Hvordan lykkes med takløk?

Takløk (Sempervivum tectorum) stiller få krav til jord, vann og næring. De liker seg best i sola, men takler også halvskygge. De kan leve lenge i nesten ingen jord, trenger nesten ikke vann, blir ikke angrepet av skadedyr og sykdom og er i tillegg svært herdig.

Hva er takløk?

Takløken er en bladrosett hvor hvert enkelt blad er sukkulent, med et elliptisk til omvendt eggformet utseende med en skarp spiss. Oversiden er vokskledt og grågrønn, mens undersiden er grårød. Kanten er bekledt med fine hår. Hver av bladrosettene er 3-8 cm i diameter, hele planten kan være opptil 20 cm bred.

Er takløk giftig?

Allergi- og giftfare. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men Sempervivum inneholder imidlertid giftige, samt hud- og slimhinneirriterende alkaloider. Plantene smaker bittert, og bare barn under 4-årsalderen risikerer å få i seg kritiske mengder ved spising av plantedeler.

Hvordan lykkes med takløk? – Related Questions

Hvor plante takløk?

Takløk kan plantes omtrent hvor som helst, så lenge det ikke er for næringsrik jord. De trives best der det er litt skrinn, sandholdig jord, med andre ord på steder der det ikke er så mye annet som klarer seg. Mange bruker takløk i steinbedet, eller de planter i sprekker i en mur.

Er snøklokker giftige?

Snøklokke (Galanthus nivalis) inneheld irriterande plantesaft. Løken inneheld mest av dei irriterande stoffa. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom barnet ditt har ete av løken eller større mengder av planta.

Hva heter Norges giftigste plante?

Selsnepe (også kalt sprengrot) regnes som den giftigste planten vi har her til lands. Det som gjør selsnepe spesielt farlig, er at det ikke finnes motgift. Hele planten er svært giftig, men det er spesielt mye giftstoffer i rot og nedre del av stilk. Selv en liten smak kan føre til en alvorlig forgiftning.

Er det noen roser som er giftige?

Roser er ei lite farleg planteslekt, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Hvor farlig er liljekonvall?

Liljekonvall (Convallaria majalis) er en giftig plante. Kontakt Giftinformasjonen ved inntak over 5 bær eller bit av et blad. Hjertesyke barn skal alltid følges opp av lege etter inntak.

Hva er verdens giftigste plante?

Supergiftig. Det er to aktive giftstoffer – ricin og RCA – i planten som har det latinske navnet Ricinus communis. Man regner med at bare ett milligram ricin, som finnes i frøene, er nok til å drepe et menneske.

Hva er forskjell på ramsløk og liljekonvall?

Ramsløkbladene sitter enkeltvis på hver sin stilk (noe som ikke alltid er så lett å se), og går ofte fra lys grønn til hvit nedover stilken (dette er heller ikke alltid fremtredende). På liljekonvall sitter det to blader i hver stilk, ofte med en rødfarget slire i bunn (ikke alltid så lett å se).

Er prestekrage giftig?

Prestekrage (Leuchanthemum vulgare) er ei ufarleg plante, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Hvor giftig er Storhjelm?

Storhjelm (Aconitum napellus) er en svært giftig plante. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom noen har smakt på storhjelm. Ved alvorlige symptomer ring 113.

Hvor giftig er Rhododendron?

Prydbusken rhododendron (Rhododendron spp.) er en giftig plante. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom barnet ditt har spist mer enn en bit av et blad.

Er en tulipan giftig?

Tulipan (Tulipa gesneriana) inneholder irriterende plantesaft. Tulipanløken inneholder mest av disse irriterende stoffene. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) hvis barnet ditt har spist av tulipanløken eller større mengder av planten.

Hvor giftig er en julestjerne?

Julestjerne. ​Julestjernen har fått et ufortjent dårlig rykte som en svært giftig plante. Vi regner julestjernen som en lite problematisk plante fordi den kun inneholder mildt irriterende plantesafter. Å ha smakt på en julestjerne er helt ufarlig.

Er Hortensia giftig for hund?

Alle plantene i denne familien har irriterende plantesaft som kan gi sår hals, magesmerter og oppkast. Hortensia er giftig, men ikke farlig uten at en spiser store mengder av den. Alle typer Helleborus, spesielt røttene, inneholder sterke giftstoffer som virker på hjertet.

Er det farlig å spise løvetann?

Løvetann er ikke giftig – Giftinformasjonen – Helsenorge.

Er Flittig Lise giftig?

Trygge alternativer til disse vakre, men farlige, plantene er blant annet begonia-planter, draketre, elefantyucca, ficus-arter, flittiglise, husfred, ildtopp, juleglede, orkideer og papegøyeblomst.

Er syrin giftig å spise?

Syrin (Syringa vulgaris) er ei ufarleg plante, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein smak.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment