Hvordan Dyrke Plommer og Høste Egenprodusert Søt Frukt

Lurer du på hvordan du kan dyrke de saftigste plommene hjemme? Tenk deg å kunne høste dine egne søte frukter rett fra hagen. Det er ikke bare tilfredsstillende, men også enkelt når du vet hvordan.

Har du noen gang drømt om å plukke ferske plommer rett utenfor døren din? Med riktig kunnskap og omsorg kan drømmen din bli virkelighet. Å dyrke plommer hjemme gir deg ikke bare tilgang til sunne og deilige frukter, men også en forbindelse til naturen og jorden.

Velge riktig plante

Når du skal dyrke plommer hjemme, er det viktig å velge riktig plante for klimaet og jorden din. Her er noen nyttige tips for å hjelpe deg med å velge den perfekte plommen:

 • Velg riktig sort: Sjekk hvilke plommesorter som trives best i ditt område. Noen vanlige sorter inkluderer ‘Opal’, ‘Victoria’ og ‘Cacaks skønne’.
 • Bestem størrelsen: Vurder hvor stor plass du har til rådighet, da noen plommetrær kan bli ganske store. Hvis du har begrenset plass, kan en dværgplomme være et godt valg.
 • Tenk på pollinering: Noen sorter krever krysspollinering fra et annet tre for å produsere frukt. Sørg for å ha riktig kombinasjon av sorter eller et selvbestøvende tre.
 • Sjekk herdigheten: Forsikre deg om at treet du velger tåler vintertemperaturene i ditt område. Noen plommesorter er mer hardføre enn andre.

Plassering og sollys

Når du skal dyrke plommer hjemme, er riktig plassering og tilstrekkelig sollys avgjørende for trivselen til plommetreet.

 • Velg et sted i hagen din som får minimum seks timer med direkte sollys daglig. Plommetrær trenger sollys for å produsere søte frukter.
 • Unngå skyggefulle områder eller steder med dårlig drenering. God drenering er viktig for å unngå råteproblemer.
 • Husk at plommetrær kan bli utsatt for skader fra sterke vindforhold. Finn derfor en beskyttet plass hvis du bor på et vindfullt sted.
 • Unngå områder med tett konkurrerende vegetasjon rundt plommetreet. Konkurransen om vann og næring kan påvirke planteveksten negativt.
 • Vurder også nabolaget ditt og eventuelle hindringer som kan blokkere sollyset, for eksempel høye bygninger eller trær i nærheten av plantestedet.
LES DETTE:  Hvordan stelle hagenellik for optimal blomstring

Husk at en god start med riktig plassering og sollys legger grunnlaget for sunne og fruktbare plommer i hagen din.

Vanning og fuktighet

Når du dyrker plommer, er riktig vanning essensielt for trivselen til treet og kvaliteten på fruktene. Her er noen nyttige tips for å sikre optimal fuktighet:

 • Regelmessig vanning: Plommetrær trenger jevnlig vanning, spesielt i tørre perioder. Sørg for at jorden er fuktig, men ikke gjennomvåt.
 • Dyp vanning: Det er bedre å vanne grundig sjeldnere enn lett ofte. Dette oppmuntrer røttene til å vokse dypere og gir bedre motstand mot tørke.
 • Unngå overvanning: Overvanning kan være like skadelig som under-vanning. Pass på at jorden har god drenering for å unngå rotråte.

For å måle om plommetreet trenger vann, kan du stikke en finger ned i jorden. Hvis det øverste laget føles tørt ut, er det på tide å vanne.

Husk også at luftfuktigheten kan påvirke plommetreet. Selv om de fleste sorter tåler relativt lav luftfuktighet, kan ekstremt tørre forhold redusere blomsterdannelsen og fruktdannelsen.

Beskjæring og stell

Når det gjelder beskjæring av plommetrær, er det viktig å fjerne døde eller skadede grener for å fremme sunn vekst og fruktproduksjon. Du bør også tenke på å beskjære for å opprettholde treet’s form og størrelse, samt forbedre luftsirkulasjonen. Unngå overdreven beskjæring, da dette kan redusere fruktavlingen.

Tidspunktet for beskjæring er avgjørende. Det anbefales generelt å beskjære plommetrær om våren før knoppene begynner å spire. På denne måten kan treet legge all sin energi i ny vekst og fruktutvikling.

Når det gjelder generell stell, husk at plommetrær trenger jevnlig pleie for å trives optimalt. Dette inkluderer regelmessig vanning, spesielt i tørre perioder, men pass på ikke å overvanne som kan føre til rotproblemer.

LES DETTE:  Hvordan plante alperips? Enkel veiledning for nybegynnere

For ernæring, kan du tilføre organisk materiale som kompost eller gjødsel om våren for å bidra til god jordstruktur og næringstilførsel til treet.

Videre er det lurt å holde øye med eventuelle skadedyr eller sykdommer som plommetreet kan være utsatt for. Tidlig oppdagelse av problemer gir deg muligheten til å handle raskt og redusere skadevirkningene på treet.

Høsting og lagring

Når plommene er modne, er det på tide å høste dem for å nyte den søte smaken av egenprodusert frukt. Her er noen nyttige tips for høsting og lagring av plommer:

 • Høsting:

 • Plukk plommene forsiktig med en liten vridende bevegelse.
 • Modne plommer løsner lett fra treet.
 • Oppbevar plommene ved romtemperatur til de er fullt modne.
 • Etter modning kan de oppbevares i kjøleskapet for lengre holdbarhet.

Oppsummering

Gratulerer! Nå har du kunnskapen og ferdighetene som trengs for å dyrke saftige plommer rett fra din egen hage. Ved å velge riktig plante, plassering, og gi riktig omsorg, kan du glede deg over de søte fruktene av ditt arbeid. Dyrking av plommer hjemme gir ikke bare deilige frukter, men også en dypere forbindelse til naturen. Husk å beskjære treet regelmessig for sunn vekst og god fruktproduksjon. Vær oppmerksom på vanning, næringstilførsel, skadedyr, og sykdommer for å sikre at plommetreet trives. Når plommene er modne, nyt den unike smaken av nylig høstede frukter. Følg de nyttige tipsene for høsting og lagring, og du vil kunne glede deg over plommene dine enda lenger. Lykke til med din plommedyrkingseventyr!

Frequently Asked Questions

Hvordan kan jeg dyrke saftige plommer hjemme?

For å dyrke saftige plommer hjemme, velg en passende plante for klimaet ditt og gi riktig pleie med nok sollys, vann og beskjæring. Høst fruktene når de er modne for best smak.

LES DETTE:  Hvordan stelle skjegget på video? Enkle steg for et velpleid skjegg

Hva er viktig å tenke på ved beskjæring av plommetrær?

Beskjær plommetrær om våren før knoppene spirer for å oppmuntre til sunn vekst og fruktproduksjon.

Hvordan bør man høste og lagre plommer?

Plukk modne plommer forsiktig med en vridende bevegelse. Oppbevar dem først ved romtemperatur, og deretter i kjøleskapet for lengre holdbarhet.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment