Slik henger du gardiner i stuen som en profesjonell

Lurer du på hvordan du kan friske opp stuen din med nye gardiner, men er usikker på hvordan du skal henge dem opp? Det er en vanlig utfordring mange står overfor når de vil gi rommet en ny look.

Tenk deg dette: Du har funnet de perfekte gardinene som passer perfekt til stilen din, men når du skal henge dem opp, blir det bare kaos. Ikke fortvil! Med noen enkle trinn kan du enkelt løse dette og få gardinene til å skinne i stuen din.

Planlegging av gardinvalg

Når du skal velge gardiner til stuen din, er det viktig å ha en plan for å sikre at de passer perfekt inn i rommet ditt. Her er noen nyttige tips for planleggingen:

 • Mål opp vinduene dine: Start med nøyaktige målinger av vinduene der du vil henge gardinene. Dette vil hjelpe deg med å velge riktig størrelse på gardinene.
 • Bestem deg for stilen: Tenk på hvilken stil du ønsker i rommet ditt. Ønsker du lyse og luftige gardiner eller kanskje mer tunge og mørke? Velg en stil som passer resten av interiøret.
 • Vurder funksjonalitet: Ta hensyn til hvor mye lys du ønsker å slippe inn i rommet. Noen gardiner slipper gjennom mer lys enn andre, så tenk på hva som passer best for deg.
 • Farge og mønster: Velg farger og mønstre som komplementerer resten av rommet. Gardinene kan enten være en diskret bakgrunn eller et statement-piece, alt etter preferanse.

Husk at nøkkelen til vellykket planlegging av gardinvalg ligger i å ta seg tid til å vurdere behovene dine og hvordan du ønsker at stuen din skal se ut.

LES DETTE:  Gulvteppe stue ull: Få den varme og stilige stuen du fortjener

Nødvendig utstyr og verktøy

Når du skal henge opp gardiner i stuen din, er det visse verktøy og utstyr som vil gjøre jobben enklere for deg. Her er noen essensielle ting du bør ha for hånden:

 • Målebånd: Bruk dette til nøyaktige målinger av vinduene dine.
 • Blyant og papir: Ta notater underveis og merk ned mål for referanse.
 • Stige eller trapp: For å nå høyt plasserte vinduer uten problemer.
 • Strykejern: Det kan være lurt å stryke gardinene før du henger dem opp for et penere utseende.
 • Skrutrekker eller drill: Til montering av eventuelle stangholdere.

Å ha riktig utstyr på plass vil bidra til en smidig prosess når du skal pynte opp stuen med nye gardiner.

Måling og tilpasning av gardinene

Når du skal henge opp gardiner i stuen din, er nøyaktige målinger nøkkelen til et vellykket resultat. Her er noen nyttige tips for å måle og tilpasse gardinene dine:

 • Mål vinduets bredde: Start med å måle bredden på vinduet der du vil henge gardinene. Ta målingen på tre forskjellige høyder: øverst, midt på, og nederst. Noter den minste av disse målingene.
 • Bestem lengden på gardinene: Velg om du ønsker at gardinene skal gå helt ned til gulvet eller stoppe ved vinduskarmen. Mål fra der du vil feste gardinstangen til ønsket lengde.
 • Overlapp for riktig fall: For et pent utseende bør gardinene ha en overlapp på ca. 20 cm i hver ende av vinduet.

For å sikre at gardinene passer perfekt, kan det være lurt å dobbeltsjekke målene før du går videre med opphengingen. Nøye tilpasning bidrar til et estetisk tiltalende resultat som gir rommet ditt en fin finish uten unødvendig stress.

Henging av gardiner

Når du skal henge opp gardinene i stuen din, er nøyaktighet nøkkelen til et vellykket resultat. Her er noen nyttige tips for en smidig prosess:

 • Mål Vinduets Bredde:

 • Start med å måle bredden på vinduet ditt.
 • Legg til ekstra bredde for å tillate at gardinene kan dekke vinduskarmen og gi rommet et mer fylt utseende.
 • Bestem Lengden på Gardinene:

 • Mål avstanden fra stangen til gulvet for å finne riktig lengde på gardinene.
 • Velg om du ønsker at gardinene skal gå helt ned til gulvet eller ha en litt kortere lengde for et moderne uttrykk.
 • Sørg for at gardinene har nok overlapp når de trekkes sammen.
 • Dette vil bidra til et pent fall og unngå at det kommer lys inn mellom panelene.
LES DETTE:  Oppbevaring av leker i stuen: Kreative og stilfulle løsninger

Husk, nøyaktige målinger er avgjørende for en perfekt passform og et estetisk tiltalende resultat når du henger opp gardiner i stuen din.

Siste touch og justering

Når gardinene er hengt opp, er det på tide å legge den siste finishen for å sikre at de ser perfekte ut i stuen din. Her er noen tips for den siste touchen og justeringen:

 • Sjekk Lengden: Pass på at alle gardinene har samme lengde. Det gir et ryddig utseende.
 • Kontroller Overlapp: Sørg for at gardinpanelene overlapper riktig for en jevn struktur.
 • Rett Opp Feil: Er det noe som henger skeivt? Juster det slik at alt er i vater.
 • Glatt Ut Folder: Gå over folder og krøller med et strykejern for et pent resultat.
 • Skjul Ledninger: Hvis du har ledninger til gardinene, skjul dem bak gardinstangen for et mer polert utseende.

Konklusjon

Gratulerer! Nå har du alle verktøyene og kunnskapen du trenger for å henge opp gardiner i stuen din på en profesjonell og estetisk tiltalende måte. Ved å følge de nødvendige trinnene, inkludert nøyaktige målinger, riktig tilpasning av gardinene, og presis oppheng, vil du kunne nyte et nytt og forbedret utseende i rommet ditt. Husk å ta deg tid til å justere og finjustere gardinene for å sikre et feilfritt resultat. Med litt tålmodighet og omsorg kan du skape et rom som både er funksjonelt og vakkert. Lykke til med din gardinoppdatering, og nyt det forfriskende utseendet det gir til stuen din!

Hyppige Spørsmål

Hva er det viktigste utstyret som trengs for å henge opp gardiner riktig?

For å henge opp gardiner riktig trenger du en målebånd for nøyaktige målinger, en strykejern for å fjerne rynker, gardinstenger, festekroker eller ringer, skruer og bor, vaterpass for å sikre loddrette linjer, og gjerne en partner for bistand.

LES DETTE:  Få inspirasjon til stuedesign som passer din stil og personlighet

Hvorfor er nøyaktige målinger så viktige før man henger opp gardiner?

Nøyaktige målinger er viktige for å sikre at gardinene passer pent og riktig over vinduet. Dette bidrar til et estetisk tiltalende resultat og unngår unødvendige justeringer i etterkant. Mål både bredden og høyden på vinduet for å velge riktig størrelse på gardinene.

Hvordan sikre tilstrekkelig overlapp mellom gardinpanelene?

For å sikre tilstrekkelig overlapp mellom gardinpanelene, legg til ca. 10-15 cm ekstra bredde på hver side av vinduskarmen. Dette vil sørge for at gardinene henger pent og dekker vinduet på en tilfredsstillende måte.

Hva bør man gjøre etter at gardinene er hengt opp for den siste touchen?

Etter at gardinene er hengt opp bør man sjekke lengden på gardinene for å sikre jevnhet, kontrollere overlapp mellom panelene, rette opp eventuelle feil, glatte ut folder med et strykejern, og til slutt, sørge for å skjule ledninger bak gardinstangen for et mer polert utseende.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment