Hvordan plante levegg? Tips og triks for din hage

Vurderer du å plante en levegg i hagen din, men er usikker på hvordan du skal gå frem? Kanskje ønsker du mer privatliv eller vil skape et koseligere utemiljø rundt hjemmet ditt. Uansett motivasjonen din, å plante en levegg kan være løsningen du har lett etter.

Forestill deg følelsen av å nyte et måltid ute med familien uten naboens nysgjerrige blikk, eller kanskje slappe av med en god bok i hengekøyen uten distraksjoner. En velplassert levegg kan gi deg den skjermede atmosfæren du lengter etter i hagen din.

I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom prosessen med å plante en levegg trinn for trinn, fra planlegging til valg av riktige planter og vedlikeholdstips. Oppdag hvordan du kan transformere uteplassen din til et privat og sjarmerende fristed hvor du kan koble av og nyte de rolige øyeblikkene.

Velge riktig sted for levegg

Når du skal velge det perfekte stedet for din LEVEGG, er det noen viktige ting å vurdere. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å ta den beste beslutningen:

 • SOLLYS: Finn et område som får tilstrekkelig sollys i løpet av dagen. Planter og busker som vanligvis brukes til levegger trenger sollys for å trives og vokse godt.
 • VIND: Ta hensyn til vindforholdene på eiendommen din. Plasser leveggen slik at den gir beskyttelse mot sterke vinder, spesielt hvis du bor i et værutsatt område.
 • PRIVATLIV: Vurder hvor du ønsker mest privatliv i hagen din. Plasser leveggen strategisk for å skape en intim atmosfære der du kan slappe av uten nysgjerrige blikk.
 • ESTETIKK: Ikke glem å tenke på hvordan leveggen vil se ut fra ulike vinkler i hagen din. Velg et sted som både er funksjonelt og estetisk tiltalende.
 • GRUNNFORHOLD: Sjekk jordens kvalitet og drenering på stedet der du planlegger å plassere leveggen. Godt drenert jord vil bidra til sunnere planter.

Å finne det ideelle stedet for din LEVEGG handler om balanse mellom funksjonalitet, design og praktiske hensyn. Tenk nøye gjennom disse faktorene før du setter i gang med planting og konstruksjon!

LES DETTE:  Hvordan passe en aloe vera plante? Tips og triks

Valg av passende planter

Når du skal velge planter til leveggen din, er det viktig å tenke på både estetikk og funksjonalitet. Her er noen nyttige tips for å hjelpe deg med å finne de riktige plantene:

 • Vurder klimaet: Sørg for at plantene du velger, passer til klimaet i området ditt. Noen planter trives bedre i varme, solfylte forhold, mens andre foretrekker skyggefulle omgivelser.
 • Tenk på høyde og bredde: Velg planter som vil vokse til en høyde og bredde som passer for din levegg. Noen planter kan bli store og overveldende, mens andre holder seg mer kompakte.
 • Velg flerårige planter: Flerårige planter er et godt valg for en vedvarende og lav-maintenance løsning. De kommer tilbake år etter år uten behov for konstant omsorg.
 • Betrakt farge og tekstur: Tenk på hvordan plantenes farger og teksturer vil se ut sammen. Å blande ulike farger og blader kan skape et vakkert visuelt uttrykk langs veggen din.
 • Unngå invasive arter: Pass på at plantene du velger ikke er invasive eller sprer seg ukontrollert. Det kan føre til problemer senere hvis de tar over hagen din.

Husk at det beste valget avhenger av dine personlige preferanser, så ikke vær redd for å eksperimentere med forskjellige typer planter før du finner den perfekte kombinasjonen!

Forberede jorden før planting

Når det gjelder å forberede jorden før planting, er det noen viktige trinn du bør følge for å sikre at plantene dine får den beste starten. Her er noen nyttige tips:

 • Fjern ugress og steiner: Før du begynner selve plantingprosessen, sørg for å fjerne alt ugress og steiner fra området. Dette vil gi plantene dine mer plass til å vokse og redusere konkurransen om næringsstoffer.
 • Tilfør organisk materiale: En god måte å forbedre jordkvaliteten på er å tilføre organisk materiale som kompost eller gjødsel. Dette vil bidra til å øke næringsinnholdet i jorden og fremme sunn plantevekst.
 • Test jordens pH-verdi: Det kan være lurt å teste jordens pH-verdi før du planter noe. På denne måten kan du justere pH-en etter behov ved hjelp av kalk eller annet egnet middel for å sikre optimale vekstforhold for plantene dine.
 • Grav dybde: Sørg for at du graver ned plantehullene til riktig dybde, slik at røttene får nok plass til å vokse og utvikle seg ordentlig. Å følge anbefalingene for hver planteart kan være avgjørende for suksess.
LES DETTE:  Hvordan dyrke ramsløk hjemme: En guide for suksess

Det er disse grunnleggende trinnene som kan bidra til en vellykket plantingopplevelse og sikre sunn vekst og blomstring i hagen din. Ved å legge ned litt innsats på forhånd, legger du et solid fundament for en frodig hage!

Plassering og montering av leveggen

Når det gjelder plasseringen av leveggen din, er det viktig å tenke på formålet med den. Skal den skape privatliv, blokkere vind eller bare være en dekorativ tillegg? Her er noen praktiske tips å vurdere:

 • Solforhold: Vurder hvor mye sol eksponering du ønsker bak leveggen. Noen planter trives bedre i direkte sollys enn andre.
 • Vindbeskyttelse: Tenk på hvilken retning vinden vanligvis kommer fra. Plasser leveggen slik at den gir optimal beskyttelse mot sterke vinder.
 • Estetikk: Velg planter og materialer som passer til omgivelsene og stilen din hage allerede har for en enhetlig look.

Montering av levegg kan virke overveldende, men følgende trinn vil hjelpe deg på vei:

 1. Forberedelse: Sørg for at du har riktig verktøy og utstyr før du starter prosessen.
 2. Graving: Grave grøften der fundamentet skal plasseres. Dybden vil avhenge av høyden på leveggen.
 3. Fundament: Støp fundamentet med betong for stabilitet, spesielt hvis leveggen blir høy eller tung.
 4. Festing av stolper: Fest stolpene til fundamentet sikkert for å sikre solid konstruksjon.

Husk at nøkkelen til vellykket plassering og montering er grundig planlegging og nøyaktighet gjennom hele prosessen!

Vanning og stell av leveggen

Når det gjelder vanning av leveggen din, er det viktig å sørge for at plantene får tilstrekkelig vann, spesielt i de varmere månedene. Her er noen nyttige tips:

 • Vann regelmessig: Sjekk jorden jevnlig for fuktighet. Planter trenger vanligvis en jevn tilførsel av vann for å trives.
 • Unngå overvanning: Pass på at ikke jorden blir altfor våt, da dette kan føre til råte eller andre problemer.
 • Velg riktig tidspunkt: Det beste tidspunktet å vanne plantene er enten om morgenen eller sent på ettermiddagen når solen ikke er så intens.
LES DETTE:  Hvordan lage vann i hagen: Tips for en avslappende atmosfære

Når det gjelder stell av leveggen, her er noen praktiske råd:

 • Beskjæring: Fjern døde blader og grener regelmessig for å oppmuntre sunn vekst.
 • Gjødsling: Gi plantene næring med en egnet gjødsel i vekstsesongen for å sikre god helse og blomstring.
 • Sjekk for skadedyr: Hold et øye med eventuelle tegn på skadedyrangrep og ta nødvendige tiltak hvis du oppdager problemer.

Husk at regelmessig tilsyn med leveggen din vil bidra til å holde den vakker og frodig gjennom sesongen. Ved å følge disse enkle tipsene kan du sikre at dine planter trives og skaper den ønskede effekten i hagen din.

Oppsummert tips for vellykket planting av levegg

Når du planter en levegg, er det viktig å følge noen grunnleggende retningslinjer for å sikre at den vokser og utfyller sin hensikt på best mulig måte. Her er noen oppsummerte tips som vil hjelpe deg med å lykkes med planting av din levegg:

Riktig plassering er nøkkelen

 • Sørg for at du velger riktig sted for din levegg basert på sollys og jordkvalitet.
 • Velg planter som passer til eksponeringen de vil få.

Forberedelse er avgjørende

 • Grav et passende hull og bland inn næringsrik jord før planting.
 • Vann godt etter planting for å sikre god etablering.

Regelmessig pleie gir beste resultater

 • Hold jorden fuktig, spesielt i de første ukene etter planting.
 • Beskjær regelmessig for sunn vekst og riktig form.

Støtte veggen riktig

 • Bruk egnede støttestrukturer eller espalier for å hjelpe plantene med å klatre.

Valg av passende planter

 • Velg planter som trives i ditt klima og som passer til ønsket estetikk.

Disse enkle, men essensielle tipsene vil legge grunnlaget for en vakker og funksjonell levegg. Følg dem nøye, så vil du nyte resultatene av din innsats mens veggen blomstrer!

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment