Hvordan dyrker man broccoli i hagen? Gode råd og steg for steg veiledning

Lurer du på hvordan du kan dyrke din egen friske broccoli hjemme? Tenk deg å kunne hente grønnsaker rett fra hagen til middagsbordet. Enkelt og bærekraftig!

Har du noen gang ønsket deg sprø, deilige broccoli rett fra egen hage, men usikker på hvor du skal begynne? Denne artikkelen vil guide deg gjennom trinnene for å dyrke din egen sunne og velsmakende broccoli.

Velge riktig sted for å dyrke broccoli

Når du skal velge et sted å dyrke broccoli i hagen din, er det noen viktige faktorer du bør ta hensyn til. Her er noen nyttige tips for å sikre at plantene dine trives og gir deg de beste avlingene:

 • Sollys: Broccoli trives best på et sted med mye sollys, helst minst seks timer om dagen. Finn et solrikt område i hagen din som får rikelig med sol.
 • Jordkvalitet: God drenering er avgjørende for broccoliplanter. Sørg for at jorden er løs og godt drenert for å unngå vannlogging, noe som kan skade plantenes røtter.
 • pH-verdi: Broccoli foretrekker en nøytral til litt sur jord med en pH-verdi mellom 6 og 7. Du kan teste jorden din med en pH-tester fra hagesenteret.
 • Beskyttelse mot vinden: Sterk vind kan skade broccoliplantene dine. Plasser dem derfor på et sted hvor de får beskyttelse mot kraftig vind, enten ved hjelp av naturlige barrierer eller gjerder.
 • Avstand mellom plantene: For å sikre god luftsirkulasjon og sunne planter, bør broccoliplantene ha nok plass mellom seg. Plant dem omtrent 45–60 cm fra hverandre i radene.
LES DETTE:  Hvordan plante jordbærfrø? En enkel guide

Forberede jorden til broccoli-dyrking

Når du forbereder jorden for å dyrke broccoli, er det noen viktige trinn å følge for å sikre optimale vekstforhold. Her er noen nyttige tips:

 • Test jordens pH-verdi: Sørg for at pH-verdien i jorden ligger mellom 6,0 og 7,0. Du kan enkelt teste pH-verdien med en jordtest fra hagesenteret.
 • Tilsett organisk materiale: Bland inn kompost eller godt råtnet gjødsel i jorden før planting for å forbedre næringsinnholdet og strukturen.
 • Sørg for god drenering: Broccoli trives best i godt drenert jord. Unngå vannstagnering ved å legge til sand eller torv om nødvendig.
 • Fjern ugress: Før du planter broccoli, sørg for å fjerne eventuelt ugress fra området. Ugress kan konkurrere med broccolien om næring og plass.

Ved å følge disse trinnene vil du legge et solid grunnlag for vellykket broccoli-dyrking i hagen din.

Så broccoli-frøene

Når du skal så broccoli-frøene, er det viktig å følge disse enkle trinnene for å sikre en vellykket dyrking:

 • Velg riktige frø: Sørg for at frøene er av god kvalitet og egnet for dyrking i ditt område.
 • Forbered jorden: Sørg for at jorden er løs og godt drenert. Fjern eventuelle ugress og steiner.
 • Plant i riktige dybde: Plante broccoli-frøene omtrent 1-2 cm under overflaten med ca. 30 cm avstand mellom hver plante.
 • Vann jevnlig: Hold jorden fuktig, men ikke overvann. Broccoli liker jevn fuktighet.
 • Beskytt mot skadedyr: Pass på at frøene beskyttes mot skadedyr som fugler eller insekter.

Husk at riktig såing legger grunnlaget for sunne og sterke broccoliplanter som vil gi gode avlinger når høstesesongen kommer.

Vann og stell av broccoliplantene

Når det kommer til vanning av broccoliplantene, er det viktig å holde jorden jevnt fuktig. Pass på at du ikke overvanner, da dette kan føre til råte. En god tommelfingerregel er å vanne plantene tidlig om morgenen for å unngå fuktighetssykdommer.

LES DETTE:  Hvordan innrede med planter? Tips og triks for grønt interiør

Stell av broccoliplantene inkluderer også fjerning av ugress som konkurrerer om næringen i jorden. Hold området rundt plantene rent og fri for ugress ved regelmessig luking.

For å beskytte broccolien mot skadedyr, kan du bruke naturlige metoder som å plante urter som mynte eller hvitløk i nærheten for å holde skadeinsektene unna. Et annet tips er å dekke plantene med et insektsnett for ekstra beskyttelse.

Skjære og høste broccolien

Når det er på tide å høste broccolien du har dyrket med omhu, er det viktig å vite nøyaktig når og hvordan du skal gå frem. Her er noen nyttige tips for skjæring og høsting av den deilige grønnsaken:

 • Tidspunkt for høsting: Broccolihoder bør være faste og tette før du skjærer dem av. Vent ikke for lenge, da blomsterknoppene kan begynne å løsne.
 • Skjæreteknikk: Bruk en skarp kniv til å klippe hodet av stammen, slik at du beholder en liten stilk til neste vekst.
 • Fortsett å høste: Etter den første høstingen kan det dannes sideskudd på planten. Fortsett å plukke disse mens de er kompakte for kontinuerlig avling.

Konklusjon

Du har nå fått en god veiledning om hvordan du dyrker broccoli i hagen din. Ved å vurdere sollys, jordkvalitet, pH-verdi og andre viktige faktorer, kan du sikre en vellykket avling. Husk å forberede jorden godt, så frøene får en god start, og å vanne og stelle plantene regelmessig. Beskytt dem mot skadedyr for å sikre sunne broccolihoder. Når du høster, sørg for at hodene er faste før du skjærer dem av, og fortsett å høste sideskudd for en kontinuerlig forsyning av deilig broccoli. Lykke til med din egen broccoliavling!

LES DETTE:  Hvordan plante isbergsalat? En enkel guide

Frequently Asked Questions

Hva er de viktigste faktorene å vurdere når man velger et sted å dyrke brokkoli?

Når du velger et sted for brokkoli, sørg for god sollys, næringsrik jord, optimal pH-verdi, vindbeskyttelse og riktig avstand mellom plantene.

Hvilke tips har du for jordforberedelse før planting av brokkoli?

Før planting, berik jorden med kompost eller gjødsel, og forsikre deg om at den er løs og godt drenert for å fremme god vekst.

Hvordan bør man vanne brokkoliplantene?

Hold jorden jevnt fuktig, spesielt i tørre perioder, men pass på å ikke overvanne for å unngå råte.

Hvordan kan man beskytte brokkoliplantene mot skadedyr?

Bruk av plantenetting, naturlige fiender eller økologiske insektsmidler kan være effektive måter å beskytte plantene mot skadedyr på.

Når er det riktig tidspunkt å høste brokkoli?

Vent med å høste til brokkolihodene er faste og kompakte før du skjærer dem av for optimal smak og næringsinnhold.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment