Hvordan dyrke kikerter hjemme: En praktisk guide

Lurer du på hvordan du kan dyrke dine egne kikerter hjemme? Tenk deg å kunne høste ferske kikerter rett fra din egen hage! Det er en tilfredsstillende og givende prosess som kan gi deg sunne og næringsrike belgfrukter til matlaging.

Har du noen gang ønsket å prøve å dyrke kikerter, men vært usikker på hvor du skal begynne? Med riktig veiledning og tips kan du snart være på vei til å ha din egen kikertavling rett utenfor døren din. Å lære å dyrke kikerter kan ikke bare være en morsom hobby, men også en måte å sikre deg tilgang til ferske og økologiske kikerter.

Velge riktig klima og jord

Når du skal dyrke kikerter, er det viktig å velge riktig klima og jord for å sikre en god vekst. Her er noen tips som kan hjelpe deg:

 • Klima: Kikerter trives best i varmt og tørt klima. De trenger mye sollys for å vokse godt.
 • Jordtype: Sørg for at jorden er godt drenert og ikke for fuktig. En pH-verdi på rundt 6 til 7 er ideell for kikertdyrking.
 • Frostsikkerhet: Kikerter tåler ikke frost, så sørg for å plante dem etter siste frost om våren.
 • Vekstperiode: Kikerter har en vekstperiode på ca. 100-120 dager, så velg tidspunktet for planting med tanke på dette.

Husk at riktig klima og jord gir et solid grunnlag for vellykket dyrking av kikerter hjemme.

Forberede jorden for dyrking

Når du skal dyrke kikerter, er det viktig å forberede jorden på riktig måte. Her er noen nyttige tips:

 • Velg et solrikt sted: Kikerter trives best i solrike omgivelser, så sørg for at jorden får nok sollys.
 • Løsne jorden: Før du planter kikertene, løsne jorden godt med en spade eller en grep. Det hjelper røttene å vokse dypt ned i bakken.
 • Tilsett kompost: Bland inn kompost i jorden for å tilføre næring. Det vil gi kikertene en god start.
LES DETTE:  Hva betyr en rosa flamingo i hagen? Hemmelig symbolikk avdekket

Søke riktig såtidspunkt

Når du dyrker kikerter, er det viktig å plante dem på riktig tidspunkt for å sikre optimal vekst og høst. Her er noen nyttige tips for å finne det beste såtidspunktet:

 • Våren er ideell: Kikerter trives best i varmt vær, så vent til våren når frostfaren er over før du planter dem.
 • Sjekk jordtemperaturen: Vær oppmerksom på at jorden bør ha nådd en temperatur på minst 10 °C før såing for å fremme spiring.
 • Unngå vannmettede forhold: Vent til jorden har tørket litt opp etter vinteren for å unngå at frøene råtner i fuktig jord.
 • Finn balansen med daglengden: Husk at kikerter trenger rundt 12–14 timer dagslys per dag, så sørg for å plante dem når dagene blir lengre.
Jordtemperatur (°C) Optimalt såtidspunkt
Under 10 Vent litt lenger
10–15 Tidlig vår
Over 15 Midt på våren

Plante kikertfrøene riktig

Når du skal plante kikertfrøene, er det viktig å sørge for optimale forhold for spiring og vekst. Her er noen nyttige tips:

 • Velg riktig såtidspunkt: Plant kikertfrøene om våren når jordtemperaturen har nådd minst 10 °C. Dette vil bidra til en bedre spiring.
 • Unngå vannmettede forhold: Sørg for at jorden ikke er mettet med vann når du planter frøene. God drenering er nøkkelen.
 • Sjekk dagslengden: Kikerter trenger rundt 12–14 timer dagslys per dag. Derfor kan det være lurt å plante dem når dagene blir lengre.

Husk at det optimale såtidspunktet avhenger av jordtemperaturen. Tidlig vår anbefales ved 10–15 °C, mens midt på våren passer best ved over 15 °C.

Vanning, pleie og skjøtsel av kikertplanter

Når det gjelder vanning av kikertplanter, er det viktig å holde jorden jevnt fuktig, men ikke våt. Pass på at du unngår vannmettede forhold som kan skade røttene. En god tommelfingerregel er å vanne plantene dypt en til to ganger i uken, avhengig av værforholdene.

LES DETTE:  Hvordan Sende Planter i Vinteren: Nyttige Tips og Råd

Når det kommer til pleie av kikertplanter, bør du regelmessig fjerne ugress rundt plantene for å redusere konkurranse om næring og fuktighet. Sørg også for å gi støtte til plantene når de begynner å vokse ved hjelp av pinner eller et annet støttesystem.

For riktig skjøtsel av kikertplanter er det nyttig å legge et lag med mulch rundt plantene for å bevare fuktigheten i jorden og redusere behovet for hyppig vanning. Hold øye med eventuelle tegn på sykdommer eller skadedyr og ta nødvendige tiltak hvis du oppdager problemer.

Høsting og lagring av kikerter

Når kikertplantene har gjennomgått vekstfasen og er klare for å høstes, er det viktig å følge riktige trinn for å sikre en god avling. Her er noen nyttige tips for høsting og lagring av kikerter:

 • Tidspunkt for Høsting:

 • Du kan vanligvis begynne å høste kikerter 100–150 dager etter planting, avhengig av sorten.
 • Vent til plantens blader blir gule og tørre før du starter høstingen.
 • Hvordan Høste:

 • Plukk forsiktig belgene når de er helt tørre.
 • For å unngå skade på planten, klipp belgen i stedet for å rive den av.
 • Tørking og Lagring:

 • Etter høsting bør kikertene tørkes ordentlig før lagring for å unngå mugg.
 • Oppbevar de tørkede kikertene på et kjølig, mørkt sted i lufttette beholdere for lengre holdbarhet.
Holdbarhet Oppbevaringsmetode
Opptil 1 år Lufttett beholder ved romtemperatur
Opptil 2 år Fryser

Vær oppmerksom på at ferske kikerter har en tendens til raskere bedervelse sammenlignet med tørkede eller fryste varianter. Slik sikrer du at du kan nyte dine hjemmedyrkede kikerter lenge etter høstsesongen.

LES DETTE:  Hvordan plante blomstererter? En enkel guide

Oppsummert: glede av å ha din egen kikertavling

Nå som du har lært hvordan du kan dyrke dine egne kikerter hjemme, er det på tide å sette kunnskapen ut i praksis. Velg riktig såtidspunkt, pass på jordtemperaturen og gi kikertene dine den omsorgen de fortjener. Husk å vanne jevnt, fjerne ugress og støtte plantene under veksten. Når det er tid for høsting, vent til bladene blir gule og tørre før du høster kikertene. Etter høsting, tørk dem godt og oppbevar dem i lufttette beholdere på et kjølig, mørkt sted. Med disse enkle trinnene kan du glede deg over ferske, sunne kikerter i lang tid fremover. Lykke til med din egen kikertavling!

Frequently Asked Questions

Når er det beste tidspunktet å plante kikerter?

Kikerter bør plantes om våren etter at frostfaren er over, når jordtemperaturen har nådd minst 10 °C for optimal spiring.

Hvordan bør jeg vanne kikertplantene?

Vanning bør være jevn for kikerter, unngå vannmettede forhold og fordel vann jevnt for sunn vekst.

Hva bør jeg gjøre for å pleie kikertplantene?

Pleie inkluderer fjerning av ugress, støtte til voksende planter og bruk av mulch for å ivareta kikertenes helse.

Når skal jeg høste kikerter for best resultat?

Vent med å høste kikerter til plantens blader blir gule og tørre for optimal smak og kvalitet.

Hvordan bør jeg lagre kikerter etter høsting?

Etter høsting bør kikertene tørkes ordentlig og oppbevares i lufttette beholdere på et kjølig, mørkt sted for lengre holdbarhet. Möglichkeit til oppbevaring i fryseren i opptil 2 år.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment