Hvordan skape en vakker engelsk hage hjemme

Liker du tanken på en vakker, avslappet hage som oser av engelsk sjarm? Forestill deg å kunne skape ditt eget lille paradis rett utenfor døren din. Kanskje du drømmer om et sted å nyte en kopp te om morgenen eller en piknik med venner og familie på ettermiddagen.

Har du noen gang følt at hagen din mangler den spesielle touchen som får den til å skille seg ut? Å lage en engelsk hage kan være løsningen du har lett etter. Denne tidløse stilen bringer en følelse av ro og skjønnhet til ethvert uterom.

Planlegging av din engelske hage

Når du planlegger din engelske hage, er det viktig å tenke på noen nøkkelelementer for å skape den rette atmosfæren. Her er noen tips som kan hjelpe deg i prosessen:

 • Stilvalg: Bestem hvilken type engelsk hagestil du ønsker å skape. Enten det er den formelle og strukturerte “Cottage Garden” eller den mer avslappede “Wild Garden”, velg en stil som passer din estetikk.
 • Plantevalg: Velg planter som trives i ditt klima og jordsmonn. Typiske valg for en engelsk hage inkluderer roser, lavendel, stauder og klatreplanter.
 • Struktur: Tenk på hvordan du vil organisere hagen din. Kanskje vil du ha separate soner for forskjellige typer planter eller et område dedikert til utendørs sitteplasser.
 • Farger: Vurder fargepaletten i hagen din. Engelske hager kjennetegnes ofte av myke pastellfarger, men føl deg fri til å legge til kontraster med dypere toner.
 • Vannfunksjoner: En liten dam, fontene eller vannbeholder kan legge til en ekstra dimensjon i hagen din. Ikke undervurder effekten av vannfunksjoner på atmosfæren.
LES DETTE:  Hvordan plante linfrø? Enkel guide for nybegynnere

Valg av planter og blomster

Når det gjelder valg av planter og blomster til din engelske hage, er det viktig å tenke på farger, teksturer og sesongmessige variasjoner for å skape den rette atmosfæren. Her er noen nyttige tips:

 • Velg tradisjonelle engelske hageplanter som roser, lavendel, stemorsblomster og storkenebb for et autentisk utseende.
 • Introduser flerårlige planter som vil blomstre år etter år for minimalt vedlikehold.
 • Tenk på høydevariasjoner, fra lave bunndekkende planter til høye prydbusker, for å skape dybde og interesse i hagen din.
 • Inkluder blomstrende trær som kirsebær eller magnolia for en ekstra touch av farge og struktur.

Husk at riktig plassering av plantene er nøkkelen. Plasser solkjærende planter på solrike områder og skyggekjærende planter under trær eller langs nordvendte vegger. Dette vil hjelpe plantene dine med å trives og blomstre i sitt beste lys.

For en ekstra touch av eleganse kan du vurdere å inkludere klatreplanter, som slyngeroser eller klematis, rundt pergolaer eller gjerder. Disse plantene legger til vertikalt interesse samtidig som de myker opp harde overflater.

Med riktig kombinasjon av planter og blomster kan du skape en magisk engelsk hage som vil glede sansene dine sesong etter sesong.

Opprettelse av struktur og layout

Når du skaper din engelske hage, er det viktig å tenke på strukturen og layouten for å oppnå den ønskede atmosfæren. Her er noen nyttige tips:

 • Stier og Områder: Planlegg stier eller gangveier som fører deg gjennom hagen. Dette kan skape en inviterende følelse og hjelpe deg med å utforske hvert hjørne.
 • Separasjon av Områder: Del hagen inn i ulike områder, for eksempel et sitteområde, et blomsterbed eller kanskje til og med en urtehage. Dette gir struktur og variasjon.
 • Hekker og Gjerder: Vurder å bruke hekker eller lavere gjerder for å markere grensene i hagen. Dette kan gi en følelse av privatliv samtidig som det legger til visuell interesse.
 • Fokuspunkter: Skap fokuspunkter som et vakkert utsiktspunkt, en antikk fontene eller til og med et lite drivhus. Disse elementene kan være midtpunktet i din engelske hage.
 • Sesongmessige Overveielser: Tenk på hvordan hagen vil se ut gjennom hele året. Velg planter som blomstrer på ulike tidspunkter for kontinuerlig glede.
LES DETTE:  Hvordan vokser et frø til en plante? Tips for sunn vekst og utvikling

Gjennom nøye planlegging av strukturen og layouten i din engelske hage, kan du skape et harmonisk utemiljø som inviterer til ro og avslapning utenfor døren din.

Designelementer for å legge til sjarm

Når du designer din engelske hage, er det visse elementer du kan inkludere for å virkelig legge til den sjarmen som definerer en slik hagestil. Her er noen viktige designelementer som vil bidra til å skape den ønskede atmosfæren:

 • Blomsterbed og staudehager: Skap vakre blomsterbed fylt med tradisjonelle engelske hageplanter som roser, stemorsblomster og storkenebb. Disse gir fargerike innslag gjennom sesongene.
 • Kantsteiner og bueganger: Bruk kantsteiner for å definere bed og veier, samt bueganger eller espalier for en romantisk touch.
 • Vannfunksjoner: Inkluder gjerne en liten dam, fontene eller springvann i hagen din for å bringe liv og rolig lyd.
 • Heller og grusstier: Legg til sjarmerende grusstier eller heller som fører gjennom hagen. Dette gir struktur samtidig som det inviterer til utforskning.
 • Benker og sitteplasser: Plasser benker under trærne eller ved blomsterbedene slik at du kan nyte roen i din egen lille oase.

Gjennom å kombinere disse designelementene på en harmonisk måte, kan du skape en engelsk hage som ikke bare er vakker, men også innbydende og avslappende.

Vedlikehold og pleie av din engelske hage

Når du har opprettet din vakre engelske hage, er det viktig å ta vare på den for å opprettholde dens sjarm og skjønnhet. Her er noen nyttige tips for vedlikehold og pleie:

 • Vanning:

 • Gi plantene i hagen tilstrekkelig vann regelmessig, spesielt i tørre perioder.
 • Beskjæring:

 • Beskjær busker og trær jevnlig for å opprettholde en pen form og fremme sunn vekst.
 • Ugrasbekjempelse:

 • Fjern ugress regelmessig for å unngå at det tar overhånd i hagen.
 • Gjødsling:

 • Tilfør næring til jorden med egnet gjødsel for å sikre sunne planter med god vekst.
 • Ta hensyn til årstidene og utfør nødvendig vedlikeholdsarbeid basert på sesongenes behov.
LES DETTE:  Hvordan stelle epletre for et sunt og fruktbart resultat

Ved å følge disse enkle tipsene kan du holde din engelske hage vakker og velpleid gjennom hele året.

Oppsummering

Du har nå fått innsikt i hvordan du kan skape din egen engelske hage full av sjarm og skjønnhet rett utenfor døren din. Ved å velge riktige planter, strukturer og designelementer kan du skape en atmosfære som inviterer til avslapning og glede. Ved å legge til blomsterbed, kantsteiner, vannfunksjoner, heller og benker, kan du virkelig gi hagen din den ekstra sjarmen den fortjener. Husk viktigheten av regelmessig vedlikehold, fra riktig vanning og beskjæring til ugrasbekjempelse og gjødsling, for å sikre at hagen din forblir vakker og innbydende hele året. Med litt innsats og omtanke kan din engelske hage bli et fredelig fristed hvor du kan nyte naturens skjønnhet og finne ro i hverdagen.

Frequently Asked Questions

Hvordan kan jeg skape en engelsk hage med avslappet atmosfære?

For å skape en engelsk hage, velg planter som roser, lavendel og stauder. Legg til strukturer som blomsterbed, kantsteiner, vannfunksjoner og benker for ekstra sjarm.

Hvilke designelementer bør jeg vurdere for en engelsk hage?

Vurder å inkludere blomsterbed, kantsteiner, vannfunksjoner, heller og benker for å skape en innbydende atmosfære i din engelske hage.

Hvordan kan jeg opprettholde skjønnheten i min engelske hage?

For å opprettholde hagens skjønnhet, sørg for riktig vanning, beskjæring, ugrasbekjempelse, gjødsling og sesongbasert vedlikehold gjennom året.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment