Hvordan feste feielister?

Slik monterer du feielister
  1. Feielistens lengde måles opp.
  2. Inn mot dørkarmen bruker vi en smygvinkel for å overføre helt riktig vinkel til feielisten.
  3. Sjekk at feielisten kan legges helt inntil terskelen.
  4. Riktig vinkel strekes opp på endene på feielisten.
  5. For å begrense oppflising i kuttet, skjærer vi først med en kniv.

Hva brukes fotlist til?

En gulvlist (eller fotlist) dekker overgangen mellom gulv og vegg, og finnes i en rekke forskjellige profiler, størrelser, tykkelser og treslag. Det som gjenkjenner en klassisk gulvlist er at den er laget for å kunne stå tett nedtil gulvet, samtidig som den står tett inntil veggen slik at det ikke blir gliper.

Hvilke lister skal jeg velge?

Bestem om listene skal følge gulv eller vegg

Ta stilling til om listene skal være en del av gulvet eller veggen. Dette handler om smak og behag. Skal listene følge veggen, kan det være fint å bruke en dypere nyanse av veggfargen. Du kan også velge å la listene være en kontrast, slik at de fremheves.

LES DETTE:  Hva koster det å bygge innendørs svømmebasseng?

Hvordan feste feielister? – Related Questions

Skal lister ha samme farge som vegg?

Male gulvlister

Velger du å male gulvlistene i samme farge som veggen vil rommet oppleves mer harmonisk og helhetlig. Dette gir et pent uttrykk med færre inndelinger og dermed et mer helhetlig rom. Ved å male listene i samme farge som veggen, strekker du veggene og rommet vil oppleves høyere under taket.

Hvilken farge er hvite lister?

De fleste velger ferdigmalte lister når de pusser opp, og i mange år har det kun vært én hvitfarge på menyen: NSC S0502Y, også kjent som “Bomull”. Den har en svak gultone i seg, og er den fargen som produsentene av dører og vinduer i sin tid landet på som standardfarge.

Hva er standard farge på listverk?

At Egghvit/Bomull er standardfarge på ferdigmalt listverk, dører og vinduer er helt absurd, mener fargerådgiver. Det aller meste ferdigmalte listverk, dører og vinduer leveres i Egghvit, Bomull eller andre benevnelser på de gulhvite fargene 0502-Y/S 0502-Y.

Hvor mange meter lister trenger jeg?

Hva må jeg tenke på når jeg skal montere lister? – Husk at litt av lengden ofte går bort i kapp. Dette bør tas med i beregningen av hvor mye du skal ha. Standardlengden på lister er 4,4 meter.

Hvilken farge til lister?

VEGG: Til trehvite gulv passer det fint med lister i en mørkere nyanse enn veggfargen. GULV: I et gammelt hus med malt gulv passer det at gulvlisten er i samme farge. HELHET: List i samme farge som veggen gir en fin helhet. HVIT: Hvite, massive lister og hvite dører er en klassisk kombinasjon.

LES DETTE:  Hvilken maling brukes på MDF?

Hvordan liste utvendig hjørne?

Ved listing av utvendige hjørner skal listens bakside være like lang som veggen, men listen må gjæres motsatt vei. For å merke av og kutte listen i riktig lengde, måles det på baksiden av listen. For å få listene til å sitte helt sammen i utvendige hjørner, brukes det lim i sammenføyningen.

Hvor lang dykkert til lister?

En fin størrelse på dykkerten er 1,2 mm tykkelse og 40 mm lengde. Når du skyter med dykkert så skyter du parvis hver 30 cm. Bruk gjerne en lengre kloss som du presser gulvlista ned mot gulvet med, før du setter den fast. Dette for å minimere eventuelle glipper mellom gulv og gulvlist.

Hvor lange spiker til lister?

Spikeravstanden bør være på maks 60 centimeter i tak og på gulv. Rundt dører og vinduer er det 40 centimeter, og lengden på spikeren bør være tre ganger tykkelsen på listen. Ved bruk av spikerpistol anbefales 50 mm.

Hvordan kope lister?

Listverk ved indre hjørner ved gulv eller tak kan også felles sammen på denne måten: Man lar den ene listen gå helt inn i hjørnet, og deretter skjærer man til den andre listen slik at enden av den tilsvarer den første listens profil. Dette kalles koping.

Hva er en hulkil?

Hulkil er en profil med krum uthulning, altså et konkavt tverrsnitt.

Kan man male lister?

Valg av maling: Når du skal male lister er det viktig å bruke en maling med god evne til å stå i mot fingerfett. Malingen bør også gi god kantdekk og ha robust slitestyrke. Både rene akrylmalinger, forsterkede akrylater og vanntynnet oljemaling vil kunne møte disse kravene.

LES DETTE:  Når skal klokken stilles 2022?

Hvordan fjerne gamle lister?

Det viktigste du gjør for å demontere listene uten å skade dem, er å være forsiktig og å bruke riktig verktøy. Et godt tips til verktøy er et stemjern som du banker forsiktig ned mellom vegg og list og deretter bruker til å vippe listen forsiktig av med.

Kan PVC lister males?

En fordel med MDF-lister, er at de ikke skal krympe ved temperaturforandringer. Det finnes også lister i PVC og andre typer plast, i samme dimensjoner og utvalg som trelister. Fordelen med disse er at de tåler vann, monteres med lim og kan derfor males ferdig før de monteres.

Hvilken maling brukes på lister?

En maling med høy glansgrad er mer robust mot berøring og gir et lekkert resultat på glatte overflater. Derfor anbefales ofte maling med høyere glansgrad enn 30 ved maling av listverk. En blankere finish på listverk skaper også fin kontrast mot en vegg malt i mattere glansgrad.

Hvor mange strøk på lister?

Mal to strøk for best resultat. Mal umalt listverk med et strøk grunning og deretter to strøk maling. Fjern maskeringstapen før siste strøk er tørket.

Hva maler man først lister eller vegg?

Mal i riktig rekkefølge

Skal du male både vegg og tak i et rom, må du alltid starte med taket. Etter taket males veggene, mens innendørs treverk som lister, paneler og karmer males til slutt. Tips: Husk å grunne vegger og tak med en forankringsgrunn før du maler, slik at malingen får optimalt vedheft.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment