Hvordan plante ferdigplen? Enkel guide for nybegynnere

Lurer du på hvordan plante ferdigplen raskt og effektivt i hagen din? Tenk deg å kunne nyte den vakre, grønne plenen uten å måtte vente på at frøene skal spire og vokse. Det er her fordelene ved ferdigplen kommer inn – en praktisk løsning for de som ønsker umiddelbar gressplen glede!

Tenk deg scenarioet: Du drømmer om en frodig hage der barna kan leke og du kan slappe av, men tiden strekker ikke til for å så gressfrø og vente uker på resultatet. Med ferdigplen kan du hoppe over ventingen og få en velpleid plen nesten øyeblikkelig.

I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for hvordan plante ferdigplen, slik at du også kan nyte alle fordelene med et vakkert utendørsområde uten langvarig ventetid. Så grip verktøyene dine, det er tid for litt hagearbeid!

Fordeler med ferdigplen

Når det gjelder å velge mellom såing av gressfrø og legging av ferdigplen, er det flere fordeler med sistnevnte. Her er noen grunner til hvorfor du bør vurdere ferdigplen:

 • Tidsbesparelse: Med en ferdigplen kan du raskt få et grønt og velpleiet utseende i hagen din uten lang ventetid. Det sparer deg for timer med arbeid og venting på frøene som skal spire.
 • Umiddelbar nytelse: Etter at ferdigplenen er lagt, kan du umiddelbart glede deg over den vakre plenen uten å måtte vente på at gresset skal gro og utvikle seg.
 • Mindre ugress: Ferdigplen reduserer risikoen for ugress sammenlignet med såing av frø. Den tette veksten begrenser mulighetene for ugress å etablere seg og konkurrere med gresset.
 • Profesjonelt resultat: Med ferdigplen får du ofte et mer jevnt og profesjonelt resultat enn hvis du hadde sådd selv. Dette gir deg en finere plen fra starten av.

Disse fordelene gjør ferdigplen til et attraktivt alternativ for de som ønsker en rask, effektiv, og vakker løsning når det kommer til hagearbeid.

Valg av riktig tidspunkt for planting

Når du skal plante ferdigplen, er det VIKTIG å velge riktig tidspunkt. Dette vil påvirke gressplenen din sin vekst og etablering. Her er noen nyttige tips å vurdere:

 • Våren og høsten er generelt de beste tidspunktene for planting av ferdigplen. Den milde temperaturen og økt nedbør bidrar til god spiring og rotutvikling.
 • Unngå sommeren: Det varme været kan gjøre det utfordrende for den nye plenen å slå rot ordentlig, spesielt hvis du ikke kan vanne regelmessig.
 • Sjekk jorden: FØR du planter, sørg for at jorden er klar. Rens bort ugress og steiner, og bland inn litt kompost eller annen næring for å gi gresset en sunn start.
 • Følg anbefalingene fra leverandøren: Hver type ferdigplen kan ha spesifikke instruksjoner når det gjelder plantetidspunkt og pleie. Sørg for å lese disse nøye før du setter i gang.
LES DETTE:  Hvordan starte en hage i Sims 3: Ultimate tips og triks

Husk at valget av tidspunktet for planting kan være avgjørende for suksessen til gressplenen din. Ved å følge disse retningslinjene, legger du grunnlaget for en frodig og sunn plen som vil glede deg i lang tid fremover.

Forberedelse av jorden

Når du skal legge ferdigplen, er forberedelsen av jorden avgjørende for å sikre en sunn og frodig plen. Her er noen viktige steg du bør følge:

Fjern ugress og stein

Det første du bør gjøre er å fjerne alt ugress, stein og annet rusk fra området der plenen skal ligge. Dette vil gi den nye plenen en god start ved å redusere konkurranse om næring og plass.

Jordforbedring

Etter at området er ryddet, er det lurt å tilføre jorden næring i form av kompost eller annen egnet gjødsel. Dette vil bidra til å skape optimale vekstforhold for gresset.

Rull og jevn ut jorden

Bruk en trommelrull eller en spade for å jevne ut jorden etter at du har tilført næring. Det er viktig at overflaten blir jevn slik at plenen får god kontakt med jorden under.

Vanning

Før du legger den ferdige plenen, bør du vanne godt for å sikre fuktig jord som vil hjelpe gresset med rask etablering. Etter at plenen er lagt, må du fortsette med regelmessig vanning de første ukene.

Husk at nøkkelen til en vellykket nyplantedeplen ligger i grundig forberedelse av jorden. Ved å følge disse stegene legger du grunnlaget for en vakker og sunn plen som vil glede deg i lang tid fremover.

Hvordan plante ferdigplen steg for steg

Forberedelse av området

Før du begynner å plante ferdigplen, er det viktig å forberede området grundig. Her er noen trinn du kan følge:

 • Fjern ugress og steiner: Sørg for at jorden er fri for ugress og steiner før du legger ut ferdigplenen.
 • Jevn ut overflaten: Bruk en rive eller lignende verktøy for å jevne ut jorden. Dette vil bidra til en jevn vekst av gresset.
 • Tilfør næringsrik jord: Legg til kompost eller annen næringsrik jord for å gi gresset en god start.
LES DETTE:  Hvordan plante om aloe vera? En enkel guide.

Legging av ferdigplen

Når området er klart, kan du begynne prosessen med å legge ferdigplen. Følg disse stegene nøye:

 • Start fra den ene enden: Begynn med å plassere den første rullen med gress langs en rett kant av området.
 • Fortsett i mønster: Legg de påfølgende rullene ved siden av hverandre i et mønster som minimerer sømmene mellom dem.
 • Press forsiktig ned: Etter at all gresset er lagt, press forsiktig ned sømmene mellom rullene for å sikre god kontakt med jorden.

Vanning og pleie

Etter at ferdigplenen er lagt, må den få riktig omsorg for sunn vekst. Husk følgende tips:

 • Vann regelmessig: Hold gresset godt vannet de første ukene etter planting for å hjelpe rotsystemet etablere seg.
 • Unngå tung trafikk: Unngå å gå mye på det nye gresset de første ukene slik at det får tid til å slå rot ordentlig.
 • Gjødsle ved behov: Om nødvendig kan du gjødsle ferdigplenen etter noen uker for ekstra næring.

Følg disse trinnene nøye når du planter din egen ferdigplen, så vil du snart kunne nyte et vakkert og sunt grøntområde rundt deg!

Vanlige feil å unngå

Når du planter ferdigplen, er det viktig å være oppmerksom på vanlige feil som kan påvirke resultatet. Her er noen tips for å unngå disse feilene:

 • Feil 1: Manglende jordforberedelse
  Det er fristende å hoppe over trinnet med riktig jordforberedelse før du legger ferdigplen. Å sørge for at jorden er løsnet, jevn og næringsrik vil bidra til bedre vekst og et sunnere gresslag.
 • Feil 2: Feil vanning
  Overvanning eller undervanning kan begge føre til problemer med den nylagte plenen. Vær oppmerksom på værforholdene og tilpass vanningen deretter. Det er bedre med grundig vanning sjeldnere enn hyppige lette vanninger.
 • Feil 3: Ikke kantavslutning
  Å ikke lage tydelige kantavslutninger kan resultere i at gresset sprer seg inn i blomsterbed eller gangveier. Bruk kantstein eller annen avskjerming for å holde plenen på plass.
 • Feil 4: For kompakt jord
  Tråkk aldri ned jorden for hardt etter at ferdigplenen er lagt. Dette kan hindre røttene i å trenge dypt nok ned i jorden og redusere plenens overlevelsessjanse.
 • Feil 5: Manglende gjødsling
  Gress trenger næring for å vokse sunt og sterkt. Sørg for regelmessig gjødsling gjennom sesongen for å opprettholde en frodig plen.
LES DETTE:  Hvordan plante hvitløk hjemme: En enkel veiledning for suksess

Ved å unngå disse vanlige feilene når du planter ferdigplen, vil du kunne nyte en vakker og sunn plen som varer lenge. Husk at litt ekstra omtanke i starten kan spare deg for mye arbeid senere!

Oppsummering

Nå har du lært hvordan du planter ferdigplen på en effektiv måte. Her er en kort oppsummering av det viktigste å huske på:

Forberedelse er nøkkelen:

 • Rengjør området grundig før du legger plenen.
 • Sørg for god drenering for å unngå vannansamling.

Riktig plantingstidspunkt:

 • Velg våren eller høsten for best resultat.
 • Unngå ekstreme temperaturer ved planting.

Korrekt plassering og tilpasning:

 • Plasser rullene tett sammen uten overlapping.
 • Bruk en rullepresse for å sikre god kontakt med jorden.

Vanning og etablering:

 • Vann rikelig etter planting, spesielt i de første ukene.
 • Unngå tråkk på plenen mens den etablerer seg.

Vedlikeholdsrutiner:

 • Klipp plenen regelmessig med skarpe kniver.
 • Påfør gjødsel jevnlig for sunn vekst.

Husk at en vellykket plenplanting krever tålmodighet og omsorg. Følg disse tipsene nøye, så vil du snart glede deg over en frodig og vakker plen i hagen din!

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment