRUKE ET PASSENDE SÅRHELSELMIDDEL på snittflatene. Dette vil bidra til rask helbredelse og redusere sjansen for infeksjoner.
LES DETTE:  Hvordan plante klematis i krukker? En enkel guide

Ved å følge disse enkle retningslinjene når du beskjærer plommetrær, kan du legge grunnlaget for et sunt tre med god fruktproduksjon i sesongen som kommer. Husk at regelmessig vedlikehold og oppfølging er nøkkelen til suksess når det gjelder omsorg for hagen din!

Avslutning

Gratulerer! Du har nå lært hvordan du planter plommetrær som en ekte proff. Å dyrke dine egne frukter kan være både givende og morsomt. Her er noen viktige punkter å huske på når du går i gang:

 • Tålmodighet er nøkkelen: Husk at gode ting tar tid. Ikke forvent umiddelbare resultater, men vær tålmodig og ta vare på treet ditt.
 • Regelmessig pleie: Sørg for å vanne treet jevnlig, spesielt i tørre perioder. Gi også næring til jorden rundt treet for å opprettholde god vekst.
 • Beskytt mot skadedyr: Hold et øye med eventuelle skadedyrangrep og ta nødvendige skritt for å beskytte treet ditt mot uvelkomne gjester.

Husk at hvert plommetre er unikt, og det kan hende at du må tilpasse pleien basert på individuelle behov. Ikke vær redd for å eksperimentere litt og se hva som fungerer best for akkurat dine trær.

Så kom deg der ute, grave litt i jorden, plant et plommetre og se din egen frukt høste belønninger! Lykke til med din nye hageeventyr! 🌳🍑

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment